Zdravotní komplikace jako odraz psychiky

zobrazeno 17794×

Vložil(a): Adrianita, 8. 11. 2016 22.54

Trpíte stále dokola únavou, nespavostí, migrénami, bolestmi břicha, zad, kloubů, ekzémy atd.? Neví si s vámi lékař rady a předpisuje vám různé léky, které stejně nezabírají? Pokud se vám uleví, potíže se dřív či později vrací? Pokud jste na tyto otázky odpověděli ANO, je pravděpodobné, že trpíte některým z psychosomatických onemocnění. Až 70% zdravotních komplikací má příčinu v psychice člověka, tak to už stojí za zamyšlenou, ne? Co se zblízka podívat na psychosomatickou mapu strachů?

Za celý život máme různé zážitky, ty dobré, ale i špatné. I když si to neuvědomujeme, naše tělo si pamatuje vše, co jsme prožili. Je přirozené, že zejména negativní prožitky a pocity se snažíme vytěsnit, zapomenout na ně. Ony ale nezmizí, jsou jen zasunuty do nevědomí a tam se ukádají. A časem se začnou projvovat různě a na různých částech našeho těla i vědomí. Proto není vůbec dobré podceňovat své pocity, může se to podepsat na našem zdravotním stavu. Pokud přibývají negativní pocity, které ignorujeme, narůstají i zdravotní problémy.

Každá část lidského těla je zodpovědná za jiný pocit, respektive strach. Podle toho, na které části těla vzniká ,,problém nebo onemocnění", jde odhadnout, z čeho má člověk obavu. Tímto typem onemocnění se zabývá psychosomatická medicína, která vnímá člověka jako celek – tělo i duše. Pomoci vám může lékař, který se touto medicínou zabývá nebo který úzce spolupracuje s jiným specialistou např. psychologem, internistou apod. Základem je odhalit skryté příčiny vašich potíží a postupně vyléčit tělo i psychickou stránku člověka, a tak mu pomoci v bludném kruhu nemoci či nemocí.

Co to je psychosomatická medicína

Psychosomatická medicína je vědní obor, který má svůj vlastní výzkum i klinickou praxi, a je založen na týmové spolupráci. Neodděluje tělo (SOMA) od duše (PSYCHÉ), naopak vnímá člověka jako celek, včetně sociálního prostředí, ve kterém se pohybuje. Nejedná se o žádnou alternativu k medicíně, jde jen o jiný přístup. Pacientovi může pomoci hlavně v případech, kdy mu nezabírá klasická léčba nebo se potíže mají tendenci stále vracet či zesilují. V tom případě zřejmě trpíte některým z psychosomatických onemocnění.

Nejčastější psychosomatická onemocnění jsou:

  • Bolesti hlavy, břicha, zad, kloubů – chronická onemocnění
  • Neurologické potíže
  • Gynekologické potíže
  • Ekzémy a další kožní potíže
  • Nespavost či chronická únava
  • Problémy s trávením
  • Bušení srdce, píchání u hrudi, brnění končetin, to vše bez dalších příčin a obtíží

Psychosomatických problémů je celá řada...

Jestliže i vy trpíte některými z těchto obtíží a nezabírají na ně léky, a ani jiná léčba není úspěšná, je čas uvažovat o psychosomatické příčině nemoci.

Příčiny psychosomatických onemocnění

Dejme tomu, že podobně jako má sestra trpíte na migrény. Ona sama to řeší léky proti bolesti, které často zcela nezaberou, ale hlavně bolesti hlavy se jí stále vrací. Sestra to bere tak, že někdo na to prostě trpí a dál to neřeší. Podobné je to u dalších pacientů s různými obtížemi. Příčiny jsou různé: dlouhodobý stres v práci, krize v partnerství, neshody v rodině, ztráta blízké osoby apod.

Různé zdroje uvádí, že až 70% zdravotních komplikací má příčinu v psychice člověka. Důležitá je prevence. Stejně tak, jako se staráme o to, abychom si umyli ruce před jídlem, je důležitá i duševní hygiena. Vyhýbat se dlouhodobému stresu a někdy i změnit přístup k životu. Například nebrat si práci domů a místo toho se věnovat rodině. Důležité je také umět "vypnout", každému pomáhá a každého baví něco jiného. Jděte do přírody, sportujte, zajděte si do divadla nebo si přečtěte pěknou knížku. A začněte hned teď! Nepodceňujte signály, které vám dává vaše tělo a relaxujte, a nebo se rovnou objednejte k lékaři, který má zkušenosti s psychosomatickou léčbou.

Psychosomatická mapa strachů

Existuje tzv. PSYCHOSOMATICKÁ MAPA STRACHŮ, kdy z každé části těla lze zjistit, z čeho má člověk strach, co se mu stalo, nebo se stále děje. Pokud potlačujeme své pocity a strachy, obzvlášť dlouhodobě, naše podvědomí se je snaží vytlačit a upozornit na ně. A to se děje formou nemocí. Už naši předkové si byli této zkutečnosti vědomi, proto máme tolik pořekadel. Zamyslela jste se někdy nad tím co to vlastně znamená a proč se říká, že má někdo něčeho plné zuby? Nebo že mu naložili hodně na bedra? Nebo třeba, že mám něčeho po krk?

Kam se ukrývají naše strachy a co to znamená:

  • Obličej - strach ze "ztráty tváře"
  • Oči - problémy se zrakem mohou souviset s odmítáním vidět pravdu, "zavírat oči před realitou"
  • Uši - opakující se problémi s ušima mohou souviset s tím, že dotyčný "něco nechce slyšet, poslouchat"
  • Krční páteř - strach udělat chybu
  • Šíje - časté angíny, škrábání v krku trápí lidi, co se bojí vyjádřit své emoce
  • Ramena - strach z vlastní zodpovědnosti, neschopnost projevit nedostatek síly
  • Hrudní koš - pocit méněcennosti, strach se zavržení jako osobnosti
  • Ruce - strach projevit se mezi lidmi, v práci i běžném životě
  • Zápěstí - strach z komunikace
  • Břicho - strach o život, bez reálného nebezpečí, neschopnost uvolnit se
  • Žaludek - stydlivost, strach v sociální sféře
  • Pánev - strach v sexuální oblasti
  • Nohy - nejistota, strach ze stability, nízké sebevědomí

Léčba psychosomatických potíží

Je třeba nejprve stanovit přesnou příčinu obtíží, pak se zaměřit na léčbu těla a klid duše. Na léčbě se podílí řada odborníků. Pokud trpíte dlouhodobým stresem, úzkostmi, depresemi, různými psychickými strachy a potížemi, pomůžou vám psychologové i psychiatři. Není vůbec za co se stydět, spíš naopak. Pokud se svěříte se svým strachem a jste ochotny pro to něco udělat, uleví se vám. Internisté vám pomůžou s problémy s krevním oběhem, srdcem, trávením, alergiemi apod. Někdy je na místě rehabilitace, ať už máte bolesti pohybového aparátu po úrazu či je bolest chronická. V neposlední řadě vám může pomoci gynekolog, pokud trpíte gynekologickými problémy.

Psychosomatická onemocnění se často léčí také alternativně. Alternativní terapie je nejvíce rozšířena v Německu, kde je z velké části hrazena pojištěním. Rovněž Velká Británie - kolébka homeopatie je nakloněna nekonvenčním postupům, které se v případě homeopatie považují již za tradiční. Jako alternativní metoda léčby bývá paktikována aromaterapie, kineziologie, relaxační terapie, akupresura, terapie jídlem a přírodními prostředky, homeopatie, terapie barvami, krystaly a minerály, terapie pracující s energií.

Je prokázáno, že pozitivně na psychosomatická onemocnění působí také jóga. Terapie jógou je způsob, jak účinně a dlouhodobě zklidnit mysl, uvolnit tělo a poznat sám sebe. Díky cvičení se otázky a pocity otevřené během cvičení jógy lehce stráví a doslova rozdýchají. Jóga tedy působí jako katalyzátor pro léčbu a při pravidelném cvičení se dostaví její hluboce léčivé efekty na duši i tělo. Zkuste to taky, klidně z pohodlí domova při cvičení u CD Jóga - dýchání, cvičení, relaxace, které připravila herečka a zpěvačka Bára Poláková ve spolupráci se svou maminkou.

Žádná bolest nebo nemoc nepřichází náhodou. Je to jen zdravá reakce na nějakou nemocnou situaci. Ano, je jednodušší a rychlejší sáhnout po nějakém preparátu, léku, který vám uleví prakticky hned, ale ne na dlouho. Zkuste se tedy příště zamyslet, co se vám vaše tělo snaží říct.

 

A co vy, trpíte častými migrénami, bolestmi žaludku nebo jinými potížemi a léčba nepomáhá, vrací se vám nemoc stále zpět? Máte zkušenosti s psychosomatickou léčbou? Nebo o ní po přečtení článku uvažujete? 


Zdroje:
www.prokondici.cz

www.ordinace.cz

www.psychosomatic.cz

kniha: Miluj svůj život - Louise L. Hay

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • akupresura

    tradiční čínská léčebná metoda, během které se vyhledávají specifické akupresurní body na povrchu lidského těla pro případné bodání jehel během akupunktury, nebo se provádí léčba pomocí jejich stlačování prsty či tupými předměty

  • aromaterapie

    druh alternativní medicíny, který užívá rostlinné těkavé látky známé jako éterické oleje a další vonné složky za účelem změny mysli, nálady, procesu poznávání nebo zdraví

  • homeopatie

    léčebná metoda alternativní medicíny, která je považována za pseudovědu, založená na zkoumání pacienta a jeho symptomů jako celku, kterého potom jako celek i léčí

  • kineziologie

    metoda alternativní medicíny

Diskuze k této stránce (61 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 23.28

Zajímavé, ale nevím jestli na to úplně věřím

toto jsem taky zažila.

Macina Nováková, 17. 12. 2020, 23.52

Prosím vás, nevíte, jak to je s psychosomatikou u ischemické choroby končetin? Moje teta tím trpí a už je na tom fakt dost špatně. Ráda bych jí pomohla, nic moc nezabírá, možná tak magnetoterapie jí na chvíli uleví, ale to je všechno. Více info o této nemoci píšou třeba tady: https://www.biomag.cz/ischemicka-choroba-koncetin-ischemie Díky!

Cherrynka, 25. 7. 2018, 21.05

Něco podobného jsme brali v kurzu podle mě se to vyplatí vědět!!!!

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.32

Je to přesně tak

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.31

Je to přesně tak

Janako

Janako, 13. 12. 2017, 12.22

Neco na tom bude.

kamca80, 13. 12. 2017, 10.10

Zrovna mám nějaké psychické problémy, navštěvuji psycholožku, už to bylo lepší, ale za posledních pár dnů se mi to zase zhoršilo Přesně jak je psáno v článku, měla sem v sobě schované něco ještě z dětství a to se ted dostává na povrch a ničí mě to

mckvak, 7. 7. 2017, 17.50

Pekne a zajimave napsany clanek.

baru86

baru86, 22. 4. 2017, 22.19

Zajímavé, myslím, že je velmi důležité stanovit příčiny problémů, což není vždy snadné.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů