První dny doma

zobrazeno 6869×

Vložil(a): Petra P, 20. 4. 2015 12.14

Po několika dnech v porodnici jste si základní péči o své miminko již částečně osvojila. Nicméně v domácím prostředí se zdá vše znovu jiné a jakoby od začátku. Najednou není všechno pěkně po ruce jako v nemocničním pokoji, zjišťujete, že věci, které jste pečlivě skládala a chystala před porodem, jsou na ne úplně praktických místech a vy je musíte přenášet přesně v momentě, kdy byste obě ruce potřebovala k manipulaci s miminkem.

V následujícím textu se vám pokusíme dát stručný návod, jak každodenní péči o miminko snadněji zvládnout. 

Hned na začátku si zkuste osvojit heslo, že méně je někdy více. A pokud zvládnete dobře a rychle miminko opečovat, zbyde vám mnohem víc času na mazlení s ním nebo na péči o sebe sama a v neposlední řadě na partnerský život.

Dětské bydlení, oblékání, výbava 

Novorozenec je stvoření velmi nenáročné. V zásadě potřebuje jen mléko, teplo a lásku rodičů.

Teplota pokoje

Velmi často se rodiče snaží vytopit svůj příbytek na stejnou teplotu jako pokoj porodnice, tam je ale teplota mnohdy extrémní. Není nezbytné, abyste měli z domova saunu, teplota 20–22°C je naprosto dostatečná. Důležitější než samotná teplota v místnosti je adekvátní oblečení miminka. Oblékejte ho do pohodlných bavlněných věcí, snažte se, aby mělo nějakou přiléhavou spodní vrstvu přímo na tělo, která ho bude hezky hřát, stejně jako když se oblékáte vy do spodního prádla. Pak podle potřeby přidávejte další vrstvy, případně miminko zabalte do zavinovačky. Novorozenci nemají ještě dostatečně prokrvené ruce, proto je mohou mít většinu času chladnější než zbytek těla, nelze tedy hodnotit tepelný komfort dítěte podle teploty rukou. Úplně nejmenším miminkům můžete dát rukavičky.

Postýlka

Při instalaci dětské postýlky mějte na paměti, že budete potřebovat k dítěti několikrát denně přijít, naklonit se, vyndat ho z postýlky, proto je dobré, když je postýlka dobře dostupná. Pokud lze postýlku umístit do rohu pokoje, nebo ke zdi aspoň jednou stranou, bude se vaše miminko cítit bezpečněji. Před prostrkáváním končetin mezi „špryclíky“ postýlky poskytne ochranu látkový mantinel v postýlce.

Monitor dechu

Pokud se rozhodnete používat monitor dechu, umístěte ho přesně podle návodu výrobce, abyste zabránili falešným poplachům. Pokud potřebujete dát postýlku do zvýšené šikmé polohy, podložte nohy postýlky na straně hlavy a polohujte postýlku celou, nezvedejte pouze matraci. Jen tak docílíte správného dotyku podložky monitoru s matrací.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

na první dny doma,jsem se vždy hrozně těšila byly nepopsatelně krásné ♥

Minnie, 24. 8. 2020, 15.08

První dny byly moc fajn, ráda na ně vzpomínám 💝 spící voňavé miminko, mazlení...

misula.m, 3. 9. 2018, 21.14

Presne tak skladam kominky a jeje mi jasme ze azto maly dorazi moje kominky budou ta tam 😇😂

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 8.05

Ten soubor se bude hodit

Alexis01, 4. 1. 2018, 7.11

U prvního byly první dny doma strašné ale zvládly jsme to a hodně věcí co jsem měl doma nachystané jsem vůbec nepotřebovala teď a druhým to bylo vše v pohodě více v klidu to už jsem věděla co a jak a víc si teď drobečka užívám

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.27

ano, první dny jsem se kolikrát probudila s takovým děsem, kde mám svoje miminko

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 13.37

bylo to hodně hektické u prvního, pořád jsem ho pozorovala, a pak byla nevspalá. a vše jsem hrozně řešila

Aliisha

Aliisha, 7. 12. 2016, 15.33

První dny byl šílený chaoz. Trvalo mi docela dlouho než jsem si udělala nějaký systém, který by fungoval. Jsem ráda, že je to za mnou. Tím si však asi projde úplně každá prvorodička.

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.20

První dny byly zvláštní, nemohla jsem tomu pořád uvěřit a hmatala jsem po bříšku

louskacek2, 1. 10. 2015, 9.13

Jojo kolik jsem toho dopredu připravila a kdyz jsme přijeli tak následovala vecne hledani čehokoliv

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů