Premenstruační syndrom - náš soukromý kompas

zobrazeno 2704×

Vložil(a): kovarcikova, 8. 11. 2015 21.36

Jistě není náhodou, že náš menstruační cyklus se svou délkou blíží cyklu měsíce. Dříve, než se čas udával minutami a hodinami, byl právě menstruační cyklus žen jedním z opakujících se událostí, udávající plynutí času. V našich tělech probíhá nejpřirozenější cyklus, jaký si lze představit.

Premenstruační syndrom - náš soukromý kompas

Pokud slyšíme něco o našem cyklu, jsme ve většině případů seznámeni s „těžkostmi“. Někdy je nám i náš cyklus takto předáván od „rady starších“. Ráda bych se dnes zastavila u premenstraučního syndromu PMS. Tento „syndrom“ popisuje až 150 symptomů, které žena může prožívat před tím, než se dostaví menstruace a trpí jím až 60 % menstruujících žen. Tyto symptomy zahrnují tělesné změny jako bolest hlavy, zadržování vody, akné, bolesti zad, opary, nespavost, ale i psychické změny jako náladovost, emoční labilita, agresivita a mnohé další.

Jak se zbavit příznaků PMS?

Jednou z cest, jak se zbavit těchto příznaků, je změnit stravu. Ke zmírnění těchto symptomů pomáhá vyloučit cukr, bílou mouku, snížit množství živočišných bílkovin, omezit kofein a alkohol. Dalším důležitým krokem je doplnit vitamíny - především vitamíny B6, B12, C a magnézium. Vitamíny pomáhají snižovat a odbourávat nadměrnou hladinu estrogenů v těle. Další pomocí, jak snížit symptomy, je omezit stres, pravidelně cvičit a zařadit nějakou formu relaxace.

Souvislost s ročním obdobím

Vystupňování premenstruačního syndromu a periodické depresivní poruchy je spojováno také s podzimem, kdy dochází k úbytku denního světla. Stejně jako premenstruační fáze, tak i podzim a zima jako roční období vede ke zpomalení až zastavení. Světlo ubývá a příroda vede svou sílu dovnitř ke kořenům stromů, k revitalizaci, která není na první pohled zřejmá a projeví se s příchodem jara.

Stejně tak je možné nahlížet toto období našeho cyklu. Můžeme vnímat naše problémy a symptomy jako klíč ke změně našeho fungování. Období před menstruací a v době menstruace je období, kdy má žena největší možnost kontaktu sama se sebou. Je nejvíce v kontaktu s tím, kdo je a s tím, co v jejím životě funguje, nebo naopak co je potřeba změnit, aby se jí žilo lépe.

Zpomalme, buďme pozorné samy k sobě

V tomto období se můžou zdát velmi živé sny. Cokoliv vám v této době vytane na mysl, potřebuje vaši pozornost a je dobré se tím zabývat. Vaše pocity a myšlenky jsou značky, které vám říkají, jakou cestou se vydat v následujícím měsíci. Ženy bývají v tomto období podrážděné v mnoha případech proto, že si nedovolí zvolnit a více odpočívat. Nedovolí si stáhnout se do sebe a pátrat, jak se jim vlastně daří a co by pro sebe potřebovaly jinak.

Christiane Northrup píše, že právě v tomto období je nejtenší závoj mezi naším vědomím a nevědomím.. mezi tím, co je zjevné a co skryté. Chce to odvahu vystoupit ze zajetých kolejí a být v souladu sám se sebou. My ženy si s sebou neseme mnohé přesvědčení, jak máme fungovat ve společnosti a v rodinném životě. Pro mnohé z nás je těžké zvolnit a nepodávat „výkon“. A právě toto je ono, co ženu nejvíce vyživuje.

Přeji vám, ať vezmete do rukou svůj kompas a vydáte se na cestu. 

Petra Anna

 

Autorka Petra Anna Kovařčíková je soukromou porodní asistentkou a terapeutkou.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

no mě bolí den před ms hlava,mno hnus

Minnie, 16. 9. 2020, 16.37

Tímhle naštěstí netrpím. Kdybych neměla kalendář, ani nevím, že má MS dorazit.

Ketris

Ketris, 29. 3. 2019, 7.57

Diky tem vitaminum to snasim lip

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 6.10

Snad tak hrozné to se mnou není

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.24

já jsem hrozně protivná, bohužel

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.59

souvislost s ročním obdobím nepozoruji

Mildret, 20. 12. 2016, 14.28

Já na sobě nepozotuji žádné změny ale Moe okolí možná jo. Vlastně 1-2 dny předem musím pořád něco jíst a někdy mi vyskočí pupínek u spodního rtu jinak nic.

Petra Schoberová, 14. 12. 2015, 6.55

Tak mě navštěvují ty příznaky které jsou uvedeny ..Opravdu nic příjemného... Je mi líto mého okolí

DenisaC, 21. 11. 2015, 22.23

Nesnasim ho!

mckvak, 18. 11. 2015, 18.40

Bricho a takove pnuti v prsou - to pak poznam ze je to tu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů