Život bez hormonální antikoncepce

zobrazeno 3136×

Vložil(a): Mari96, 10. 12. 2019 21.52

Přemýšlela jste někdy o tom, jaký by byl život bez hormonální antikoncepce? Nebo jste sama na sobě pozorovala změny, když jste ji vysadila, abyste otěhotněla, a teď přemýšlíte, že se k ní už nevrátíte? O vlivu hormonální antikoncepce jsem si povídala s Adélou Kazdovou, autorkou knihy Život bez hormonální antikoncepce.

Adélo, máte osobní zkušenost s užíváním hormonální antikoncepce?

Děkuji za přímou otázku. Ano, s HA (hormonální antikoncepce) zkušenost mám cca v období od 16 do 23 let. Už si přesně nepamatuji, kdy jsem ji vysadila, ale vím, že mi v tu dobu přišla zbytečná. Začala jsem ji užívat v období dospívání, kdy mě trápilo akné. Jako spousta dívek v té době, netušila jsem, co všechno má hormonální antikoncepce na svědomí a jaká rizika s sebou nese. A někde jsem zaslechla, že je dobrá na pleť. Už ani nevím od koho, jestli lékaře nebo jsem se to někde dočetla.

Kdy nastal ten okamžik, kdy jste se rozhodla vysadit hormonální antikoncepci? Co vás k tomu vedlo?

Ten okamžik si přesně nevybavuji, ale vybavuji si, že jsem se postupně dozvídala, jak může být její užívání škodlivé. Vzpomínám si, že mě na to upozornil i jeden léčitel. Brala jsem ji jako “lék”. Kdybych už tehdy věděla, že ani jako lék není vhodná, hledala bych něco jiného, jak si akné vyléčit a hlavně příčinu. Ale víte jak, kdyby bylo kdyby, nebyla by zase na světě kniha a s ní spousta úžasných jiných projektů. :) 

Často lékaři předepisují léky, protože je to přece „běžné“. Místo toho, aby se hledala příčina například menstruačních bolestí jinde. Jaký na tuto problematiku máte názor?

Ano, celkem mě to děsí, že stále přetrvává v dnešní společnosti názor, že HA může být lék. Vlastně je to stále sporné, jestli dnešní preparáty obsahují natolik méně umělých hormonů, aby to jako lék skutečně bylo možné. Hodně jsem slyšela o tom, že se stále předepisuje i ženám na silnou menstruaci nebo nemoci jako endometrióza a podobně. Myslím si, že ani lékaři v tom dosud nemají jasno, jestli HA ano či ne. Jedni jsou pro, ale jsem vděčná, že existují i ti, kteří jsou proti a nabízejí jiné možnosti, které vedou ke skutečné léčbě, ale nejsou až tak známé, protože za nimi stojí příroda a ne chemie nebo ještě hůře peníze.

Jedním z takových příkladů je právě práce na sobě a vztahu ke své ženskosti. Není to jednoduchá cesta, ale je hodně léčivá a to komplexně. Podle mě a mých zkušeností se za HA ukrývá velký strach. Strach z toho, že nemám plodnost ve svých rukou a raději budu důvěřovat nějaké pilulce místo toho, aniž bych hledala v sobě. Krásnou cestou k tomu může být Symptotermální metoda přirozeného plánování rodičovství SENSIPLAN, dnes často označována taky jako přirozená antikoncepce. Společně s dalšími směry jako třeba aromaterapie, hormonální nebo lunární jóga nebo ku příkladu přírodní diosgeninový olej a stále oblíbenější zelené potraviny. Možností je spousta, ale je potřeba si najít to, co vyhovuje konkrétní dané ženě.  

Na jaké úrovni je podle vás informovanost českých žen ohledně hormonální antikoncepce?

Musím se přiznat, že mě často překvapuje, jak je informovanost stále poměrně malá. Já už několik let žiji v takové “bublině”, ve kterém si myslím, že už o tom bylo napsáno a řečeno spoustu. Ale jak se dozvídám třeba od svých kamarádek nebo jiných žen, dost mě udivuje, že pořád spousta žen rizika nezná nebo si myslí, že se jich to netýká, když zrovna ony nemají s HA žádný problém. Možná mají pravdu, ale možná jen částečně. Ono se to všechno může ukázat až časem. Krásně o tom povídá známá lékařka Helena Máslová, na Youtube je s ní spousta videí na toto téma a vřele je doporučuji! Je to podle mého problém nejen dané ženy, ale hlavně celé naší společnosti. Ani si zatím neuvědomujeme a vlastně ani nevíme, jak daleké dopady může mít. Přes hormony ve vodě až po celkovou neplodnost. Ale uvidíme časem, pevně věřím, že si to všechno včas uvědomíme a změníme celkový přístup. Jsem i tak vděčná, že už se to pomalu ale jistě děje! 

Co může vlastně způsobit (dlouhodobé) užívání HA?

Dlouhodobé užívání s sebou nese řadu problému, ty nejvážnější jsem již uvedla výše, ale myslím, že si každý může pročíst i příbalový leták anebo právě naši knihu. Ale abych vaši otázku až tak nezahodila, tak kromě jiných to může být právě neplodnost nebo problémy s otěhotněním. Taky už se na svět klubou příběhy žen, které postihla třeba mrtvice nebo ucpání cév. Není to bohužel výjimkou a slyšela jsem, že se stačí na plicních odděleních poptat, kolik mladých dívek takto hospitalizovali. Možná bychom se opravdu divili. 

Po vysazení HA se tělo nějakou dobu čistí, než zcela vyloučí zbytkové látky. Jak dlouho přibližně trvá, než se menstruační cyklus opět srovná?

To je dost individuální. Je spousta žen, které po několika měsících bez problému otěhotní, ale spousta dalších má jiné následky. Běžné je akné, které se díky HA “uspalo” a probouzí se po jeho vysazení. Nebo bolestivá menstruace. Vlastně jaký cyklus byl před jejím užíváním, tak takový může být po vysazení. Může se srovnat za pár měsíců, ale taky za pár let. Krásně postupně se navracející cyklus ukazuje právě symptotermální metoda. 

Jak jste již zmínila, díky Vám vznikla v roce 2017 knížka, která se zabývá právě HA. Mohla byste ji čtenářkám přiblížit, jak jim může pomoci a kde je možné jí získat (kromě vánoční soutěže u nás na webu)?

Knihu jsem sepsala s cílem, aby ženám více přiblížila celkové téma antikoncepce v dnešní společnosti. Na trhu existuje už pár publikací, které zdůrazňují “její přednosti” a já jsem právě chtěla vyzdvihnout, její opak. Jak právě může být nefunkční až škodlivá a hlavně, že existují jiné nehormonální metody, daleko zdravější a pro nás přirozenější. I o těchto metodách je v knize zmínka právě skrz zkušenosti žen. Její druhá část je pak obohacena o rozhovory s lékaři, farmaceuty, socioložkou, odborníky na zdravý životní styl a jejich vlastní pohled. Myslím si, že je to tak komplexní téma, že v každé z této oblasti se dá najít poměrně velká spojitost. Mým názorem je, že jakou antikoncepci si žena vybere, takový má životní styl. Aspoň co jsem tak vypozorovala. :)

Knihu Život bez hormonální anitkoncepce je možné zakoupit také na našem webu

Kromě knihy jste s dalšími ženami založily spolek Nehormonálka.cz. Z názvu lze již poznat, že se jedná o velmi podobné téma. Co je přesně cílem spolku?

Ano, je tomu už více než rok, co jsme spojily síly s pár ženami, které se tématem antikoncepce zabývají. Společně s Katkou Kadlecovou, Katkou Juřenčákovou, Hankou Přikrylovou a Věrkou Pospíšilovou jsme založily spolek, který má za cíl informovat o nehormonálních metodách antikoncepce. Naším velkým dlouhodobým cílem je postupně otevírat poradny antikoncepce v krajských městech v ČR. Zatím jsme ve fázi online. :) Tedy poradenství přes skype, mail nebo osobní schůzky. Podařilo se nám během loňského a letošního roku natočit rozhovory v oblasti antikoncepce i zdravého životního stylu ve formě členské sekce a Katka Kadlecová letos na podzim vydala krásnou příručku Přehled nehormonální antikoncepce, ve které jsou všechny dostupné nehormonální metody na českém trhu popsány. Rozhodla jsem se příručku rozšířit do světa, a tak ji dávám ještě k posledním výtiskům knihy zdarma.

Potkáváte se s českými ženami na nějakých akcí, kde byste jim sdělovaly vaše zkušenosti? Máte pocit, že si stále více žen uvědomuje rizika spojená s užívání HA a proto ji odmítá?

Přiznám se, že sama jsem do této fáze ještě nedošla, ale začínají mě přednášky i konzultace oslovovat. Ráda bych předávala nejen svou zkušenosti a poznatky dál. Zatím se mi líbí forma, jakou projekt Život bez HA jde a to, že spojuje právě ženy odbornice, které se antikoncepcí zabývají delší dobu než já a mají hlubší poznatky i souvislosti. To je zatím krásným cílem projektu a myslím, že se mu to daří a jsem za to vděčná.

Na webu jsem sepsala i spoustu rozhovorů s těmito ženami a sdílím i své vlastní zkušenosti a názory. Stále si myslím, že informovanosti není v této oblasti dost a je spíše bagatelizována a podceňována. Přeci jen to není zatím “tak důležitá” oblast jako jiné, ale právě v tom vidím tu nebezpečnost a zároveň její velký potenciál do budoucna. Může mít důsledky, které si zatím ne úplně uvědomujeme. A jsem taky vděčná, že je tolik jiných cest než jen užívání hormonální antikoncepce. Že je za tím tak hodně jako je vztah k sobě, k partnerovi a v podstatě k celé naší společnosti. Ale to asi v každé oblasti, jen u HA je to zatím takový otazník i vykřičník budoucnosti.  

 

A protože se blíží Vánoce má pro všechny čtenáře tohoto rozhovoru Adéla dárek! Slevu 5% na nákup knihy. Pro uplatnění slevy 5% na knihu Život bez hormonální antikoncepce (platí i na e-book) stačí zadat slevový kód MAMINKYBEZHA. (napište kód i do poznámky). Zároveň získáte také příručku Přehled nehormonální antikoncepce. Knihu se slevou objednávejte ZDE.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.52

super juknu se na video

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 4.33

Nevím, za někdo knihu koupí, ale odklon od ha určitě je

Fuga

Fuga, 12. 12. 2019, 20.15

Je fakt že i když jsou hladiny hormonů minimální v pilulce vždy je to zásah do přirozeností

Katka

Katka, 12. 12. 2019, 12.41

Jsem bez antikoncepce 10 let a vědu jsem v tom nehledala 😇 Statisticky je poslední roky od antikoncepce výrazný odklon. Moje dcera ji už brát nechce a já ji ani nestraším, že dítě v mladém věku=zničený život, jak mlely naše matky. Vidím teď kolem sebe spoustu 30 co už mají problémy otěhotnět a do nedávná braly HA.

Teryk92, 11. 12. 2019, 21.44

Děkuji za tip na video. Určitě mrknu.

Gustawka, 11. 12. 2019, 16.50

tato kniha mě velice zajímá

patricia077

patricia077, 11. 12. 2019, 13.38

Já jako většina holek jsem ji brala, ale fakt minimální dobu a ne jako moje kamarádky jen kvůli pleti a akné, to mi přijde totální nesmysl! Příčinu to neodstraní, jen zmírní defekt..jsem ráda, že dnes je spousta mladých žen co si uvědomují že další hormony fakt do těla dodávat nepotřebujeme

Katka Alex, 11. 12. 2019, 13.31

Hm, teď prosím rozhovor o životě s HA. Nikdy jsem ji nebrala Ale jinak prima článek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů