Regenerace po sportu, aneb načerpejte novou energii

zobrazeno 3233×

Vložil(a): NikolaJ, 29. 8. 2016 11.50

Ačkoliv je pravidelný pohyb zdraví prospěšný, představuje pro organismus určitou zátěž, a proto je důkladná regenerace po sportovním výkonu zcela zásadní. Vhodná péče pomáhá obnovit rovnováhu svalové tkáně a kompenzovat celkovou únavu organismu. Zaměřuje se na osvěžení, prohřátí a uvolnění svalů celého těla.

Jak víte, jedním z našich dlouhodobých partnerů je Weleda, která je nám sympatická svými přípravky vyráběnými ze zcela přírodních surovin a bez umělých konzervačních látek.

Pojem regenerace můžeme vysvětlit jako obnovu sil. Je to biologický a společenský proces, který má za úkol vyrovnat a obnovit vratný pokles funkčních schopností organismu a jednotlivých orgánů. Je také významnou prevencí poškození z přetížení. Regenerace je zabezpečována řadou činností člověka, které mají odstraňovat únavu a obnovovat schopnost vypořádat se úspěšně s novou zátěží.

Pokud jste se začala znovu nebo poprvé aktivně věnovat sportu, pak vězte, že je důležité nejen rozumně regulovat tělesnou zátěž, ale také zátěž střídat s odpočinkem a odpočinkové fázi věnovat dostatek času, stejně jako je důležité naučit se vhodně relaxovat (tělesně i duševně).

4 tipy pro regeneraci po sportu

Regeneraci po sportu bychom měli začít nejprve tzv. sklidněním, ať už se jedná o úklid pomůcek pro sport, vyklusání nebo procházku.

Následovat by měl strečink, protažení. Protažení svalů snižuje napětí v nich a zároveň podpoří látkovou výměnu ve svalech, čímž samozřejmě také urychluje regeneraci. Při všech cvicích na protažení byste měli cítit tah (tedy jak se sval napíná), ale nikdy ne bolest.

Po sportu nikdy nezapomínejte na doplnění tekutin a energie. Při větším sportovním výkonu bývá přirozenou cestou z organismu odčerpáno velké množství vody a spolu s ní i minerální látky. Vodu i minerály je nutno doplňovat už při výkonu, ale pak je potřebné je během 24 hodin dostat na stejnou úroveň jako před výkonem. Vhodné jsou proto minerální vody nebo speciální nápoje pro sportovce. Ztracenou energii doplníme také vhodnou stravou - tady platí, že každý má jinou chuť a někdo po výkonu nemůže pozřít nic, protože se mu dělá zle od žaludku. Obecně by pro bezprostřední doplnění energie měly převažovat sacharidy - ovoce, těstoviny nebo třeba energetické tyčinky, které mají ideální skladbu minerálů, vitamínů a sacharidů.

Po doplnění tekutin a energie následuje sprchování, vodní lázeň, saunování, plavání. Všechny tyto činnosti jsou příjemné i normálně, ale po sportovním výkonu dvojnásob. Někdo dává přednost sprše (ta je v cizím prostředí mnohem hygieničtější), někdo delšímu pobytu v teplé vodě ve vaně třeba po návratu ze sportoviště domů.

Regenerační sprcha

Ve sprše vás po sportu dobře nastartuje například sprchový gel obsahující Arniku. Skvěle se hodí k osvěžení v kombinaci s intenzivní horkou i studenou sprchou. Lehký gel jemně čistí a jeho svěží a stimulující vůně vám pomůže překonat únavu. Zároveň nevysušuje pokožku a skládá se z výhradně přírodních ingrediencí.

Relaxační účinky má také levandule.

Zklidňující masáž

Do regenerační péče rozhodně patří masáže, které uvolňují a prohřívají svalstvo. Účinek masáže můžete podpořit masážním olejem s Arnikou, který se hodí ke sportovní i relaxační masáži. Pomáhá prohřát pokožku i svaly a účinně tak odstraňuje svalové napětí a ztuhlost. Lze jej také přidat do hřejivé koupele. Masážní olej můžete využít i pro přípravnou masáž před tréninkem. Prokrvením a prohřátím svalů předejdete vzniku nepříjemných křečí. 

Pobyt v sauně jako součást regenerace

Skvělou regenerací po sportovní zátěži je také pobyt v sauně. Horko sauny pomáhá snižovat svalové napětí a prospívá kloubům. Saunování má pozitivní účinky i na psychickou pohodu, čímž přispívá k celkovému uvolnění a relaxaci.

Regenerační kúra by měla následovat jak po lehkém protažení, tak i po profesionálním sportovním tréninku. Vaše tělo se vám za péči odmění a zdravý a odpočatý organismus vám dovolí užívat si sportu opravdu naplno.

A jak to máte s regenerací po sportu vy, maminky? Dopřáváte svému tělu i duchu masáže, koupele, saunu.. Podělte se s námi o své osvědčené tipy na relaxaci a regeneraci.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (67 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 19. 11. 2023, 1.44

Vždy jsem si uvědomovala význam regenerace po sportu a hledala všechny způsoby, jak efektivně načerpat novou energii. Jóga a meditace jsou pro mě denní rutinou, která mi pomáhá udržet se ve formě jak fyzicky, tak i mentálně. Kromě toho mi v regeneraci pomáhá i Krupa Kratom, který si objednávám na internetových stránkách https://www.adamkrupa.cz/.

Kamila Nová, 31. 5. 2023, 9.58

Cvičím pravidelně a musela jsem se naučit chodit pravidelně spát, aby se moje tělo mohlo regenerovat. Nedávno jsem si na internetových stránkách https://www.fubo.cz/sportovni-vyziva/ našla sportovní výživu a tam jsem objevila kreatinový prášek a musím říct, že je skvělý. Vidím výrazné zlepšení ve své síle a výkonu během tréninku. Kreatinový prášek se snadno rozpouští a nemá žádný nepříjemný zápach. Mám pocit, že mi opravdu pomáhá dosáhnout mých fitness cílů.

milujici.teticka36, 2. 11. 2022, 8.03

Já jsem poměrně dlouho řešila to, že mě po cyklistice bolely nohy. Takže samozřejmě regenerace u mě doma byla velké téma. Ale nakonec jsem si na https://www.cyklistika24.cz/ pořídila elektrokolo a světe div se, hned je to lepší. No, konzultovala jsem to ještě s ortopedem, udělali jsme pár vyšetření a mám trochu chycené chrupavky. Ale zase to není nic, co by mě mělo nějak limitovat. Jen se prostě po zátěži potřebuji déle regenerovat.

novaklen, 27. 7. 2022, 11.17

Já teda určitě souhlasím s těmi masážemi. Zajít si jednou za čas na masáž je určitě pro regeneraci těla dobré. Sama se teď ale zajímám i o trochu jiný druh masáží, konkrétně o erotické masáže. Dělají to například tady https://www.mataharisalon.cz/cs Ještě jsem na tom teda bohužel nebyla, ale hrozně ráda bych to vyzkoušela.

magdah, 22. 9. 2021, 17.48

Já si nakoupila nejrůznější vybavení na sport z https://www.sportovni-vybava.cz s tím, že začnu ve velkém sportovat. Nojo, ale skutek utek. Největším nepřítelem se tentokrát nestala lenost, ale regenerace. Když jsem chtěla cvičit nebo sportovat dva dny po sobě, moje svaly odmítly spolupracovat a já tak byla donucena strávit den na lůžku. Tak snad tipy pomohou.

koliaska105, 6. 10. 2022, 17.57

Tyjo, díky mockrát za tip na ten eshop. Přesně něco takového jsem hledala. Syn bude mít teď narozeniny a já jsem si říkala, že bych mu ráda koupila nějaký dárek spojený s jeho oblíbeným sportem - hokejem. Dívala jsem se právě na nějaké hokejové tašky, třeba tady https://www.bauerhockey.cz/hrac-tasky ale je super mít na výběr z více eshopů.

naseivanka, 24. 3. 2021, 20.17

Po sportu chodíme s přítelem do domácí sauny. Neměli jsme vloni sice moc peněz, ale pár drobných jsme si odložili a na https://www.top-bazeny.cz si pořídili infrasaunu. V životě jsem neudělala tak dobré rozhodnutí jako tuto nákupní příležitost. Máme doma ještě i bazén, ale sauna je teda něco. Po sportu se na vás to teplo úplně směje. Boží.

Minnie, 15. 1. 2021, 20.00

Momentálně nesportuju pokud nepočítám lítání kolem dětí a domácnosti

na relax u mě není čas

lucie25987, 18. 7. 2019, 14.11

Sauna mně taky vždy dodá energii. Je to velmi příjemné nechat si tělo pořádně prohřát. Do sauny chodím tak 2x týdně. Mám ji doma, takže tam můžu jít kdykoli mám čas. Koupili jsme si saunu z https://www.dyntar.cz/sauna-na-zakazku/ , protože tam je možná výroba saun na zakázku.

Žofinka

Žofinka, 23. 6. 2018, 10.29

Sportovat chodím, ale relaxaci nevěnují pozornost

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů