Jak jsem hledala, jak na purpuru

zobrazeno 223×

Vložil(a): EliškaVr, 22. 11. 2015 21.24

Co je purpura a jak ji vyrobit doma?

 

Vánoční čas má každý z nás spojený s určitými vůněmi. Někomu se jako první vybaví vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků, jiný ucítí jehličí a dalšímu se sbíhají sliny při představě vůně linoucí se na Štědrý den z kuchyně od smaženého kapra. A pro mnoho lidí k Vánocům neodmyslitelně patří vůně purpury, vždyť se o ní zpívá i v jedné známé a krásné vánoční písni od dvojice Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Také jste slovo purpura už mockrát slyšeli, ale pořád si nejste jisti, o co vlastně jde?

Co je purpura?

Purpura je směs aromatických bylin a koření s přidáním vonných esencí, jejímž pálením se vytváří tradiční vůně. Tu ve sváteční době vánoční používaly ke zpříjemnění atmosféry domova už naše prababičky. Purpura se složením dá přirovnat k voňavé směsi pot pourri, oproti ní se ale z purpury díky zahřívání či pomalému doutnání vůně uvolňuje mnohem intenzivněji. Purpuru si můžete koupit hotovou v obchodě nebo si ji namíchat sami doma podle sebe a toho, co příjemně voní právě vám.

Jak připravit domácí purpuru?

Nejdříve potřebujete bylinky a koření. Použít se dá mnoho druhů, například hřebíček, skořice, máta, levandule, muškátový oříšek, meduňka, mateřídouška, tymián, majoránka, šalvěj, rozmarýn, kmín, anýz, fenykl, oregano, květy růží, heřmánku, měsíčku či chrpy, jehličí, listy maliníku, jahodníku, ostružiníku či borůvčí, prostě téměř vše, co vás napadne. Není ale vhodné přidávat kousky ovoce, protože obsahují hodně cukru, který by se připalovat a zapáchal. Vybranou směs bylin a koření pořádně rozdrťte nebo rozmixujte a poté ji přesypte do dobře uzavíratelné sklenice, postačí i pevnější igelitový sáček. Dále si zvoltevonný olejíček, který je vám příjemný. Může to být jakákoliv vůně, ale samozřejmě se nejvíce hodí ty, které připomínají Vánoce, třeba skořice, pomeranč, borovice, vanilka, mandle, hřebíček a podobně. Směs v nádobě zakápněte olejem v poměru zhruba na jednu hrst směsi 20 kapek olejíčku a dobře promíchejte. Nechte purpuru v uzavřené nádobě uležet alespoň týden nebo dva, aby se vůně důkladně promísily. Pak je už připravená k použití.

Jak pálit purpuru?

V první řadě je třeba si vysvětlit, že nejde doslova o pálení, purpura nikdy nemá přímo hořet plamenem. Měla by se jen zahřát, případně mírně doutnat, aby se právě teplotou z ní efektivněji uvolnily všechny vůně. Dříve ji nechávaly hospodyňky doutnat na plotně kamen po vaření, kamna už dnes ale téměř nikdo z nás doma nemá. Stejně však můžeme purpuru dát na sklokeramickou desku vařiče nebo na železný plát na sporáku s nastavením na nízkou teplotu, ovšem raději pod ni umístíme alobal. A rozhodně na ni ani tak nesmíme nezapomenout! Druhou možností je nasypat ji do aromalampy místo obvyklé vody s olejíčkem a nechat ji zahřát pomocí plamene svíčky, to vykouzlí navíc i romantickou atmosféru. Ale tou nejjednodušší a nejbezpečnější možností určitě je postavit prostě misku nebo nějakou podložku s ní na ústřední topení, tak máte jistotu, že vám ani při neopatrnosti nevzplane.

Purpura je jedním ze symbolů Vánoc a tak ji určitě vyzkoušejte i u vás doma. Vždyť příjemná vůně v nás dokáže vždy probudit pocit klidu a pohody, a právě ten by měl být o Vánocích tím hlavním.

 

Spoustu jsem našla tady na ww.w.odpovednik.cz

Máte i Vy zajímavý příběh, o který se chcete podělit? Napište ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (4 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

petrao, 28. 11. 2016, 3.50

Dáváme na římsu od krbu kde taky krásně voní

Petra Schoberová, 22. 12. 2015, 5.45

Určitě vyzkouším a uvidíme

mckvak, 4. 12. 2015, 20.10

Ja tyhle tycinky moc nemusim mit doma, ale kdyz to neni moc intenzivni tak chvili preziju

Katka, 23. 11. 2015, 18.12

Přemýšlím, jestli mě to bude vonět, když obecně vůni (zápach ) z vonných tyčinek nesnáším. A při té domácí přípravě se má opravdu smíchat tolik druhů koření nebo si má člověk z toho výčtu něco vybrat?

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight