Ghí (přepuštěné máslo)

sledováno 2× zobrazeno 683×

Vložil(a): szendrejka, 20. 4. 2016 21.02

Pro vegetariány Bez mléka a mléčných výrobků Bez vajec více než 2 hod. jednoduchý

Ingredience:

máslo
5 ks

Dělávám z 5ks a do sklenice to vychází zhruba něco kolem litru.

Máslo nakrájíme na kousky, dáme ho do rendlíku se silnějším dnem a dělávám ho na úplně tom nejmenším hořáku a na mírném plameni, skoro na co nejméně. Máslo se pomaloučku rozpouští - probublává - a na povrchu se tvoří bílá pěna. Pěnu sbíráme sítkem. Nesmí se míchat!!!! Když je hotovo poznáte podle toho, že se přestane tvořit bílá pěna. Poté máslo přecedíme přes plenu/plátno a nalejeme do zavařovací sklenice. Necháme ztuhnout do druhého dne a poté nám vydrží při pokojové teplotě i několik měsíců. 

Ghí je mnohem jemnější a lahodnější, dobře se roztírá a můžete ho použít všude tam, kam byste použili běžné máslo. Můžeme na něm dokonce i smažit. 

Ajurvéda ho nazývá elixírem života :)

 

Sdílejte:   | 
4

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Megan77, 20. 8. 2022, 11.57

Ghíčko používám jak na vaření, tak i n pečení a je skvělé.

Jana22, 28. 8. 2022, 16.08

Takže si ho děláš sama nebo ho kupuješ?

Megan77, 31. 8. 2022, 20.53

Kupuji si tohle https://colvia.cz/ghi-maslo-z-colostra mají více gramáží, ale já si kupuji samozřejmě to největší, navíc obsahuje kravské colostrum a je bezlaktozovy.

WeruskaSK

WeruskaSK, 13. 3. 2021, 14.48

kvoli comu sa to takto robi?

nancy, 15. 11. 2020, 20.44

Máslo přepouštěla moje babička, já zatím ne

Trendyterka

Trendyterka, 27. 8. 2019, 7.37

Dělám a nedám na něj dopustit

Žofinka

Žofinka, 14. 1. 2019, 9.13

Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

annahb, 20. 3. 2017, 9.29

hmm tak to vůbec neznám

Aliisha

Aliisha, 30. 12. 2016, 15.12

Přiznám se, že ho kupuji. A je moc dobré

Fuga

Fuga, 5. 12. 2016, 20.07

nikdy jsem nevěděla, jak se dělá, teď už vím

Pavla33, 10. 7. 2016, 2.54

dobrá vec

skřítek, 16. 6. 2016, 23.43

Naprosto bezkonkurenční...Používám na všechno. Dělala jsem i podle receptu, kde se máslo pomalu prohřívá cca 8 hod., ale Vaše varianta splní službu podle mě stejně.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů