Zpátky do kondice s kočárkem

zobrazeno 2882×

Vložil(a): KristinaS, 23. 11. 2020 22.36  (aktualizováno 20. 12. 2020 14.50)

Běhala jste před těhotenstvím, nebo i během něj? Těšíte se, až po porodu nazujete svoje běžecké boty? Jenže najednou je tu ten malý uzlíček a vy nemáte hlídání. Co s tím? Nemusíte se sportu vzdát a když dodržíte pár zásad, můžete si bezpečně užít pohyb s Vaším dítkem. Na co si tedy dát pozor?

Kdy začít běhat?

Lékaři doporučují začít s dítětem v kočárku běhat, případně jezdit na kolečkových bruslích až od půl roku věku. Do té doby nemá dítě příliš posílené svalstvo a neudrží samo hlavičku a tak by mu nemusely otřesy dělat dobře. Pokud chcete začít co nejdřív, je možnost vybrat kočárek na běh, na který bude možné dát autosedačku. Samozřejmě za předpokladu, že autosedačka dítěti sedí tak, aby nedocházelo k prudkým pohybům hlavy.

Co se týká Vás, pravděpodobně bude možné začít běhat po šestinedělí, pokud byl porod přirozený, po sekci se doporučuje počkat alespoň tři měsíce. Pokaždé konzultujte svůj stav s lékařem. A myslete na to, že i pouhé procházky jsou pro Vás a Vaši kondici prospěšné. Tělo se měnilo 9 měsíců, prošlo porodem, dejte mu dostatek času zregenerovat. Je dobré věnovat pozornost signálům, které tělo vysílá. Pokud je Vám cokoli nepříjemné, nebo Vás při běhu něco bolí, přestaneme cvičit, běhat a i v dalších dnech zmírníme. Můžeme se zaměřit na cviky na pánevní dno, abychom měly tuto oblast dostatečně ve formě, než začneme ladit formu běžeckou.

Jak vybrat správný kočárek na běh?

Někdo Vám možná řekne, že se běhat dá s každým kočárkem. Ale není to tak úplně pravda. Běhat s jakýmkoliv kočárkem nemusí být ani bezpečné ani pohodlné a to nejen pro dítě, ale zejména pro Vás jako pro běžkyni. Přesvědčíte se o tom snadno, pokud sama vyzkoušíte některý z kočárků na běhání. Při výběru samozřejmě budete zohledňovat zda pořizujete kočárek čistě na běh/brusle, nebo budete mít jediný a budete ho potřebovat využít i na normální ježdění s dítětem. Případně, jestli chcete univerzálnější sportovní kočárek, který se například bude dát použít i za kolo, lyže,... Pokud budete kočárek používat i na běžné projížďky, bude lepší se vyhnout trojkolkám se všemi pevnými velkými koly a vozíkům, které se dají použít i za kolo. V tomto případě Vaše volba nejspíš padne na některou z trojkolek s otočným aretovatelným kolečkem.
Pokud chcete kočárek na více sportů, pravděpodobně Vaše volba padne na některý z vozíků. Na trhu je celá řada variant. Můžete si pořídit jednomístný, nebo dvoumístný vozík s různými možnostmi brždění. Pokud máte v plánu jezdit s vozíkem i na bruslích, zkuste se zaměřit na vozíky, které jsou bržděné na zadní nápravu. Pokud se při jízdě na bruslích zapřete o rukojeť a přizvednete si přední kolečko, je dobré nemít bržděné právě to.
Jestliže si můžete dovolit pořídit si kočárek pouze na běh/brusle, vybírejte pečlivě z bohaté nabídky na trhu. Vybírejte takový, který bude lehký, stabilní a má větší nafukovací kola.
Porovnejte i jak prostorný má kočárek košík. I když se vyplatí srazit co nejvíc ze zátěže, svačině pro malého parťáka a případně podle délky trati i pro Vás se pravděpodobně neubráníte. Podle věku můžete vzít i nějakou oblíbenou hračku, nebo něco, co cestou malého pasažéra zabaví.

Kdy běhat?

Pokud jste byla zvyklá jít si vyběhnout, kdy se Vám zrovna chtělo, tohle se s narozením dítěte změní. Pokud budete chtít vyběhnout, budete muset brát ohledy na malého pasažéra, kterého vezete s sebou. Ideálně si výběh naplánovat na dobu, kdy je nakrmený a blíží se doba spánku. Tak je největší šance, že si zaběháte v klidu a spokojení budete oba. 

Jak běhat?

A tady se dostaneme k tomu, proč jsme se při výběru kočárku zaměřovaly na jeho váhu a to, aby měl buď s pevnyá, nebo aretovatelná kolečka. V naprosto optimálních podmínkách to využijeme k tomu, že do kočárku můžeme strčit a běžet bez tlačení. Toho se dá ale využít například někde na rovince na cyklostezce. Většinu cesty nejspíš budete muset kočárek tlačit. Snažte se jej tlačit pouze jednou rukou, pravidelně je střídat. Volná ruka zatím pomáhá pohybu standardně jako při běhu bez kočárku. Sem tam se můžeme dostat ale i do situace, kdy budeme potřebovat kočárek tlačit oběma rukama (ať se jedná o nerovný terén, nebo výběh do kopce). V tu chvíli myslete na to, abyste se o kočárek příliš neopírala. Páteř se snažíme mít vzpřímenou, měly bychom ideálně cítit, jak pracuje svalstvo celého trupu. Krok je za kočárkem o něco kratší, došlapujeme ale přirozeně, tak jak jsme zvyklé, ideálně přes přední část chodidla. I když dodržíte všechno, je dobré si alespoň jednou týdně vyběhnout bez kočárku.

Podlte se s námi o své zkuenosti s bhem s koárkem, jak a jakkoárek jste si vybrala, co jste mla perfektnvychytané, a nebo co byste naopak zptnzmnila.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.58

je to super, člověk se hýbe a zároven nemusí hledat hlídání pro děti a ještě jsou na čerstvém vzduchu

koliaska105, 29. 3. 2022, 11.39

No, já jsem teda ráda, že zvládnu běhat sama. Natož ještě s kočárkem. Obdivuji ale maminky, které takovýto sport provozují. Na druhou stranu musím říct, že mě běhání teď dost chytlo. Asi za to částečně může i to počasí. Jen bych teda ráda měla větší přehled o tom, kolik uběhnu. Právě proto jsem se teď začala dívat na takové ty fit náramky. Zamlouvá se mi například jeden, který mají tady https://www.carneo.cz/fitness-naramky Nemáte někdo zkušenot?

Jana Novotná, 24. 1. 2022, 15.57

Běhání s kočárkem je opravdu skvělá alternativa k běžnému sportu. Po porodu jsem se chtěla dostat rychle do kondice a zbavit se i kil navíc. Proto jsem se hned začala zajímat o to, jak mohu začít běhat i s kočárkem. Pokud chcete mít svůj pohyb pod kontrolou, doporučuji si pořídit fitness náramek. Já ten svůj koupila tady: https://www.sportli.cz/kategorie/ostatni-sporty-369/ . Stál necelých 600 Kč, takže nešlo ani o nějak vysokou investici.

vendilka3, 16. 1. 2021, 18.43

Také jsme běhala, nyní jsem opět těhotná, tak zase spíš odpočívám.

Kateřina Fárová, 10. 1. 2021, 10.31

Běhání s kočárkem mám ráda a malý se to moc líbí, když se s ní běží.

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 17.40

na jaře se s malým chystám běhat

Tenderka, 19. 12. 2020, 7.40

skoda, ze nemozem kvoli urazu, ale nabeham sa pri tretom drobcovi dost

babca216, 18. 12. 2020, 21.27

U nás je přímo skupina máminek které takto s kočárky cvičí a běhají .

Evka2, 18. 12. 2020, 16.53

Já hodně chodila a super.

Teryk92, 18. 12. 2020, 16.51

A co když mám děti dvě?

KristinaS, 19. 12. 2020, 18.14

Na tom mam thule chariota 😉 dvojmistneho

Teryk92, 20. 12. 2020, 8.24

Tam jsou děti nějak připoutané (dál od sebe?) Bála bych se aby syn miminku nějak neublížil.... Ještě mě napadlo takové to stupátko za kočárek - ale nevím jestli to na náš kočárek půjde.

KristinaS, 21. 12. 2020, 19.32

Jsou tam vedle sebe, ale pro malé miminko se tam dává "miminkovník" - aby leželo, bylo ještě víc chráněné od otřesů,...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů