Masopustní veselí je tu!

zobrazeno 2252×

Vložil(a): Adrianita, 19. 1. 2021 10.24  (aktualizováno 29. 2. 2024 14.51)

Začátek každého roku bývá spojen s masopustním veselím. Masopust si můžete užít až do konce února. Některé vesnice či města pořádají i klasické karnevaly a masopusty. Máme pro vás tipy, jak si užít karneval v teple domova.

Tři králové ukončili ono adventní období, přesto v mnohých domácnostech ještě vládnou přebytky vánoční výzdoby. Do jara a Velikonoc daleko, tohle celé období však vyplňuje masopust. Masopustní doba trvá od Tří králů do Popeleční středy. Tato doba, narozdíl od Velikonoc, má vždy pevné datum, více o masopustu a zejména Velikonocích se dozvíte v článku Velikonoce, svátky jara

Masopust se téměř v celé Evropě označuje jako karneval. Dle některých zdrojů má původ masopustu v římských bakchanáliích, které nesou jméno podle římského boha a patrona vinné révy a hodování Bakcha. Jednalo se spíše o oslavy začátku jara, které se pomalu přeměnily na masopust. V oblasti Moravy a Čech máme písemné záznamy o karnevalu, masopustu či fašanku (z německého Fasching) již z 13.století. Větší původ karnevalu pramení zřejmě z oslav řeckého boha Dionýsa. V Athénách se dokonce konaly dva jeho svátky. První probíhal v únoru, kdy se hodovalo, pilo víno, tancovalo, Dionýsos byl přivezen do města v doprovodu maškar. Tento svátek jako bachkanálie převzali Římané. Druhý svátek se pak odehrával v Dionýsově divadle. 

Masopustní masky

Převlékání do masek má svou širokou tradici a sloužilo hlavně k pobavení a utužení sousedských vztahů. Anonymita masky zaručovala nevázanou zábavu, kdy se dříve za maskami schovávali pouze muži. Tradice a zvyky masopustu se liší dle krajů a míst, stejně tak i vzhled masek. Tradiční masky jsou například medvěd, masopust, klibna, bába s nůší, kominík, policajt, ženich a nevěsta, smrtka, šašek nebo třeba turek a žid. Ke každé tradiční masce patří historie a dodržované zvyky.

Kostýmy a masky můžete koupit, originalitu a zábavu vám však zaručí společná tvorba kostýmu. Pusťte se tedy s dětmi do výroby. Možná má vaše dcerka doma krásné princeznovské šaty, ale princeznu dělá korunka. Chce být vaše dítě sova nebo šnek? Správný krokodýl má mít zase pořádné zuby. Nic není nemožné. Vyrobenou masku nebo kostým vyfoťte a vložte do naší Kreativní dílny, ať inspirujte i ostatní, za odměnu vám přibydou Pampelišky. Potom už stačí vyladit playlist a karneval může začít!

Něco na zub

Pro vysílené tanečníky mějte připravené něco na zub. K tradičním masopustním pokrmům patří masopustní koblihy, škvarkové placky, zabijačkový guláš, jitrnice s kroupovým rizotem a hříbky, domácí huspenina, škvarkové pagáče, boží milosti, bůček, skřivani, ovar, tlačenka, pečené koleno. Máte recept na tradiční masopustní pokrm nebo i jakýkoliv jiný? Přidejte jej do Receptů. Masopustní pokrmy nejsou zrovna nejzdravější, proto můžete dětem nachystat i něco zdravého z našich receptů. I když je po Vánocích, děti si smlsnou například na Ovocném vánočním stromečku

Tipy na aktivity

Děti jsou nápadité a určitě se vyřádí samy, pokud i vám kreativita nechybí, můžete jim vymyslet i různé aktivity doma i na zahradě. A je jedno, jestli máte doma 1, 2 nebo 5 dětí. Máte-li karneval na určité téma, třeba piráti nebo safari, přizpůsobte tomu i výzdobu. Děti neomrzí ochutnávání se zavřenýma očima, skákání v pytli, nošení vejce nebo míčku na lžíci, skákání po jedné noze, házení míčky, trefování se do otvoru nebo kroužky na tyč apod. Smyslové, pohybové i kreativní nápady děti určitě zaujmou.

Pokud u vás ještě bude mrznout nebo se drží sněhová pokrývka, nabízí se i další aktivity - stavění sněhuláka, sněhová bitva či hrátky s ledem. Vodou naplňte nejrůznější nádoby a sledujte tuhnutí ledu, můžete nechat zamrznout drobnou hračku i přírodniny. Poté sledujte tání, když přestane mrznout nebo led polívejte nejprve studenou, pak teplou vodou, k rozbití ledu použijte kladívko. Do vody před zmrznutím můžete také nasypat potravinářské barvivo a malovat ledem do sněhu i na papír. Nebo vyrobte ledové ozdoby, které po rozmrazení můžou sezobnout i ptáčci. 

 

Dejte nám do komentářů další tipy na aktivity na karneval i v zimě!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.08

masky a průvody mají děti moc rádi, ale nejvíce je stejně vždy zaujme jídlo a pití

jancaan, 28. 3. 2022, 11.04

U nás masopust moc není, škoda..

Katka

Katka, 24. 2. 2022, 13.30

V pátek bude dcera na plese v maskách. Bude prý za těhotnou bio matku 😅A o půlnoci budou s dramatickým kroužkem předvádět scénku.

Eliška Kozlova, 22. 2. 2022, 19.47

Teď mi Nikolka přinesla pozvánku na karneval v družině. Bohužel obecní karneval pro děti nejspíše nebude, což je škoda. U rodičů ve vesnici zavedli masopustní průvody (děti ze školy a školky) a je to moc hezké, bude i letos.

patricia077

patricia077, 22. 2. 2022, 16.43

Právě dnes měli ve škole masopustní průvod, dcera byla za lišku a měla i vyrobenou masku a syn se školkou se na ně byli podívat a i když byl silný vítr aspoň celý den neprolil jako v poslední době ...

masopust nedodržujeme.

naseivanka, 20. 3. 2021, 18.56

Hezké čtení, děkuji moc za tipy na masopust. To my jsme masopustní hody strávili s rodinou doma. Ač se nám ta situace vůbec nelíbí, tak aspoň něco jsme si vylepšili. Posíli jsme si totiž díky otužování a pití https://imunity2go.cz/produkt/harmonelo-bifi/ imunitu podle doktora o 70 %. Tak pokud tu neplechu chytneme, určitě se z toho brzy vyhrabeme.

jitka46

jitka46, 15. 3. 2021, 22.07

Hezké čtení. Je škoda, že se vlastně nemůže nic konat, snad to všechno bude v pořádku příští rok.

babca216, 28. 2. 2021, 9.29

Tak my letos vyráběli masku do školy do družiny , kde ještě masopust stihli naštěstí

Lipi4, 25. 1. 2021, 22.30

Stejně jako Halloween si Masopust uděláme sami mezi sousedy s ulice (jsme ve slepé uličce 8 domů z toho polovna má děti, jinak kolem nás jsou připravené pozemky ke stavbě, takže plno volných cest na blbnutí ) ... .. Teprve to začínáme plánovat, tak jsem zvědavá co nakonec vymyslíme

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů