Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 22.45

Já čekám své první v 18 letech a jsem šťastná a spokojená jako nikdy předtím! ♥

Iveta Láznická (lazna)

lazna, 1. 7. 2016, 11.09

Manžel je o deset let starší než já a žádný problém jsme neměli. První dítě jsem měla v 18letech a druhé ve 25letech.

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 31. 5. 2016, 16.47

no já mám první dítě ve 27 a druhé bych chtěla ve 30 ale uvidím

Dagmar Veverková (dáša)

dáša, 22. 5. 2016, 18.12

Já měla první dítě v 23 letech, druhé bych ráda stihla do 30 let. Nejsem moc příznivce toho "mít první děti po třicítce", ačkoliv ať si každý dělá co chce. Já cítím, že jako mladší si ty děti užiju víc, přála jsem si mít dítě brzo. Možná v tom je skrytá touha mít sourozence, když jsem byla jedináček. Jsem takhle spokojená, to, že mám dítě, můj život velice obohatilo. Cestování a další věci si s manželem užijeme za pár let, kdy furt budem mladí. )

Katka

Katka, 21. 5. 2016, 13.03

Já mám vysokou školu a zvládla jsem první dítě ve 26 letech, takže vzdělání není na překážku, mezitím jsem ještě stihla 2 roky pracovat, takže jsem si zajistila i možnost dosáhnout na mateřskou a vyšší rodičovskou. Druhé dítě jsem měla ve 30 letech a bylo poznat, že tělo snášelo těhotenství už hůře, ve 29 tt jsem se začala otevírat a končila jsem s vysokým tlakem. Já měla 35 let v březnu a upřímně už si na další těhotenství připadám stará a tím, že děti už odrostly (8,5 a 5 let) se mi už ani vůbec do toho kolotoče okolo mimina nechce. Mám stejně starou kamarádku, co má malé děti a o 10 let staršího manžela a je znát, že manžel chce mít svůj klid a o děti se stará jen matka. Myslela jsem si, že starší rodiče jsou takový klidnější, pohodoví, ale zrovna nedávno jsem sledovala jeden pár s dvouletým klukem a jeho postarší maminka byla ještě větší prudič než kdejaká třicítka, takže je to individuální. Navíc teď lékaři odhalují další skutečnost, že těhotenství po 38 roku je rizikové i v tom, že tělo se začíná pomalu připravovat na přechod a najednou je šíleně stimulované těhotenstvím (často IVF) a proto je pak u těchto žen větší pravděpodobnost, že se tělo "odmění" třeba rakovinou prsu a začíná se to projevovat ve statistikách.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 20. 5. 2016, 12.24

Věk rozhodně hraje významnou roli a to u žen i mužů. Nejvhodnější doba pro početí prvního miminka je 25 let. Problém je v tom, že většina žen po ukončení VŠ chce získat dobré zaměstnání a zařídit bydlení a dřív než kolem třicítky to nejde zvládnou. Sama jsem první dítě měla ve dvacetidevíti, bývalý partner nechtěl děti. Kdybych se mohla znovu rozhodnout nečekala bych tak dlouho. Strop pro početí třetího dítěte jsem si dala 35 let, oslavím je v říjnu, takže asi zůstanu jen u dvou.