Lilková polévka
Vložil(a): vendy.z, 24. 3. 2017 7.09
Ingredience:
- lilky
- 3 ks
- olivový olej jemný na vaření
- 1 množství dle chuti
- červená cibule - střední nebo velká
- 1 ks
- stroužky česneku
- 4 ks
- rajčata na vaření
- 500 g
- zeleninový vývar nebo voda
- 3 hrnek
- himalájská sůl - dle chuti
- 1 množství dle chuti
- pepř čerstvě mletý
- 1 množství dle chuti
- čerstvá bazalka
- 1/2 hrnek
- parmezán
- 80 g
"Tahle polévka je výbornou kombinací pro letní dny", píše na svém bolgu Markéta.
1./ Jako první si připravím lilky. Předehřeji troubu-gril na 200°C, kdo má 220°C, dá 220.
Lilky opláchnu, odříznu stopky a rozříznu je na půl. Pak ostrým nožem vytvořím velmi opatrně hlubšími řezy mřížku (viz. galerie) tak, aby slupku zůstala neporušená. Nachystám si pečící talíř nebo menší plech či misku, naspod dám pečící papír a položím na něj lilky. Každou půlku pokapu 1 lžičkou oleje a dám péct do trouby na 30 minut. Mě to v horkovzdušné troubě trvalo trošku déle, ale když jsem zapojila gril, celá akce se tím zkrátila. Uvidíte doma sami jak se vám zadaří, za sebe mohu doporučit, že výsledkem by měly být lilky měkké, opečené seshora lehce do zlatova. Lilky nechám zchladnout, lžící vydlabu dužinu a slupky vyhodím.
2./ Cibuli nakrájím na jemno a česnek na plátky. V hrnci rozehřeji olej, přidám cibuli a orestuji do měkka (asi 10 minut), pak přidám česnek a nechám ještě asi 1 minutu restovat. Čas restování využiji ke zpracování rajčat, která umyji, nakrájím na čtvrtky a přidám s vydlabaným likem do hrnce. Ihned po té přidám zeleninový vývar (vodu), sůl, pepř a vařím na středním ohni asi 20 minut. Polévku odstavím, přidám k ní čerstvou bazalku a ponorným mixérem rozmixuji.
Já jsem bazalku neměla zrovna při ruce, tak jsem přidala hrst čerstvé majoránky, která mi roste na zahrádce.
P.S.: množství vývaru či vody ovlivní jaksi výsledné množství polévky, tedy hustotu. Já jsem vývaru dala méně, v galerii vidíte, že polévka má tu správnou podzimní hustotu :)
Servíruji s plátky parmezánu, s kouskem chleba z banánové mouky například, a nebo si můžete z tohoto chleba vyrobit krutonky (chléb nakrájíte na malé kostečky a za sucha opečete v pánvi) a přihodit do polévky na ozdobu.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (16 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
mikka27, 7. 11. 2020, 13.57
Z lilku jsem polévku ještě nezkoušela vařit. Bude mít jistě zajímavou chut i vůni.
Mygara, 20. 12. 2018, 21.43
Výborné, také musím vyzkoušet
Žofinka, 16. 9. 2018, 18.07
Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Fuga, 2. 1. 2018, 5.23
Lilkovou jsem ještě nejedla