Jak vybírat dětskou postýlku a matraci?

zobrazeno 8077×

Vložil(a): Martina Richterová, 27. 8. 2015 12.38

Důležitou součást výbavičky pro miminko tvoří dětská postýlka. Při jejím výběru bychom měli být velmi důslední, protože právě postýlka je místo, kde miminko bude trávit většinu času v prvních měsících života. Na kvalitě spánku se odráží také pohodlná postel a zejména pak matrace. Na co se zaměřit, a na co raději dát pozor?

Základní aspekty při výběru dětské postýlky

Vybrat vhodnou postýlku pro naše miminko se může zdát jako velká věda. Řiďte se však jedním důležitým pravidlem. Zaměřte se na kvalitu, která je v tomto případě asi nejdůležitější. Bohužel nekvalitních výrobců a prodejců je stále mnoho. Můžete se podívat, jak hodnotí dětské postýlky ostatní maminky v naší kategorii Hodnocení produktů / Spaní

Pojďme si připomenout základní pravidla, podle kterých je vhodné se řídit při výběru dětské postýlky.

  • Vybírejte postýlku, která má dno složené z příček, mřížek či s perforací. Jedině tak je zaručena dostatečná ventilace.

  • Praktická je postýlka s tyčkami.

  • Konstrukce postýlky by měla být dostatečně stabilní a bezpečná.

  • Nejlepším materiálem je dřevo.

  • Pozor na ostré rohy a hlavně toxická barviva.

  • Kovové materiály na postýlce by měly být odolné vůči korozi.

  • Pokud má postýlka stahovací bočnice, měly by být zajištěny tak, aby je dítě nemohlo stáhnout.

  • Praktická je postýlka s kolečky, díky kterým můžete s postýlkou libovolně manipulovat, kolečka by však měla být zajištěna brzdou.

  • Vybírejte postýlku nejen podle designu, ale zejména podle kvality.

Pokud se rozhodnete objednávat postýlku přes internet, což bývá samozřejmě výhodnější, nejprve si ji zajeďte prohlédnout na prodejnu (pokud je ta možnost) nebo u jiného výrobce. Není nad to si ji pořádně prohlédnout, případně vyzkoušet stahování bočnic a polohování postýlky.

K postýlce lze dokoupit také mantinely, které jednoduše připevníte k obvodu. Jejich výhodou je, že zamezí tomu, aby se miminko uhodilo o příčku, případně si do nich zaklínilo ručičku či hlavičku. Dále působí jako dokonalá tepelná izolace a navíc dítěti poskytují přítmí a soukromí. Pořídit můžete také nebesa, ale ty už tak praktická nejsou. Dítě je na sebe může strhnout, navíc jde o lapače prachu.

Praktičtější jsou větší postýlky o velikosti 140 x 70 cm, které dítěti vydrží mnohem déle, zpravidla až do čtyř let. Polohování by mělo mít alespoň tři výšky. Novorozence si nechávejte nejvýše, abyste se k němu nemusela sklánět. Čím je dítě starší, tím níže je potřeba postýlku polohovat.

Nezapomínejte na rošty

Rošty v dětské posteli musí větrat, ideální jsou lamelové rošty.

Výběr matrace

Neméně důležité je také zvolit vhodnou matraci. Aby se vašemu miminku krásně spinkalo a neničilo si přitom páteř, je třeba vybírat matraci skutečně pečlivě. Opět se můžete nechat inspirovat hodnocením matrací ostatními maminkami, které svou zkušenost již mají.

Matrace do dětské postýlky by neměla být ani tvrdá, ani měkká. V tomto případě platí, že ideální je zlatá střední cesta. Matrace by tedy měla mít pevná, bez jakéhokoliv náznaku tvrdosti, aby se vyloučilo riziko otlaku.

Důležitá je také prodyšnost. Dobře prodyšná matrace je zárukou toho, že se miminko nebude v postýlce přehřívat, navíc jde o skvělou prevenci proti plísním a roztočům.

Pár cenných rad, kterých se držte při výběru matrace:

  • na matraci rozhodně nešetřete, kvalita je základ

  • každé dítě si zaslouží novou matraci, ne tu, kterou měl jeho starší sourozenec

  • tejte se výrobce, z jakého materiálu je matrace vyrobena

  • kupujte výrobky od renomovaných výrobců a prodejců, kteří se zabývají prodejem dětských matrací

  • kvalitnější matrace stojí od dvou tisíc výše

  • nezapomínejte na chránič matrace, který zamezí vniku tekutin

Mezi oblíbené materiály patří ty, které jsou zcela přírodní. Často se používá kokos, neboť kokosová vlákna jsou propletena do pevné desky a poskytují tak dítěti dokonalou oporu páteře. Dalším trendem v oblasti dětských matrací je pohanka.

Pokud se chystáte pořídit postýlku také pro cestování, pak pro vás bude přínosné i v tomto případě hodnocení cestovních postýlek ostatními maminkami.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

zuzkabul, 14. 8. 2021, 19.57

Já kupovala postýlku s matrací tady tuhle https://www.postylky-vybaveni.cz/detska-postylka-demontovatelny-bok-3-varianty-matrace-13dilne-vybaveni-120x90-72-vzoru a matraci si vybrala pěna kokos a byli jsme spokojení kvalita na poměr ceny super

postýlku jsem si koupila od kamarádky i s matrací,ale stejně tam maličký nespinká,spinká s námi v posteli

Minnie, 15. 9. 2020, 18.01

Postýlku jsme měli ještě po mně. Dřevěná postýlka i s přebalovákem, z čehož se dá později udělat válenda. Koupili jsme akorát nové matrace na míru.

mikjana, 3. 9. 2020, 9.51

Také sháním zrovna postýlku, takže jsem prošla odkazy na nabídky postýlek.

Kikinka30, 18. 4. 2020, 19.14

Ja jsem ji vybrala celkem levne,matraci a rost mam kvalitni, spokojenost

ivanka386, 11. 2. 2020, 7.54

Souhlas, dobré rady. To když jsme my sháněli postýlku, tak jsme bohužel nebyli v úplně nejlepší finanční situaci, takže nám nezbývalo nic jiného, než koupit postýlku z bazaru. Jednu za velmi dobrou cenu se nám povedlo najít tady https://detsky-bazar.biginzerce.cz/ tak jsme ji vzali a myslím si, že chybu jsme neudělali. Jen jsme do ní koupili novou matraci.

koliaska105, 18. 11. 2019, 22.55

Já si myslím, že dost užitečné tipy. Pamatuji si, že já měla s výběrem postýlky celkem problém. Nakonec to dopadlo tak, že jsme koupili dětskou postýlku rovnou i s kompletní výbavou. Tu se nám povedlo sehnat za docela dobrou cenu tady: https://www.luceda.cz/postylka-s-kompletni-vybavou/

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 17.09

Tak matraci na každé dítě měnit nebudeme

Aliisha

Aliisha, 19. 12. 2017, 7.05

Postel máme obyčejnou dřevěnou a matraci s kokosem a pohankou. Na dovolených využíváme cestovní postel do které jsme si dokoupili lepší matraci. Ta původní byla příšerná.

terezicka00, 20. 11. 2017, 15.47

Také jsme se rozhodli pro dřevěnou postýlku. Pořídili jsme ji na https://www.expedo.cz/detske-postylky Nemá cenu vymýšlet, co je dávno vymyšlené a funguje to

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů