Domácí máslové croissanty

sledováno 2× zobrazeno 687×

Vložil(a): Estrela113, 20. 11. 2014 19.36

Pro vegetariány více než 2 hod. složitější

Ingredience:

Hladká mouka
440 g
Vejce
1 ks
Mléko
350 ml
Třtinový cukr
50 g
Sůl
1 lžíce
Máslo
250 g
Instantní droždí
14 g

1. Smíchejte vlažné (ne horké) mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.
2. Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení tentokrát rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky, tak aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.
3. Mezi dvěma pečícími papíry si pomocí válečku na těsto z bloku másla vytvořte čtvercovou placku přibližné velikosti jako je chladící se čtverec těsta. Máslo nemusí být úplně změklé. Váleček používám spíš na tlučení a mačkání másla než rozvalování. Máslo také vychlaďte v lednici, nešiďte, dejte mi klidně 25 minut.
4. Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, spíše mírný tlak a opakovaným pohybem rozválejte. Když budete moc tlačit, máslo v těstě se bude trhat a nebude pak rovnoměrně. Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte opět vychladit 1 hodinu.
5. Ještě 3 krát rozválejte a na třetiny přeložte zpět těsto. Mezi každým válením hodinu chlaďte. Před finálním tvarováním chlaďte alespoň 6-8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už dobře nekynulo. Já nechávám přes noc.
6. A teď tvarování. Vycházejí přibližně na 16 kusů a je fajn, když se Vám vejdou na dva plechy vyložené pečícím papírem. Postupujte asi ideálně zase podle obrázků. Těsto rozválejte na pás úzký 20-25 cm a velmi dlouhý, tak že se Vám nevejde na vál. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky (můžete si pomoci i pravítkem) jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5-2 hodiny. (Kynutí v nahřáté troubě nedoporučuji, máslo by se mohlo předčasně uvolnit z těsta.)
7. Předehřejte troubu na 200°C horkovzdušnou. Vykynuté croissanty znovu potřete vejcem, umístěte plechy do horní a spodní třetiny trouby a pečte 10 minut. Poté plechy prohoďte a dopečte dalších 8-10 minut. Barva napoví. Chladit ideálně na mřížce.)

Sdílejte:   | 
9

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Pavla33, 10. 7. 2016, 21.08

tak to vyzkouším

jitkamety, 25. 3. 2016, 10.51

to vypada uzasne

jajulaš, 31. 12. 2015, 21.49

toto je me nejoblíbenější pečivo!! Recept určitě vyzkouším

a.nnysek, 16. 11. 2015, 12.49

vypadají úžasně

joice, 22. 10. 2015, 19.17

veľmi výborné

Petra Schoberová, 10. 10. 2015, 18.57

tak toto stoprocentně vyzkouším a asi hned zítra

Itany, 8. 10. 2015, 11.08

Vypadají úžasně

mckvak, 13. 9. 2015, 21.31

Me se nikdy nepodarily

hellova, 28. 3. 2015, 10.12

Tak to vypadá výborně!

Estrela113, 28. 3. 2015, 17.36

Jsou lepší než vypadají, chce to trochu cviku, ale pak už je budete dělat každou neděli

janicka2, 6. 12. 2014, 23.33

Aaaach!

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight