Kateřina Bláhová (katchenka_7778)

katchenka_7778, 20. 10. 2015, 15.11

Čím více se dozvídám, tím více se kloním k porodu doma, ale před prvním porodem mám v sobě stále strach, který nám společnost tolik vtlouká do hlavy. Proč jen není v ČR alternativa nemocnicím??? Ach jo! doporučuji Michela Odenta: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095690193-pred-pulnoci/313281381940033/dalsi-casti/52/ a také domácí porody očima tatínků: http://zena.centrum.cz/deti/tehotenstvi-a-miminko/clanek.phtml?id=806882#utm_source=centrumHP&utm_medium=stylebox&utm_term=position-4

Katka

Katka, 16. 11. 2015, 17.58

Odenta jsem shlédla a bylo to zajímavé.

Markéta Vokáčová (Markéta V.)

Markéta V., 9. 10. 2015, 14.29

Také nechápu proč u nás nemůže fungovat něco mezi. V zahraničí je naprosto běžné rodit ambulantně a tady... Když řeknete, že chcete podepsat revers a jít domů, začne na vás sestra téměř hystericky ječet, že dítě MUSÍ být 72 hodin pod kontrolou porodnice. Nevím proč musí být úplně zdravý na váze přibývající novorozenec druhorodičky za každou cenu pod kontrolou porodnice... Navíc právně samozřejmě nemusí. Klidně můžu jít domu, když chci. Jak to, že to ty sestry nevědí?

Katka

Katka, 9. 10. 2015, 16.58

Já si myslím, že to jde jen v případě, že se vám zaručí nějaký pediatr, že na dítě těch prvních 72 hod. dohlédne. Pokud se nikdo nezaručí, matka může jít domů, ale dítě musí v porodnici zůstat Je to hrozné, ale pro doktory děsně pohodlné, že si můžou udělat vyšetření a odběry, kdy se jim to hodí, takže to nechtějí měnit.

Markéta Vokáčová (Markéta V.)

Markéta V., 9. 10. 2015, 17.07

To by pak matky nemohli vůbec rodit doma, když by to tak bylo. Za dítě nesete právně odpovědnost vy. Opravdu můžete jít domů, když chcete, ale samozřejmě to nevidí rádi. Revers je ale nutnost. Problém je, že někteří pediatři pak nechtějí přijímat "nestabilizované" dítě a můžete mít problém najít dětského doktora.

Katka

Katka, 9. 10. 2015, 18.04

V Brně jsem osobně zažila, že pustili jen matku, pro dítě si přišla za 3 dny. Něco jiného je teorie a praxe. Samozřejmě matka musela podepsat revers, ale dítě jí nedali ani za Boha. Pokud není domluvený pediatr, tak první 3 dny prý nese zodpovědnost za dítě nemocnice. Je to pěkně ujeté Myslím, že jsem i slyšela, že si někde dítě matka vzala domů dříve a nemocnice na ni poslala sociálku a ti jí dítě dočasně odebrali....no tak to radši ty 3 dny vydržet v tom špitále, než takové ciráty, ale bezmoc je to veliká

Markéta Vokáčová (Markéta V.)

Markéta V., 9. 10. 2015, 20.57

Jedná se bohužel o velikou manipulaci a zastrašování ze strany porodnic. Ten případ s odebráním (násilný převoz zpět do porodnice) proběhl snad v roce 2008 či dokonce dříve a zpětně bylo soudně rozhodnuto, že na to neměli právo. Metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví stanovuje, že ženy a novorozenci bez komplikací mají být propouštěni po 72 hodinách po porodu. Porodnice má povinnost třídenní pobyt a péči ženě nabídnout, ona jej ale nemusí nutně přijmout. Právně způsobilá a náležitě poučená matka může další péči v nemocnici odmítnout pomocí tzv. negativního reversu. Jeho podepsáním potvrdí odmítnutí péče a převzetí zodpovědnosti za případné zdravotní komplikace. Negativní revers mohou rodiče podepsat i za své dítě. Výjimku tvoří situace, kdy je poskytnutí další péče neodkladné a nezbytné k záchraně života nebo zdraví dítěte. Tehdy má lékař právo rozhodnout sám, i proti vůli rodičů. Bohužel se o této možnosti málo ví a porodnice rádi matky zastrašují a odmítají jim vydat děti. Doufám, že se u nás brzo stanou ambulantní porody běžnou záležitostí a že to urychlí i vznik porodních domů.

Katka

Katka, 10. 10. 2015, 10.33

Znění zákona zní krásně, ale jak říkám, lékaři si jedou podle svého a pro ně není problém si nějakou záminku proč dítě musí zůstat v porodnici najít. Dcera byla narozená v zimě, měla žloutenku, no určitě by nás obě nepustili

Kristy Sim

Kristy Sim, 10. 10. 2015, 21.11

Druhý porod bych si přála ambulantní. Četla jsem příběh maminky, která v noci porodila a než se jí probudila prvorozená dcerka, byla doma už s miminkem a byli všichni pohromadě. Bohužel paní, která tento příběh psala si musela vyloženě "vyběhat", aby mohla mít ambulantní porod. Nešla na silu proti doktorům, ale měla několik sezení přímo s primářem snad z porodního, dětského apod, aby jí to všichni posvětili. A údajně je podmínkou mít domluveného pediatra... Nevím, jestli dle zákona, ale tak trochu to i chápu..

Kristy Sim

Kristy Sim, 7. 10. 2015, 22.30

Porod Pavli byl něco úžasného. Kdybych si troufla na porod doma, přesně tak bych si ho představovala. Ten porod Kateřiny vypadal docela hrozně, ale četla jste některá diskuzi s Kateřinou? Ono vše do těch pár minut vměstnat nejde a i když jsem zastáncem kontaktního rodičovství, tak její argumenty chápu a souhlasím s tím, co napsala..

Žaneta Hešíková (a.nnysek)

a.nnysek, 6. 10. 2015, 13.10

Porod Pavly byl úžasný, ale sama nevím, jestli bych do toho šla..Asi bych se bála komplikací, atd..

Kateřina Mokřičková (Minnie)

Minnie, 4. 10. 2015, 9.56

Koukala jsem. Já obě dcery rodila v porodnici a nemůžu si stěžovat, přístup super, vše jsme konzultovali, ve všem mi vyšli vstříc, v na oddělení vše super. Porody doma to je pro mě zbytečné riziko a neuznávám je. Možná bych mluvila jinak, kdybych narazila na špatnou porodnici. Jediný co mi bylo líto, že po porodu Pavli byl její první syn pak u ní, a u mě starší dcerka až 3 hodiny po porodu, ale zas to není nic co by se nepřekouslo, díky tomu že bydlíme 10 minut od porodnice u mě byl partner s dcerou každé odpoledne, vím o známých co bydlejí odsud třeba 30 km a návštěvy nemohly mít každý den... A to o odebrání vaječíků - vyjadřovat se nebudu, musela bych být sprostá. I kdyby měla 15 dětí tak je to její věc.

renata Singh (benca)

benca, 4. 10. 2015, 9.41

videla som prve diely, musim si pozriet aj tie dalsie, dost ma to zaujalo

Kateřina Sikorová (Estrela113)

Estrela113, 26. 9. 2015, 19.58

Tento díl jsem bohužel neviděla. Nejsem zastáncem domácích porodů a i když můj druhý porod byl horor, resp. porod byl krásný, úžasný, ale co se dělo pak byl horor, nerodila bych doma, dobrovolně ne. Myslím si, že porod patří do porodnice, jen by tyto ústavy měly projít velkou přeměnou, aby si porodníci uvědomili, že porod je jedna z nejpřirozenějších věcí a čím více zásahů, tím bývá více komplikací. Ale v případě potíží, bude lékař vždy na místě a zasáhne.

Katka

Katka, 26. 9. 2015, 20.58

pusťe si to ze záznamu na ivysílání ;o)

dáša Petrášová (dasza)

dasza, 25. 9. 2015, 6.19

Ja kopu za rodit doma!!!! Strasne se mi to libi.podporuju to.a dalsi dite budu rodit taky doma;)

Eva Hroudová (mckvak)

mckvak, 24. 9. 2015, 20.24

Sleduju a je to super serial Na domaci porody nejsem - mela bych obrovsky strach - pravda je ze ale i v nemocnici to nekdy stoji za nic

Jaroslava Hálová (vivianr)

vivianr, 24. 9. 2015, 19.08

Neviděla jsem, ale slyšela. Sama jsem pro domácí porody, pokud je vše v pořádku a není žádné zřejmé riziko a nemocnice 100 km daleko. Stát se může kdykoliv cokoliv i v nemocnici. Přijde mi logické, že pokud mám nárok rozhodnout se pro potrat se všemi možnými následky, tak bych měla mít nárok i mít přání, jak rodit, pokud počítám s tím, že i to může mít negativní následky. Bohužel jsem první měla císařem, takže je mi jasné, že do domácího nepůjdu, ani kdyby to šlo. Doufám, že narazím na dobré doktory a vše bude v klidu a žádné nepříjemnosti.

Katka

Katka, 24. 9. 2015, 19.44

Určitě doporučuji to shlédnout, emoce byly fakt velké a rozčarování taky...