Péče o uši dětí - čistit nebo nečistit?

zobrazeno 29835×

Vložil(a): Adrianita, 1. 6. 2017 12.50

Sluch je smyslový orgán, který se vyvíjí nejdříve ze všech smyslů. Ještě než známe pohlaví plodu, miminko nás slyší. Není od věci si s „bříškem“ povídat nebo „mu“ zpívat. Víte ale, jak správně o uši dětí pečovat, aby po porodu správně slyšely? Nevíte, jestli můžete používat vatové tyčinky nebo uši umývat jen vodou? A jaká onemocnění mohou dětské ucho postihnout?

Ucho člověka se skládá ze tří částí: vnějšího ucha tvořeného boltcem a zvukovodem, středního ucha a vnitřního ucha, tzv. labyrintu. Boltec posílá akustické zvuky zvukovodem do středního ucha. Zvukovod je ukončen bubínkem, který tvoří přechod vnějšího ucha k uchu střednímu.

Zvukovod je dlouhý přibližně 3 cm a je tvořen mazovými žlázami, které mají tendenci vracet se směrem ven. Z toho vyplývá, že zvukovod má samočistící funkci. Od vnitřního ucha je střední ucho odděleno membránami, jež se podílejí na zeslabování a zesilování zvuku. Středouší je spojeno s nosohltanem Eustachovou trubicí, která pomáhá čistit dutinu středního ucha.

Čistit uši nebo ne?

Jak pečovat o ouška miminek se dočtete v článku Vlastní péče o dítě. Jak už jsem zmínila výše, zvukovod má samočistící funkci. Ve většině případů tedy není potřeba dětem uši čistit. Stačí pouze odstranit maz vně zvukovodu, který lze vidět. Není však dobré maz "tlačit" vatovou tyčinkou dovnitř, i když se snažíte přesně o opak. Můžete tak přispět k hromadění mazu uvnitř ucha, což může způsobit zhoršení sluchu.

U některých jedinců s asymetrickým tvarem zvukovodu, starších lidí nebo například lidí s kožním onemocněním zvukovodu se však maz ve zvukovodu může nadměrně hromadit samovolně a pravidelně se v něm vytvoří mazová zátka. Při vytvoření mazové zátky v uchu může dítě hůře slyšet, trpět hučením v uších, tlaku v uchu nebo i závratěmi. S odstraněním mazové zátky vám jednoznačně pomůžou v ordinaci ORL, kde dítěti lékař ucho vypláchne. Mazová zátka se může tvořit opakovaně.

Abych to shrnula, dětem většinou není třeba uši čistit. Stačí, když vnější část omyjete vodou ve sprše. Při vyústění mazu vně zvukovodu si můžete vzít na pomoc vatovou tyčinku a na sucho setřít maz, ne se ho snad snažit tyčinkou vyndat z vnějšku ucha, protože jej spíš natlačíte dovnitř. V případě sušší kůže raději tyčinku namočte například do olivového oleje.

Nejčastější onemocnění ucha u dětí

Zánět zvukovodu

Pokud dítěti do ucha nateče voda, ať už při koupání doma nebo v bazénu, nemusíte mít obavy. Voda vyteče sama. Pokud však dojde k vniknutí znečištěné vody bakteriemi nebo plísněmi, může dojít k bolestivému zánětu ucha.

Zánět zvukovodu může způsobit také nešetrné čištění ucha, kdy dojde k poranění kůže a bakterie či plísně způsobí zánět. K zánětu může také dojít při potápění dětí v moři, kdy ve zvukovodu uvízne písek, který způsobí zánět. Zánět vnějšího zvukovodu může způsobit i cizí tělísko uvízlé v uchu.

Zánět zvukovodu se projevuje úpornou bolestí ucha. Ucho je citlivé na dotek. Nejsou tak časté horečky, jako u zánětu středního ucha (od kterého ho někdy rozezná pouze lékař). Častý bývá pocit zalehlého ucha, z ucha může vytékat sekret rozmanitého vzhledu. Vlivem zánětu mohou natéci uzliny v okolí – projeví se nahmatáním malých bouliček zejména za uchem.

Se zánětem zvukovodu je vždy nutné navštívit lékaře. Ten posoudí, zda bude stačit k zaléčení mast nebo kapky.

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha se nejčastěji objevuje u dětí mezi šesti měsíci a třemi roky. Většinou jde o komplikaci rýmy nebo jiného virového zánětu horních cest dýchacích. V prvních letech života jej prodělá aspoň jednou téměř každé dítě. Mezi nejčastější příznaky zánětu středního ucha patří bolest ucha, teplota, případně výtok z ucha a zhoršený sluch. Jedná-li se o počínající zánět, lékař obvykle předepíše ke zmírnění bolesti u dítěte ušní kapky. Pokud už se jedná o zánět a nedošlo k samovolné perforaci bubínku, může lékař v některých případech provést tzv. paracentézu, tedy propíchnutí bubínku, a tím uvolní tlak nahromaděné tekutiny ve středním uchu. Někdy může mít dítě zánět středního ucha a bolest ani nepocítí. Pak se může stát, že ucho praskne samo, což poznáte podle tekutiny vytékající z ucha. U rozvinutého hnisavého zánětu jsou předepisována antibiotika.

Více se k zánětu středouší dozvíte v článku Zánět středního ucha u dětí .

Cizí těleso ve zvukovodu

Děti často zkoumají různé drobné předměty, ať už oříšky, korálky, nebo třeba drobné mince. Málokteré dítě odolá a drobný předmět ochutná, někdy spolkne nebo strčí do nosu. Jsou i případy, kdy si děti strčí drobný předmět, například kamínek, do ucha. Pokud se dostane hlouběji, není vhodné se snažit jej vyjmout, ihned navštivte lékaře. Pokud by předmět nebyl ze zvukovodu odstraněn co nejdříve, může dojít k již zmíněnému zánětu zvukovodu.

Příušnice

Příušnice jsou infekční virové onemocnění vyskytující se převážně u dětí. Přenáší se kapénkově a inkubační doba je 14 – 23 dní, zřídka se přenáší kontaminací předmětu močí či slinami nemocného. Dítě je infekční 10 – 14 dnů od začátku onemocnění. Z počátku se projevuje jako běžná viróza, tedy teplota, bolesti hlavy, malátnost. Posléze teploty ustupují a objevuje se zduření příušních slinných žláz, někdy se objeví i zduření podčelistních slinných žláz. Zduření se může zvětšovat a na pohmat je bolestivé.

I když onemocnění většinou probíhá bez komplikací, někdy se objevit mohou. Při podezření na příušnice proto raději navštivte pediatra. Komplikace, které mohou nastat, jsou totiž závažné. Jedná se o zánět mozkových blan a mozku, zánět varlat u chlapců, zánět vaječníků u děvčat, či zánět slinivky břišní.

Příušnice jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které je třeba vyléčit. Dítě nesmí do kolektivu. Vzhledem k virovému původci nemoci není léčba antibiotiky úspěšná. Nutný je především klid na lůžku, dostatek tekutin, lehká jídla. Předepsány jsou léky na snížení teploty, obklady na otoky. Doporučeno je také omezení televize, aby nebyl příliš drážděn mozek. Lehký průběh nemoci trvá zhruba 14 dní, při závažnějším průběhu i déle. Zda dítě může zpět do školky či školy vždy určí ošetřující lékař! I při návratu zpět je doporučeno omezení fyzické námahy a televize.

U nás je očkování proti příušnicím součástí očkovacího kalendáře. Pokud tedy neodmítáte očkování, je očkováno i vaše dítě. Očkovací látka může být podána samostatně, většinou je však kombinována s očkováním proti zarděnkám i spalničkám (MMR vakcína). Jelikož i tohle očkování nemá stoprocentní účinnost, čas od času podlehne příušnicím i očkované dítě.

Pokud vás zajímá, jakým způsobem a jestli vůbec maminky čistí dětem uši, čtěte diskusi Čištění uší. Podělte se s námi i zde pod článkem, jak ouška dětem čistíte a jaké máte zkušenosti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • Eustachova trubice

    trubice, která spojuje nosohltan a dutinu středního ucha a umožňuje tak vyrovnávání tlaku na obou stranách bubínku

  • ORL

    lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu ušních, nosních a krčních chorob

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 12. 12. 2021, 19.28

Zajímavý článek

Minnie, 26. 9. 2021, 18.26

Čistím sobě i dětem vatovými tyčinkami.

také čistíme jen na kraji.

Monuli, 5. 2. 2019, 21.40

Čistím také jen na kraji

Žofinka

Žofinka, 6. 6. 2018, 15.58

Čistím, ale jen na kraji

vendy.z, 17. 12. 2017, 21.58

čistila jsem jen lehce

Kris, 11. 12. 2017, 21.21

... intuice nezklamala, čistíme víceméně správně U nás nejvíc "zanesené" je za oušky

Marusk

Marusk, 27. 10. 2017, 17.37

Byli mi řečeno Dr, že raději necistit. Jedine malinkato zvenku.

Kamila Pecharová, 2. 7. 2017, 22.27

Užila jsem si bolesti a zalehnutí sama až až s dopomocí vatových tyčinek, takže u dětí je nepoužívám a nedoporučuji nikomu!

mckvak, 30. 6. 2017, 15.23

Ouska cistime presne tak jak je uvedeno v clanku, jen vytreme okoli a dovnitr nestourame Ale ze by to nase deti milovaly, to se rict neda

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů