Václava Kounová (vendy.z)

vendy.z, 1. 7. 2016, 11.50

Je otázka, jestli je to opravdu ADHD. Kamarádka má 3 letou holčičku a tam to vidět je, že ta holčička je nesoustředěná, nemluví, nespolupracujek, dělá hlouposti. Napsali jí u dr. do speciální MŠ, kde se neplatí školné a aby měla nárok na asistenta, napsali jí náběh na autismus, ač ho nemá. Ale ta holčička je opravdu těžko zvladatelná.

Katka

Katka, 1. 7. 2016, 20.34

Nesoustředěnost, nemluvnost, dělání hloupostí to jsou běžné znaky dětství ;o) Ani lékaři ani logopedové nemluvnost do 3 let neřeší, takže to opravdu není důvod k nějaké speciální péči. Nezvladatelné dítě jen zrcadlí rodiče, takže k psychologovi bych poslala v prvé řadě je. Tahle myšlenka je mimo jiné taktéž v knize S láskou a rozumem ;o)

Veronika Mahdalová (Mahdalka)

Mahdalka, 1. 7. 2016, 10.31

Synovi rozhodně žádné tlumící léky dávat nechci a nebudu.Paní psycholožka s ním pracovala formou hry,tudíž viděla,že tu soustředěnost nemá,po chvíli ho cvičení přestalo bavit a tahal jí tam za skříní obraz.Je nesoustředěnej a nevydrží u činnosti ani 5 min.i u psycholožky odbíhal od hraní,které spolu dělali.Napsala nám,že je prakticky neustále v pohybu.Jinak když dětský přinesu jakoukoli přihlášku do jakýkoli školky,tak mi tam stejně napíše,že je syn moc živý dítě a co mám pak ve školce říct ředitelce až se bude ptát?I já se bojím,protože vím,že sama učitelka ho nezvládne,má dost nevyzpytatelné chování a boím se,že mezi tím co třeba učitelka bude nějakému dítěti např.utírat zadek,můj něco vymylí,zkusí a může z toho být i velký úraz nebo neštěstí.sama mám kolikrát co dělat udržet na něm 24 hod.denně tu pozornost a to mám jen jeho,ve školce jsou i ostatní děti.

Andrea Maloch (Kama)

Kama, 29. 6. 2016, 20.47

To jen kvůli tomu,že je živý,má diagnózu ADHD?Příklady,které jste uvedla,dělá i můj skoro dvouletý syn,a všichni říkají,že je to normální,živé dítě.Pokud vím,ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou,a to,co jste popsala,mi jako porucha pozornosti ani hyperaktivita nepřipadá.Spíš akční,živé dítě.

Veronika Pemlová (veru.veru)

veru.veru, 29. 6. 2016, 19.49

Zkuste víc školek, dneska je dětí s ADHD hodně, některé školky asistenty mají. A vy přece nemusíte ukazovat posudek od psychologa nebo ano?

Lucie Chmielová (snany)

snany, 29. 6. 2016, 20.25

Právě že musí, určitě bych diagnózu přiznala.

Veronika Pemlová (veru.veru)

veru.veru, 29. 6. 2016, 20.32

jasný, já taky

Lucie Chmielová (snany)

snany, 29. 6. 2016, 20.25

Právě že musí, určitě bych diagnózu přiznala.

Katka

Katka, 29. 6. 2016, 21.22

Já bych žádnou diagnózu nepřiznávala, zejména pokud není dostatečně podložená a sama v ní jako matka nevěřím. Nepřijde mi od psycholožky profesionální vyžadovat dlouhodobou pozornost od dítěte mladšího 3 let. A v té zprávě je, že to směřuje k ADHD, né že má potvrzenou diagnozu ADHD.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 30. 6. 2016, 18.47

Katko, učitelky se pak na něj budou dívat jinak, rozhodně je vždy lepší říci pravdu. Rodič a učitel by spolu měli spolupracovat. Přece nebude tvrdit, že dítě je klidné, když tomu tak není a učitelka pak bude překvapena a stejně to bude s rodiči řešit.

Katka

Katka, 1. 7. 2016, 20.27

A učitelka si jako bez papíru ničeho nevšimne? A je opravdu nutné, aby dítě bylo "klidné"? Katka Králová by nesouhlasila, říká, že dítě je živé a je to tak žádoucí. Já s ní souhlasím. Statut klidného dítěte si nejspíš vymyslely právě učitelky ve školce, aby zvládly ty masy. Stačilo by utvářet menší skupiny a pak už mohu s dětmi pracovat jako s parťáky a individualitami. Podle mě nejsou špatné aktivní děti, ale systém, který je nutí k tiché stádovosti.

Eliška Kozlová (Eliška Kozlova)

Eliška Kozlova, 29. 6. 2016, 17.00

Ve školce jsme měli chlapečka s ADHD, opravdu to byl živel. Měl sirup na utlumení aktivity, sice vyžadoval zvýšenou péči, ale i s 26 dětmi se to zvládnout dalo. Ale jemu bylo 5 let. U tak malého chlapce bych se sama bála dávat utlumovaci léky, pak jedině hledat tu správnou školou se speciálním zaměřením, ve větších městech mívají i třídu pro děti s poruchou ADHD, jsou tam většinou 2 uc. na 12 dětí.

Katka

Katka, 29. 6. 2016, 18.37

Že dítě neudrží pozornost ve 3 letech je úplně normální. Dítě v první třídě zvládne max 20 min a to ještě né každé. Zůstaňte s ním ještě rok doma. Ve 4 letech si už bude zvykat mnohem lépe a kratší dobu. Takhle se vám ještě zhorší, bude to pro něj stres. Poslední dobou je hrozně moderní dávat dítěti nálepku ADHD už mezi dveřmi. Přinejmenším bych to s odstupem času zkonzultovala ještě s jiným odborníkem, pokud u něj budete vidět nárůst symptomů dítěte s ADHD viz článek co jsem psala.

Veronika Mahdalová (Mahdalka)

Mahdalka, 29. 6. 2016, 16.11

Nám to bohužel napsala už pediatrička do přihlášky,že je syn hodně živý dítě.Když se na to ředitelka ptala a já jí povyprávěla,tak nám doporučila psychologa,že jedna učitelka s 28 dětma nemůže neustále dávat pozor na dítě co neposlechne apod.Hlavně i já se bojím,protože vím čeho je schopnej a bohužel si mylím,že by asi i utek ze zahrady,nedávat na něj pozor.Má napsaný,že musí mít individuální přítup a cílené vedení.Jinak ho psycholožka vyšetřovala formou hry a podle toho poznala,že syn neudrží pozornost,je hyperaktivní a musí mít nad sebou neustálý dohled

dáša Petrášová (dasza)

dasza, 29. 6. 2016, 17.14

Bylina lecba hodne dite utlumi a i kamaradky s autistama dokazi plne pracovat ve skole v klidu.asistentku si budete muset sam vybehaz a vypsat mnoho papiri a zadosti..jinak pracovat pracovat pracovat s nim a bude to lepsi.

Katka

Katka, 29. 6. 2016, 18.31

No jestli paní učitečka potřebuje, aby děti poslechly na slovo, tak se asi nedočká. Živé dítě není rozhodně dostačující pro diagnózu ADHD. Navíc si myslím, že ve 3 letech je ještě brzy, dělat závěry. Zkuste se začíst zde: http://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina/diagnostika-a-lecba-adhd-v-prubehu-zivota-475772

Katka

Katka, 29. 6. 2016, 18.36

Pozor na farmakologické tlumení. Pro lékaře je to snadná cesta, ale bohužel jeden z mnoha vedlejších účinků je nárůst hmotnosti a druhý je agresivita. Jediné co je opravdu účinné nejsou tabletky, ale cílená komunikace dítěte s psychologem. Bohužel v ČR je dětských psychologů přes ADHD velmi málo, tak tam děti dochází jen sporadicky a v mezičase jsou na koňských dávkách léků. A to bohužel znám konkrétní případ, to si netahám z palce u nohy.

dáša Petrášová (dasza)

dasza, 29. 6. 2016, 15.56

Adhd jen proto ze je v pohybu? Divny..to neni jen p tom.nicmene s takovymi detmi se da pracovat.a hlavne bych ten papir nikde nedavala.kdyz nevite jak se v ms bude projevovat?proc ho hned davat s nejakoi nalepkou?? Mam u syna psano adhd hyperaltivita a jeste nikd sem ten papir nepouzila.a v ms to ani neni

Veronika Mahdalová (Mahdalka)

Mahdalka, 29. 6. 2016, 16.19

Jinak už chodil 1x týdně do miniškolky na jedno dopol.a tam prostě nespolupracoval.Když děti cvičili,on s nima dvakrát mávnul rukama a šel do umývárny,kde si sundal a tekutým mýdlem vypral ponožky.....bohužel takových příhod mám víc.Třeba vzal dětem zubní kartáček a šel s nim jinýmu dítěti čistit boty,než si toho učitelka všimla,stačil je popatlat i pastou apod.

Katka

Katka, 29. 6. 2016, 18.26

To jste ještě neviděla kreativní nápady našeho pětiletého syna Nedávno si vytopil dětský pokoj, hrál si tak nějak s vodou.... Který blázen očekává plnou spolupráci při cvičení pro děti do 3 let? Chodím s pětiletým na jogu, a několikrát za té půlhodiny cvičit přestane a běží se proběhnout nebo se začne bavit s kamarádem, nikomu to nepřijde divné, celou dobu tam nevydrží cvičit nikdo. Podle mě na něj máte přehnaná nároky a školka vás v tom bude jen utvrzovat. Do školky ho nedávejte, pokud je tam nějaká souškaučitelka, tak ho bude jen buzerovat.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 29. 6. 2016, 20.22

Určitě bych ve školce nic nezatajovala, zkusila bych ho do školky umístit. Jaktože nemá nárok na asistenta? Praktická nemůže nic posuzovat, pokud má papír z poradny a doporučí AP tak ho školka většinou dostane, záleží taky hlavně na šikovnosti ředitele. Pracuji jako AP v MŠ, u kluka s lehkou mentální retardací, ADHD a vývojovou dysfázií.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 30. 6. 2016, 18.54

Katko, ve školce necvičí půl hodiny a nikdo nechce po dítěti ( alespoň u nás ať celou dobu účastní), ale je rozhodně nestandartní chování aby někam odcházelo. Učitelka nemá čas lítat za jedním dítěte a hlavně musí mít děti pod dohledem. Dítě musí respektovat základní pravidla, což i tříleťáci částečně zvládají.

Katka

Katka, 1. 7. 2016, 20.19

Je to smutný, že se 28 dětí musí přizpůsobit jedné učitelce, místo co by udělali 3 třídy svobodných dětí. Teď jsem dočetla knihu z VP - S láskou i s rozumem, kde se období věku dítěte 3-6 let uvádí jako pomalu nejdůležitejší v jeho vývoji. Tak jsem fakt ráda, že ho mé děti nemusely vzorně prosedět na zadku ve školce, kde musí poslouchat na slovo, jinak dostanou nálepku ADHD a asistenta.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 1. 7. 2016, 22.48

Katko, bohužel takhle je nastavené veřejné školství, jedna učitelka na 28 dětí a opravdu musí fungovat určitá pravidla ( bohužel ani učitelkám se tento model nelíbí). Možná jsem to špatně napsala, u nás dítě může odejít (napít se, najíst se,na záchod, sednout si třeba na křeslo nebo gauč,ale ne aby záměrně vytopilo koupelnu, zmrzačilo kamaráda či ublížilo sobě. Také si může vybrat z nabízených aktivit, která se mu líbí nebo taky žádnou. Jedeme podle programu Začít spolu. Ono to opravdu není o tom sedět vzorně na zadnici, ale neubližovat sobě ani ostatním. To, že neudrží ve třech letech pozornost se až tak neřeší, ale třeba v pěti letech už to problém je. Třeba se dítě ve třech letech jeví jako ADHD, později už tomu může být jinak, tzv. nálepku nebude mít celý život.