Strollering® - součást (nejen) jarního detoxu

sledováno 1× zobrazeno 2487×

Vložil(a): prubnihracku, 19. 3. 2016 22.08

Zeptat se před pěti lety někoho, co je to strollering, sklidila bych asi jen nechápavý pohled. Dnes je to už ale mezi maminkami i širokou veřejností známý pojem a počet maminek, které se Strolleringu, neboli cvičení s kočárkem věnují, narůstá každým rokem. Pojďme si ho tedy lépe představit. Na naše otázky odpovídá Mgr. Lucie Mistoler, lektorka Strolleringu.

S přicházejícím jarem má většina z nás pocit, že bychom pro sebe měly po zimě něco udělat. Po dlouhé, tmavé a líné zimě chceme i my maminky rozkvést, dát se „do kupy“ a být prostě fit a cítit se dobře.

Řada z nás podstupuje jarní detox, který zahrnuje řadu čistících procedur pro celý vnitřní organismus těla, a mnoho z nás neopomene ani duševní očistu. V žádném případě bychom ale neměly zapomínat ani na pohyb, a to jakýkoliv, který je nám blízký, a který by měl být součástí každého jarního detoxu. Můžeme například vynechávat výtahy a chodit po schodech, vystupovat z autobusu nebo tramvaje o zastávku dříve a krásně se projít, nebo se můžeme jen tak zavlnit do rytmu naší oblíbené písničky.

Maminky s dětmi mohou ještě za nevlídného jarního počasí cvičit doma nebo v tělocvičně, ale jakmile ukáže sluníčko své první paprsky a rtuť teploměru se ustálí na příjemných jarních stupních Celsia, nabízí se tzv. Strollering®, což je cvičení pro maminky s dětmi (nejen) v kočárku. Při pohybu na čerstvém vzduchu a slunci se do organismu dostává tak potřebný vitamín D, který jinde jen tak nezískáme. Kombinace slunce, čerstvého vzduchu a Strolleringu je dobrý start do celkové jarní očisty.

 

My jsme pro vás vyzpovídaly Mgr. Lucii Mistoler, lektorku Strolleringu a PR & Grant manager Strollering®, abychom měly odpovědi přímo z první ruky :)

Andrea: Jak vlastně vznikla myšlenka Strolleringu®?

Lucie: Strollering®  jako takový vznikl v hlavě zakladatelky Edity Berkové, když se jí narodila milovaná dcera Ella a chodila s ní na časté procházky do pražské Stromovky. Tlačila kočárek před sebou a říkala si, že jen tak chodit s kočárkem je na palici a že si vlastně jako máma s dítětem v kočárku může jít asi těžko sama zacvičit. A tak začala vymýšlet, jak takovou procházku zkombinovat posilovací cviky a jak si dát pořádně do těla.

Již od začátku věděla, že jde o úžasný projekt, plný energie, pohybu, sportu, outdoorem, motivací, seberealizací a s dětmi. A zatímco před pěti lety by byla taková akční procházka trochu divná, dneska je Strollering prostě normálka.

 

Andrea: Jaké jsou výhody Strolleringu®, proč by se o něj měly maminky zajímat?

Lucie: Strollering® je cvičení na čerstvém vzduchu, jehož základem je sportovní chůze s kočárkem, která se kombinuje s kardio-cviky a posilovacími cviky problematických partií maminek po porodu. Maminka má tak lepší pocit, a nejen pocit, že pro sebe něco dělá, ale také má možnost se na té mateřské úplně nezbláznit a navazovat kontakty i s jinými maminkami se stejnými starostmi. Může jít nakonec i o takovou psycho terapii. Cítí se lépe, vypadá lépe a je prostě celkově spokojenější, což je vlastně neskutečně důležité! Navíc, tím, jak maminka s sebou bere miminko na lekce, jde mu příkladem a ukazuje mu, že hýbat se je normální a sport patří mezi každodenní běžné činnosti.

 

Andrea: Je tento druh cvičení vhodný také pro tatínky? A mohou cvičit případně i oba rodiče současně?

Lucie: O současném zapojení rodičů v rámci Strolleringu®, kdy „cvičí“ oba rodiče najednou, můžeme mluvit v případě soutěže Závodů kočárku, které Strollering® každoročně na jaře pořádá a otvírá tak outdoorovou sportovní sezonu. Zde si mohou oba rodiče najednou vyzkoušet, jaké to je, vést kočárek společně, dojít do cíle co nejdříve a přitom děťátko z kočárku nevyklopit. :)

Na lekce  Strolleringu® chodí i nadšení tatínkové a dokonce máme i několik tatínku lektorů Strolleringu®.

 

Andrea: Kdy je nevhodnější období, kdy může maminka po porodu se Strolleringem® začít?

Lucie: Rozhodně respektujeme šestinedělí a dříve by maminka ani cvičit neměla. Přeci jen je těhotenství a porod velmi fyziologicky náročný proces a tělo se s tím potřebuje vyrovnat. Břišní svaly by měly být posilovány dokonce až po čtyřech pěti měsících po porodu. Což některé maminky nerady slyší, ale když mají pravidelně a dostatečně dlouhou dobu třeba jen prodýchávat, hned se u toho také zapotí.

Než začne maminka cvičit Strollering®, vyplňuje zdravotní formulář a s lektorkou svou zdravotní situaci probere. Vždy záleží na konkrétní mamince, jaký měla porod, zda rodila normálně nebo císařem, zda měla nějaké komplikace a také zda má nějaké zdravotní problémy.

 

Andrea: Jak vnímá Strollering® veřejnost? Vzhledem k tomu, že jde o venkovní sportovní aktivitu, co na něj říkali kolemjdoucí?

Lucie: Jak už bylo zmíněno, zpočátku byl Strollering® vnímán jako něco zvláštního, že maminky trdlují a blbnou u kočárku. Postupem času a hlavně díky pozitivní zpětné vazbě maminek a čím dál tím více rostoucí základně fanoušků, se Strollering® stává normálním a vyhledávaným sportem. Dokonce se rozvíjí i dál a dneska už může být řeč také o In-line Strolleringu® nebo Dance Strolleringu®. S Dance Strolleringem® se poslední roky účastníme soutěže Žij Pohybem! v Kongresovém centru v Praze. Prostě přirůstáme k srdci všem a všude.

 

Andrea: Jak samotné cvičení probíhá? A které části těla se při tom vlastně procvičují?

Lucie: Lekce Strolleringu® jsou zpravidla sestavené do několika bloků – protažení/zahřátí, sportovní chůze s kardio cviky (např. lyže, což je chůze s co nejdelšími kroky), posilovací cviky problematických partií (např. výpady vpřed/vzad nebo v bok) nebo partií, které si to vyžadují (např. mezilopatkové svaly, které jsou kojením a neustálým ohýbáním se k dětem velmi uvolněné, pro jejich posílení cvičíme např. lukostřelce, kdy jedna ruka je upažená a druhá opisuje linii od lokte upažené ruky k rameni druhé ruky). Některé cviky lze provádět staticky i za sportovní chůze (např. již zmiňované výpady). Na závěr lekce probíhá uvolnění svalů a celková relaxace těla.

Finální podobu lekce si vždy určuje samotná lektorka. Některá preferuje taneční prvky, jiná spíše posilovací, další jsou inspirovány jógou či kalanetikou nebo do cvičení více či méně zapojuje i samotné děti. Kreativitě se meze nekladou a důležité je cvičit s láskou a pro radost!

 

Andrea: Chápu správně, že Strollering® je outdoorové cvičení, nebo existuje i nějaká varianta s cvičením v tělocvičně v případě špatného počasí?  

Lucie: Strollering® je primárně outdoorovou záležitostí a jde o to se pohybovat na čerstvém vzduchu za přítomnosti děťátka (nejen) v kočárku. A pokud to jde, tak za každého počasí a překonat se a užít si cvičení třeba i v dešti nebo za sněžení. Záleží samozřejmě i na samotné lektorce. Ale protože je někdy opravdu pořádná zima, počasí hodně nevlídné a připravili jsme variantu i Indoor Strolleringu®.

 

Andrea: Kde všude v České republice se Strollering® cvičí? Je o něj zájem zájem i v zahraničí?

Lucie: Cvičí se v rámci celé České republiky a než by se vyjmenovala všechna místa, trvalo by to opravdu dlouho, ale lektorky můžete najít např. v Praze, Brně, Vyškově, Rožnově pod Radhoštěm, Rakovníku a tak dále, a tak dále. Na našich webových stránkách www.strollering.cz můžete najít seznam všech míst, kde se cvičí, jaké lektorky a jejich rozvrh. Strollering® se cvičí také v Chorvatsku, Itálii na Slovensku nebo dokonce i Polsku pod názvem Buggy Gym.

 

Andrea: Všimla jsem si, že kromě samotného cvičení organizujete i tzv. „Závody kočárků“, letos to bude dokonce už 6. ročník. V čem tyto závody spočívají?

Lucie: Závody kočárků jsou jedinečnou akcí svého druhu, která má motivovat maminky s dětmi a vlastně celé rodiny k pravidelnému pohybu a sportu a spojit tak pravidelné procházky s aktivním pohybem. Tato akce se dříve konala celorepublikově – vždy na několika místech České republiky, v jeden den a jednu hodinu. Ročník 2016 byl zlomový, protože Závody kočárků překročily české hranice a staly se mezinárodními. Připojilo se i Slovensko.

Soutěží se ve sportovní chůzi na dráze dlouhé přibližně 100 metrů a cílem je ujít tuto trať v co nejkratším čase. Závodí se ve třech kategoriích – maminky, tatínkové a celé rodiny, kdy dva členové rodiny musejí držet madlo kočárku současně. Kolikrát závodí třeba i babičky s dědečky. Pro naše nejmenší jsou připravené rovněž závody s malými kočárky a doprovodný program, který si řádně užijí. Prostě jde o den plný zábavy, sportu, pozitivní energie, radosti, strávený venku se svými blízkými.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

je to super,ráda se procházím s kočárkem.

Teryk92, 18. 12. 2020, 16.49

To je super. Chůzi mám ráda.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.28

Nezkoušela jsem... pro mne by to asi nebylo

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 18.54

Je to dobré, ale mně to stejně přijde jako trdlovani

Misska20, 15. 12. 2017, 20.33

Teď nedávno jsem se k tomu náhodou dostala a je to super, můžu jen doporučit

mckvak, 8. 9. 2017, 22.02

super napad

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.28

obdivu jak cvičitelky tak cvičící maminky

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.52

je to dobrý nápad, ale já jsem nerada, když mě někdo očumuje

Aliisha

Aliisha, 16. 12. 2016, 20.55

V našem městě je také podobná skupinka maminek. Je to bezva nápad. Mamči si zasportují a ještě pokecají.

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 2. 6. 2016, 20.41

Nápad dobrý, u nás ve vedlejší městě ta možnost je, ale syn nemá moc v oblibě kočárek, takže by to neklapalo ...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů