Máma v roli podnikatelky

sledováno 1× zobrazeno 2936×

Vložil(a): Martina Richterová, 26. 10. 2015 19.06

Byla jste zvyklá před porodem pracovat na maximum a najednou nevíte, jak s volným časem naložit? Tato věta je samozřejmě velmi obrazná, protože přípravy na miminko a následně novorozenec vás zaměstná na 200%. Mateřství je ta nejkrásnější práce, která trvá 24 hodin, 7 dní v týdnu a váš šéf bude opravdu náročný. Na druhou stranu, na rodičovské můžete být až 4 roky, za tu dobu se dá mnohé podniknout.

Přivýdělek na rodičovské, je to možné?

Dokud budete pobírat příspěvek v mateřství, rozdíl ve financích tolik nepocítíte. Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, v případě vícerčat je to 37 týdnů. Peněžitá pomoc v mateřství se pobírá během mateřské dovolené jako náhrada mzdy. Následuje rodičovský příspěvek, který je o dost nižší a celý balíček činí 220 tisíc Kč. Měsíční strop však činí 11500 Kč.

Pokud chcete na mateřské dovolené pracovat, můžete tak učinit po dokončení 6. týdne od porodu. Nemělo by se však jednat o stejný pracovněprávní vztah, ze kterého pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. Dále musí být splněna podmínka zajištění celodenního hlídání dítěte. Jestliže pobíráte rodičovský příspěvek, tak můžete nechat dítě do dvou let v jeslích nebo podobném zařízení po dobu maximálně 46 hodin měsíčně.

Začít pracovat na mateřské, ano nebo ne?

Některé maminky cítí potřebu začít na mateřské něco dělat. Někdy je k tomu vede finanční tíseň, jindy jen potřeba seberealizace či určitá motivace. Samozřejmě vždy záleží na mnoha okolnostech. Zda máte možnost hlídání, jestli je vaše dítě hodné a spavé, nebo je to naopak pořádný lumpík, který vás nenechá vydechnout, důležitá je také podpora manžela a rodiny vůbec.

Pokud máte možnost a chuť pracovat, pak je třeba se zamyslet nad tím, čemu se budete věnovat a zda si tak můžete reálně přivydělat. Na internetu najdete mnoho různých přivýdělků, ale často jde o podvody. Jakmile vám někdo nabízí úžasné výdělky za minimum práce, raději pryč od toho. Velmi užitečné je zaměřit se na činnost, která by vás bavila a zároveň víte, že vám jde. Umíte jazyky? Co zkusit překládat články? Ráda pečete? Proč nezkusit péct dorty a cukroví? Uvidíte, že vás to bude nejen bavit, ale také vám stoupne sebevědomí. Mnoho maminek se dá na šití, háčkování nebo pletení. Šikovné ruce se zkrátka cení. Baví vás psaní a máte bohatou fantazii? Zkuste psát články, vytvořte si vlastní blog. Možností je spousta.

Výhody a nevýhody práce z domova

Pracovat z domova na rodičovské může prakticky každá žena, nejdůležitější je udělat ten první krok a obětovat tomu čas. Na druhou stranu právě nyní máte času mnohem více, když netrávíte celé dny v práci nebo ve škole. A děti také někdy spí. Mnoho maminek, které si na mateřské přivydělávaly, se shodují na tom, že jim stouplo sebevědomí, začaly si více věřit a navíc nebyly zcela odkázané na příjmy manžela.

Máte nápad? Realizujte jej! Každý musí nějak začít. Znáte například kabelky Dara Bags? Dnes velmi oblíbenou značku založila před lety Darina Hubáčková v době, kdy byla na mateřské dovolené. Bavilo ji šít, tak začala šít kabelky a postupně si z toho udělala živnost. Splnila si tak svůj sen. Podobně jsem to měla také já, když jsem se na mateřské dovolené začala věnovat psaní článků. Dnes se tím živím a velmi mne to baví.

A nemusíme chodit daleko.. napříkad tento web ProMaminky.cz založila Alexandra Wolfová také na mateřské dovolené. Dnes nás je v týmu už asi deset, všechny jsme maminky a věnujeme se práci na webu tak často, jak nám to naše děti dovolí. Na stránce O nás můžete shlédnout nějaká videa o webu, včetně rozhovoru se Sašou o tom, jak tento web vzniknul, jak se mu daří rok po jeho spuštení, co je pro ni a nás všechny tou největší inspirací a jak to vlastně všechno zvládáme s těmi našimi dětičkami.

Když se budete rozhodovat, jestli se do nějaké práce pustit, je potřeba zvážit, zda vás práce neochudí o jedinečné chvilky strávené s vaším dítětem. To už je samozřejmě na vašem rozhodnutí. Z mého pohledu to bylo tak, že jsem zpočátku pracovala pouze v době, kdy syn spal (když mu bylo 1,5 roku), od 2,5 let chodil na pár hodin týdně do jeslí, takže jsem měla na práci více času, ale naplno jsem své podnikání rozjela až v době, kdy nastoupil do školky.

Věnujte se tomu, co vás baví

Buďme rády, že můžeme využít ten „luxus“ být s dětmi doma až do 4 let věku. Máme skoro nejdelší rodičovskou mezi evropskými státy. Pokud vás finance příliš netíží, pak si najděte přivýdělek, který se stane spíše koníčkem. A pokud cítíte, že se chcete dítěti věnovat na 100 %, pak to tak udělejte. Práce vám přece neuteče. Některé děti jsou více náročné, v noci nespí, budí se, manžel je stále v práci a vaše rodiče daleko. V takovém případě nemá cenu se do něčeho velkého pouštět.

Proč si ovšem jen tak pro radost večer neuháčkovat čepičku nebo upéct na zakázku někomu marcipánový dort? Uvidíte, že i taková maličkost vám značně zvedne sebevědomí.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 20. 5. 2023, 15.39

Také jsem začala podnikat během mateřské, ale chyběly mi prostory na uskladnění zboží. Naštěstí mi kamarádka poradila internetové stránky http://kupsimisto.cz/, kde jsem našla pronájem skladových prostor, které mi ušetřily čas a stres. Díky tomu jsem mohla mít ve svém podnikání větší sortiment a uspokojovat potřeby většího počtu zákazníků. Nejdůležitější pro mě bylo se plně soustředit na rozvoj svého podnikání.

milujici.teticka36, 12. 5. 2022, 17.17

Jako chápu, že je to náročné, ale dá se to zvládnout. Chce to mít jen tu správnou motivaci. Já jsem při rodičovství a mateřské taky podnikala. Ale je fajn, že jsem měla podporu od manžela, který mě v tom moc podporoval. Dneska mám díky tomu rozjetý byznys na https://kvalitneseo.cz/administrativni-prace-pro-tvuj-web-nebo-e-shop/ a pomáhám klientům s organizací volného času, marketingem na internetu a docela se mi daří.

koliaska105, 17. 11. 2022, 23.32

Tak podpora ze strany rodiny je vždycky důležitá. Já teda s podnikáním začala až po mateřské. Do staré práce jsem se vracet nechtěla, tak jsem si řekla, že možná bude pro mě lepší, když pro jednou zkusím dělat to, co chci já. No a byl to krok tím správným směrem. Mému podnikání se daří a teď začínám i zvažovat založení s.r.o. viz https://www.sidlofirmypraha5.cz/

naseivanka, 20. 7. 2021, 21.05

Když jsme byli na rybách před třemi týdny, manžílek na přívlač ulovil fakt pořádného macka. Já jsem se ve stresu ani nemohla přijít podívat zblízka. Řval na mě (samozřejmě mile) abych mu donesla telefon, že se musí chlapům pochlubit. Měl radost, že jsem mu koupila nový přívlačový naviják z https://hladovaryba.cz/kategorie-produktu/privlacove-navijaky/, po kterém už delší dobu koukal.

Ivulín, 3. 3. 2021, 23.42

Když už tady mluvíte o té finanční tísni, určitě doporučuji pročíst článek zde - https://www.financnipomocnik.cz/hledate-registr-dluzniku-k-nahlednuti-vime-zjistit-sve-zaznamy/ , protože je mi jasné, že teď ta finanční tíseň a zadlužení může být aktuálnější než kdy předtím, takže bych na to určitě dávala pozor a dávejte i pozor na lidi kolem sebe a ptejte se jich i případně na jejich zvládání situací apod. Ať to neskončí špatně

naseivanka, 20. 2. 2021, 15.50

Zrovna nedávno se můj chlap vrátil z práce úplně natěšený. Byl radostí bez sebe, protože mě mohl oznámit, že u nich v práci konečně začali využívat shuttle od https://radioshuttle.cz/shuttle/. Prý to šetří hrozně moc místa a bude mít tak více času na rodinu - mě a malou Áju. Sice mu vůbec v těchto věcech nerozumím, ale tváře měl jak fialky...

pracovala jsem při MD,ale jen jako pokladní.

Minnie, 15. 9. 2020, 19.12

Musí to být náročné, my se teď s manželem snažíme něco rozjet ale děti jsou už odrostlejší. S miminkem si to neumím představit

Ivana Navrátilová, 11. 9. 2020, 22.04

Fandím všem mámám podnikatelkám. Já jednu dobu také zkoušela podnikat, ale nakonec jsem zjistila, že to není nic pro mě. Místo podnikání jsem si tedy našla normální zaměstnání. V hledání mi mimo jiné dost pomohl pracovní portál https://www.hitprace.cz/ Tam se mi totiž povedlo narazit na nabídku, kterou jsem na žádném jiném pracovním portálu neviděla.

ivanka386, 6. 7. 2020, 22.31

No, já se třeba do podnikání vrhla těsně po mateřské. Začátky nebyly jednoduché, ale zvládla jsem to. Hlavně teda časově to bylo dost náročné. Dost mi ale pomohla jedna kamarádka, která mi doporučila ať některou administrativní práci, která zabírá spoustu času svěřím do rukou někomu jinému. Nakonec jsem zvolila https://www.kvalitneseo.cz/outsourcing/ a ti se mi o ni starají do teď. Díky tomu mám mnohem více času.

Lenička77, 6. 7. 2019, 21.44

Já začala přeprodávat dětské oblečení z Anglie. Momentálně se to rozvíjí velmi dobře. Založila jsem si díky jedné firmě https://seoprofy.cz/ skvělé stránky a dost mi to vydělává. Z pár zákazníků se mi to vyhouplo na slušný počet a spousty z nich se vrací, což je pro mě podstatné. Už uvažuji, že u toho zůstanu i po mateřské. Hodně mě to baví.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů