Kulajda se zastřeným vejcem
Vložil(a): Adelinka, 30. 12. 2016 14.14
Ingredience:
- brambory
- 5 ks
- sušené nebo čerstvé houby
- 1 hrnek
- máslo
- 2 lžíce
- hladká mouka
- 2 lžíce
- smetana ke šlehání
- 200 ml
- voda
- od oka - polévka nesmí být moc řídká ani ne moc hustá
- kmín
- 1 lžička
- bílý pepř
- 1 špetka
- ocet
- 1 lžíce
- čerstvý, sušený nebo nakládaný kopr
- dle chuti
- vejce
- 4 ks (na jednu porci jedno vejce)
Použila jsem sušené houby. Houby cca 1 hodinu před vařením namočíme, aby nasákly vodu. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme máslo v hrnci a přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přidáme kmín a krátce zarestujeme. Zalijeme studenou vodou, vložíme brambory, houby i s vodou, ve které se namáčely. Polévku osolíme a opepříme. Vaříme do měkka. Poté přidáme smetanu, dochutíme octem a koprem.
V druhém hrnci si připravíme zastřené vejce. Do mírně osolené a ooctované vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a vaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 až 4 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla.
Polévku servírujeme se zastřeným vejcem nahoře.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (20 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Mygara, 5. 12. 2018, 13.45
Výborné, také musím vyzkoušet
Žofinka, 11. 10. 2018, 14.27
Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané
Fuga, 19. 1. 2018, 5.04
Také mám ráda, ale to vejce je vyšší level
Lenkapalanova, 7. 4. 2017, 21.25
Skvělá inspirace,bude jistě výborná.
iva.t, 23. 3. 2017, 9.43
Nejlepší polévka, kterou jsem kdy jedla...