Jaro venku

zobrazeno 1710×

Vložil(a): KristinaS, 30. 3. 2021 22.19

Jaro nabírá na síle a příroda se začíná probouzet, rozkvétat a zelenat. A i přesto, že nám platí nějaká omezení, neměli bychom na pobyt venku zapomínat. Přináší nám a zejména dětem spoustu benefitů. Jaké a jak přesvědčit děti, že se jde ven za každého počasí?

O tom, že procházka v přírodě a vlastně pobyt venku všeobecně podporuje naše zdraví, se asi nebudeme přít. Věděli to už naši předci a v dnešní době na to už existují i různé vědecké důkazy. V čem je tedy pobyt venku pro děti tak přínosný? Malé děti, které mají možnost si hrát v přírodě, rychleji rozvíjejí hrubou motoriku. Zároveň jsou děti, které tráví více času venku fyzicky aktivnější a méně u nich hrozí obezita nebo nadváha. Kromě přínosů pro fyzické zdraví dítěte je pobyt venku prospěšný i pro psychiku. Snižuje totiž únavu z myšlení, obnovuje pozornost a posiluje schopnost soustředění a zlepšuje náladu.

Jak děti venku zabavit?

Pátráte po tom, jak děti venku zabavit? A zkusila jste třeba někdy jen prosté vůbec nijak? V dnešní době (tedy v době před pandemií) bylo ve společnosti zažité spíše vyplnění volného času dětem smysluplně. A tak měly různé kroužky - sportovní, výtvarné, vzdělávací,… Hlavně aby se nenudily a rozvíjely se. Jenže i taková nuda a neorganizovaná zábava je pro děti důležitá. Děti hrou prozkoumávají svět, učí se. Podle vědců se díky hře rozvíjí části mozku, které umožňují lepší soustředění, rozhodování a zralé emoční a sociální chování. A právě volná, neorganizovaná hra dětem navíc umožňuje převzít zodpovědnost, díky čemuž se naučí určit si cíle a způsob jejich naplnění.

Každé dítě je jiné, některé by venku bylo klidně nonstop, jiné by raději sedělo doma u knížky, stavělo si z lega, nebo vytvářelo svůj imaginární svět. Ale prospěšný je pobyt venku všem stejně. A tak je na nás rodičích, abychom přišli na venkovní aktivity tak, aby si na své přišli všichni.

Na co nezapomenout?

Děti mají mít prostor pro volnou hru, přesto my rodiče bychom měli před výletem některé věci naplánovat, myslet na ně. Například jídlo a pití (bude potřeba a kolik, vzít s sebou nějaké odměny,…), oblečení (je nutné mít s sebou náhradní,…), bude náš malý dobrodruh potřebovat svůj batůžek (moje děti s nimi chodí spokojeněji - nesou si něco z výbavy, přiměřené váhy). Občas se může hodit i pikniková deka, nápady na hry (kdyby přišla krize).

To že oblečení volíme podle počasí, je naprosto jasné. Ale zkusme myslet i na to, aby nám nebylo líto, pokud se děti někde ušpiní a zbytečně je neomezovali ve hře a prozkoumávání.

Pokud máte doma navíc batole, máte o starost víc. Malý človíček, co se zrovna naučil chodit, má spoustu elánu objevovat svět a přitom ale ještě nemá tolik výdrže. A tak musíte vyřešit i jak mu umožnit odpočinek. Můžete zvolit šátek, nebo nosítko, případně kočárek. Pokud budete volit kočárek, určitě se vyplatí mít po ruce nějaký lehký, abyste ho mohla vést i jen jednou rukou, kdyby bylo potřeba jistit průzkumníka. Výhodou je, že v případě kočárku budete mít kam uložit část výbavy a nakonec i unavené dítko.

{{:pr:}}

Nevím, jak vaše děti, ale moje na slova, že jdeme ven reagují “ach jo, už zas? Proč musíme furt ven?” A když je večer čas se vrátit, pravidelně se jim nechce domů.

Nezapomínejme, že tak jak se děti učí hrou, učí se i nápodobou. Pokud mají doma aktivní rodiče, kteří tráví čas rádi venku, pravděpodobně i pro ně bude pobyt venku samozřejmý a příjemný.

A jak to máte vy? Máte nějakou svoji oblíbenou trasu, aktivitu? Kolik času trávíte s dětmi venku? A chodíte za každého počasí?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.58

někdy je problém přemluvit i sama sebe k nějaké venkovní aktivitě natož děti, když není zrovna příjemně

rozhodně ven chodíme,jsme tam rádi a rádi podnikáme výlety

KristinaS, 12. 5. 2021, 19.45

Jak jste si užili to krásné počasí? My vyrazili v pondělí na Sněžku, než spustí lanovky a bude tam zas plno. A byl to úžasný výlet. Ale za sebe jsem docela ráda za ochlazení

Adrianita, 9. 4. 2021, 9.56

Chodíme pořád, máme psa, tak několikrát denně. Když je teplo, tak děti raději jedou na kole. Často jsme na zahradě, kterou máme půl hodiny od domu, opékáme, děti si hrají a skáčou na trampolíně.

jitka46

jitka46, 8. 4. 2021, 23.47

Do přírody chodíme moc rádi. Už se těším až bude hezky teplo a sluníčko celý den.

Eliška Kozlova, 8. 4. 2021, 23.00

Dneska dopoledne jsme sankovali, snad naposledy jinak na procházky je nejlépe utáhnou na dobrou svačinku sebou. Nebo odrážedlo/koloběžka, ale teď spíše chodíme do lesa nebo zahrada, tam nejvíc frčí trampolína a lezení po stromech. Oblečení: zimní boty/holínky a pogumované oblečení.

KristinaS, 12. 5. 2021, 19.36

tak my si užili sníh ještě teď v pondělí. Vyrazili jsme s dětma na Sněžku

dadinkamaminka, 7. 4. 2021, 18.42

My chodíme ven,ale moc nás to tam nikdy nebaví 🥱😃

jkubeso, 5. 4. 2021, 22.39

Chodíme ven pravidelně, v létě se domu chodíme jen vyspat Naštěstí děti ani ven tahat nemusím, spíš si přijdou samy, že chtějí Většinou se i samy zabaví

Úča, 5. 4. 2021, 8.39

Chodíme ven i když je zima , ale hůř se vymýšlejí aktivity. A v dnešní " zavřené " době je to ještě těžší . Už aby bylo hezké počasí

patricia077

patricia077, 2. 4. 2021, 17.49

Teď jsme víc než doma včera v lese odpo v parku dnes zas v lese 🤣

Katka

Katka, 3. 4. 2021, 14.40

Les je super, dnes jsme byli opikat. Takže výlet, procházka i oběd v jednom.

patricia077

patricia077, 3. 4. 2021, 14.49

jj to se vyplatí, taky místo oběda občas opékáme nebo grilujeme a dnes má konečně taky klid pro sebe, děcka šla s manželem na zahradní velikonoční akci do skautu, pořád pro ně něco dělají

Katka

Katka, 3. 4. 2021, 15.02

U nás skaut stále bída, ale mají v rekonstrukci novou budovu s klubovnami, takže byla Kája ve čtvrtek na brigádě a přišla spokojená a opálená. Pracovali na skupinky uvnitř i venku na zahradě. Tak se těší na další pracovní směnu😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů