Sušená rajčata

sledováno 1× zobrazeno 1890×

Vložil(a): Blankasiro, 23. 10. 2016 17.28

Pro vegetariány Bez mléka a mléčných výrobků Bez vajec více než 2 hod. jednoduchý

Ingredience:

rajčata
1 množství dle chuti
olivový olej
podle velikosti sklenic a množství rajčat
česnek na plátky
1 množství dle chuti
čerstvé bylinky
1 množství dle chuti

Rajčata nakrájíme na půlky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem řezem nahoru. Sušíme buď horkovzduchem na cca 105 stupňů nebo z obou stran na cca 120°C. Čas od času zkontrolujeme, zda se rajčata nepřipalují či zda již nejsou suchá. Někdy rajčata pustí hodně šťávy, která zkaramelizuje a je nutné vyměnit pečící papír, aby se rajčata nepřichytávala.

Doba sušení se liší dle velikosti a zralosti rajčat, idealní stav usušení je, když jsou rajčata suchá, ale stále vláčná, uvnitř nematlavá. Taková plynule odebíráme z trouby. Nicméně nemusíme rajčata sušit "na max", polo- či spíše třičtvrtě-sušená jsou též velmi chutná a někdo je i přímo preferuje.
Z naší zkušenosti plyne, že sušení trva u těch větších zralejších 4 hodiny na horkovzduch, při oboustranném pečení 7-8 hodin. Tyto časy však berte jako orientační, rajčata je zkrátka třeba kontrolovat. 

Když jsou všechna rajčata usušená, připravíme si nádoby, ve kterých je budeme skladovat. Oleje smícháme a spolu s česnekem a bylinkami zahřejeme a necháme "louhovat". Pozor, aby se olej nezačal smažit! My rajčata nakládáme obvykle s čerstvým rozmarýnem či tymiánem, ale je samozřejmě možné připravit rajčata i bez koření či s něčím úplně jiným, např. kapary či houbami. Po cca  5ti minutách olej stáhneme z ohně a proléváme jím rajčata, která po vrstvách skládáme do sklenice.

Rajčata nechte nějakou dobu uležet, doporučuji vydržet s konzumací nejméně týden. Jsou velmi chutná jen tak s dobrým pečivem (a co teprve ten olej, mňam), vynikající jsou též např. do této pomazánky.

Sdílejte:   | 
0

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 29. 8. 2022, 1.09

Je to opravdu výborný recept, který chutná celé mé rodině. Přidávám jen k rajčatům ještě bazalku a kupuji si na ně nejlepší oleje na stránkách https://www.fabioshop.cz/oleje/, kde mají opravdu velký výběr. Nakládám si také chilli papričky, které každý rok pěstuji ve skleníku a experimentuji s novými recepty, abych měla čím obdarovávat své známé a rodinu.

Gustawka, 5. 9. 2021, 20.15

Dělám, a je to luxusní

danuse11, 28. 2. 2021, 11.20

vypadá to luxusně,musím vyzkoušet

filipin21, 28. 2. 2021, 10.57

Výborné a krásné také musíme vyzkoušet je

Bap, 24. 2. 2021, 17.29

Jsou luxusní, dělám také recept jsem dostala od kamarádky

babca216, 25. 11. 2020, 22.30

Dost lidí si chválí , jací když rajčata mám ráda , tak sušeným jsem na chuť nepřišla

Trendyterka

Trendyterka, 27. 8. 2019, 21.26

Vynikající tohle mám ráda

Mygara

Mygara, 29. 11. 2018, 14.14

Výborné, také musím vyzkoušet

Žofinka

Žofinka, 18. 10. 2018, 20.16

Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

Fuga

Fuga, 25. 1. 2018, 18.55

až bude zase nadúroda.....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů