Jak na bolesti při prořezávání prvních zoubků?

zobrazeno 16095×

Vložil(a): Jana N., 18. 8. 2015 13.30  (aktualizováno 25. 8. 2017 10.30)

Se zoubky mohou být spojené krušné chvíle plné pláče, nevyspání a bezradnosti. Kdy začínají růst první zoubky a jaké mohou být příznaky jejich prořezávání? Jaké jsou příčiny bolesti zubů a jak dítěti od bolesti můžeme ulevit? A kdy se vlastně objeví všechny zuby?

U většiny kojenců začíná růst zubů okolo 6. měsíce, i když se může stát, že se první zoubek objeví už ve třech měsících a jsou i takové případy, kdy se dítě narodí a už má zoubek. Některé děti si však na první zub počkají až do prvních narozenin. Většinou se první zub objeví dříve u děvčátek než u chlapců. Ve třech letech mají děti většinou chrup kompletní.

Příchod prvního zubu je zcela nezávislý na psychomotorickém vývoji. Prvopočátek zoubků začíná už v děloze. Asi v druhém trimestru těhotenství se začínají pod povrchem dásní tvořit zárodky zubů.

Mléčný chrup tvoří 20 mléčných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). První rostou většinou dolní zuby a teprve později zuby horní. Jako první se vyklubou střední řezáky (jedničky) v dolní čelisti, poté postranní řezáky (dvojky), stoličky (čtyřky), špičáky (trojky) a nakonec druhé stoličky (pětky). Klubající se zoubky poznáme podle zduřelých a zarudlých dásní, které se zanedlouho změní v malé tvrdé bílé bouličky. Čerstvě prořezané zoubky bývají velmi ostré.

Příčiny bolesti při prořezávání zoubků

Při růstu dětských zoubků se horní část zubu dostává skrz dáseň, což je obvykle nepříjemné. Neznámé pocity a bolest při prořezávání několika prvních zoubků často způsobují, že je dítě neklidné a podrážděné. Obtížné může být i prořezávání stoliček kvůli jejich velikosti.

Příznaky prořezávání prvních zoubků

Nepříjemné pocity při růstu zoubků mohou začít ještě předtím, než se zub objeví. Při růstu zubů u kojenců bývají nejčastěji tyto příznaky:

  • vyžadovaná větší pozornost a častější pláč v noci.

  • zčervenání, růžové tváře

  • mírně zvýšená teplota

  • červené, oteklé dásně, někdy jsou patrné bílé flíčky pod dásněmi

  • častější silné slinění

  • žvýkání ručiček nebo jiných předmětů

  • vyžadování většího množství jídla nebo naopak odmítání jídla kvůli bolestivým dásním

  • špatný spánek

  • řidší stolice

Jak můžeme dítěti ulevit?

Na znecitlivění a úlevu od bolesti může pomoci speciální gel prodávaný v lékárnách. Můžete ale také doma vyrobit Heřmánkovo-levandulový olejíček na prořezávající se zoubky

Pokud má dítě horečku, použijte léky na snížení horečky. Horečku snižují a v bolesti poleví homeopatické čípky Viburcol, které jsou speciálně určené na bolesti při prořezávání zoubků. Dávejte dítěti hodně pít.

Vhpdné je dítěti nabídnout kousátko, např. speciální kousací hračky vyplněné vodou. Nechte je vychladit v lednici, studené příjemně ochladí bolavé dásně. Můžete dítěti ale také dát kousek mrkve nebo tvrdší kůrku od chleba. Mějte však dítě pod dozorem.

Pomohou také chladivé obklady na čelist.

Pokud má vaše dítě dudlík, neberte mu ho. Masíruje si s ním dásně a uklidňuje ho. Hodně dítě objímejte, chlácholte a buďte mu k dispozici, ať v tom není samo.

Mažte dítěti bradu, tváře a hrudníček, aby se mu, díky slinění, neudělal ekzém.

Prořezání prvního zoubku je událost, tak si ji nezapomeňte zaznamenat - třeba do časové osy, kterou najdete v zápatí našeho webu po přihlášení a vyplnění data narození dítěte :)

 

Stejně jako vaše zuby potřebují i zoubky vašeho dítěte řádnou péči. Od prvního zoubku zoubky pravidelně čistěte, tomu jsme se věnovaly v článku o správném čištění dětských zoubků. Nejprve speciálním prsťáčkem (speciální kartáček vyrobený ze silikonu, který si navléknete na prst), později dětským kartáčkem s dětskou zubní pastou. Dětský kartáček by měl být s měkkými štětinkami a co nejmenší hlavičkou. Jak dětské kartáčky a pasty hodnotí ostatní maminky, se můžete podívat sem

Čistěte si zuby společně s batoletem. Malé děti rodiče rády napodobují a získají si dobrý návyk.

Návštěvu stomatologa neoddalujte. Měli byste ho s dítětem navštívit po prvních narozeninách, aby si dítě zvyklo na prostředí ordinace. Stomatolog vám doporučí, která strava je důležitá pro správný vývoj chrupu a naopak co škodí.

 

A jak na tom byly s prořezáváním zoubků vaše děti? Prožívali jste také každý zub?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (29 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 19.48

Dávala jsem na dásna Calgel a když bylo hodně bolesti tak Nurofen. Z vychlazeného kousátka měla dcera pak rýmu.

děkuji za článek,nejmladšímu rostou teď a má na dásni i škaredou bouličku

Monuli, 26. 1. 2019, 14.05

Mladší rostou nyní

Mildret, 13. 12. 2018, 15.46

Teď zrovna to zažíváme se stoličkami a chce to opravdu pevné nervy. Snad budou brzy venku

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 18.03

U zoubků měla vždy teploty, ale přestáli jsme to

Robinka, 11. 2. 2018, 20.53

Čekáme to každou chvíli.

Tinka1993, 22. 11. 2017, 10.08

Malému vyšiel 1. Zub keď mal 5 mesiacov, teraz má 13 mesiacov a má 8 zubov a ďalšie 3 idú von na bolesť vždy zabral calgel, ale našťastie nemám ešte ani teploty zo zubov, len horšie spával v noci keď išli a slabšie hnačky mal

Marusk

Marusk, 7. 11. 2017, 14.24

No není to nic extra, ale musí se to překonat. Často se na růst zubů "svádí" jakákoliv nepohoda dítěte. Škoda že nám to nedokáží ještě úplně říci v tak raném věku. Já zkoušela akorát takovou vodičku na zuby a snažila jsem dávat více pít.

Kevin

Kevin, 11. 10. 2017, 21.12

Taky to asi prislo - plac,dudak,chovat,prujem (je mozny ze primes hlenu patri take k zoubkum?!? ) teplota,buzeni

alenka146, 8. 10. 2017, 1.17

Netěším se na to

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů