Lilková polévka

zobrazeno 1520×

Vložil(a): vendy.z, 24. 3. 2017 7.09

Pro vegetariány do 30 min. jednoduchý

Ingredience:

lilky
3 ks
olivový olej jemný na vaření
1 množství dle chuti
červená cibule - střední nebo velká
1 ks
stroužky česneku
4 ks
rajčata na vaření
500 g
zeleninový vývar nebo voda
3 hrnek
himalájská sůl - dle chuti
1 množství dle chuti
pepř čerstvě mletý
1 množství dle chuti
čerstvá bazalka
1/2 hrnek
parmezán
80 g

"Tahle polévka je výbornou kombinací pro letní dny", píše na svém bolgu Markéta.

1./ Jako první si připravím lilky. Předehřeji troubu-gril na 200°C, kdo má 220°C, dá 220.
Lilky opláchnu, odříznu stopky a rozříznu je na půl. Pak ostrým nožem vytvořím velmi opatrně hlubšími řezy mřížku (viz. galerie) tak, aby slupku zůstala neporušená. Nachystám si pečící talíř nebo menší plech či misku, naspod dám pečící papír a položím na něj lilky. Každou půlku pokapu 1 lžičkou oleje a dám péct do trouby na 30 minut. Mě to v horkovzdušné troubě trvalo trošku déle, ale když jsem zapojila gril, celá akce se tím zkrátila. Uvidíte doma sami jak se vám zadaří, za sebe mohu doporučit, že výsledkem by měly být lilky měkké, opečené seshora lehce do zlatova. Lilky nechám zchladnout, lžící vydlabu dužinu a slupky vyhodím.

2./ Cibuli nakrájím na jemno a česnek na plátky. V hrnci rozehřeji olej, přidám cibuli a orestuji do měkka (asi 10 minut), pak přidám česnek a nechám ještě asi 1 minutu restovat. Čas restování využiji ke zpracování rajčat, která umyji, nakrájím na čtvrtky a přidám s vydlabaným likem do hrnce. Ihned po té přidám zeleninový vývar (vodu), sůl, pepř a vařím na středním ohni asi 20 minut. Polévku odstavím, přidám k ní čerstvou bazalku a ponorným mixérem rozmixuji.
Já jsem bazalku neměla zrovna při ruce, tak jsem přidala hrst čerstvé majoránky, která mi roste na zahrádce.
P.S.: množství vývaru či vody ovlivní jaksi výsledné množství polévky, tedy hustotu. Já jsem vývaru dala méně, v galerii vidíte, že polévka má tu správnou podzimní hustotu :)

Servíruji s plátky parmezánu, s kouskem chleba z banánové mouky například, a nebo si můžete z tohoto chleba vyrobit krutonky (chléb nakrájíte na malé kostečky a za sucha opečete v pánvi) a přihodit do polévky na ozdobu.

Sdílejte:   | 
0

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 11. 2020, 23.07

Vypadá to moc dobře,musím vyzkoušet takhle jsem to nikdy nedělala

mikka27

mikka27, 7. 11. 2020, 13.57

Z lilku jsem polévku ještě nezkoušela vařit. Bude mít jistě zajímavou chut i vůni.

mikjana, 21. 5. 2020, 17.58

Tak ta je super s lilku jsem ještě polévku neděla, musím jí vyzkoušet.

Mygara

Mygara, 20. 12. 2018, 21.43

Výborné, také musím vyzkoušet

Žofinka

Žofinka, 16. 9. 2018, 18.07

Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

Fuga

Fuga, 2. 1. 2018, 5.23

Lilkovou jsem ještě nejedla

Zuzule, 21. 12. 2017, 23.49

zajimave

Kikinka30, 17. 4. 2017, 18.46

Skvela,mnamka

Mildret, 10. 4. 2017, 8.14

Vypadá úžasně

snany, 27. 3. 2017, 23.06

Vypadá lákavě

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů