Organické vložky a tampóny šetrné k ženám i přírodě

zobrazeno 2655×

Vložil(a): NikolaJ, 10. 9. 2018 8.48

Každá žena v průměru za svůj život spotřebuje více než 15 000 vložek a/ a nebo tampónů. Přitom rozklad jedné běžné syntetické vložky či tampónu trvá zhruba 200 - 400 let. To je obrovská zátěž pro planetu. Vždycky ale máme možnost volby – v tomto případě buď použití látkových vložek, nebo jednorázových organických tampónů či vložek. Jaké jsou jejich výhody?

Trendy 21.století podléhají stále novým a novým vynálezům a zasahují do všech oblastí života. Jsou ale věci, které se nemění. Jako například potřeba ženského těla vylučovat děložní sliznici – menstruační cyklus.

Historické údaje a zvyky jednotlivých kontinentů jsou pro nás již nepředstavitelné. Doby, kdy si ženy během svých dnů dávaly do kalhotek mech, jsou pryč už dávno. Dnešní trh nabízí spoustu možností od menstruačních kalíšků, přes speciální houby až po klasické vložky. A je na každé z nás, abychom si zvolily variantu, která nám bude nejvíce vyhovovat. Dle dostupných informací a uskutečněných průzkumů je skutečností, že se pomalu snižuje prodej tampónů a běžných vložek, přechází se na různé menstruační pomůcky, ale díky technologiím přátelským k přírodě existuje stále varianta pro ty, kdo jste zvyklé právě na tradiční používání vložek a tamponů, jako nejpřijatelnější a tou jsou ekologické a rozložitelné hygienické potřeby.

Organické vložky a tampony

Jednorázové organické tampóny tvoří pouze nebělená bio bavlna (včetně vyjímací šňůrky).

Jejich výhodou je, že bio bavlna je dokonalý přírodní absorbent (dokáže nasáknout tekutiny až do 20ti násobku své váhy) a absorbuje pozvolna a postupně pouze menstruační krev, takže pochvu zbytečně nezbavuje přirozeného, ochranného zvlhčení. Je jemná, měkká, hebká, dovolí vaší pokožce dýchat. Tampóny jsou biologicky rozložitelné a kompostovatelné. Nejsou parfémované ani napuštěné látkou neutralizující zápach. Pokud bývají bělené tak pouze peroxidem vodíků, nikoliv chlórem.

Ekologické vložky pak obsahují ještě kukuřičný škrob, který tvoří nepropustnou vrstvu. Funguje stejně dobře jako plast, ale je rozložitelný a přírodní.

{{:pr:}}

Konvenční vložky a tampóny

U konvenčně vyráběných vložek a tampónů se při výrobě a výběru materiálu potýkáme s obdobnými problémy jako u dětských plenek. Jsou vyráběny ze syntetických materiálů, obsahují například umělé hedvábí (tz.rayon), jehož vlákna se mohou uvolnit a zůstat v pochvě, kde způsobují záněty, alergické reakce atd. Jejich výplň je tvořena dřevitou vatou a obsahuje chemikálie (tzv. SAP – polyakrylové sorbenty), které způsobují podráždění pokožky a sliznice. Také jsou vyráběny z bavlníku, při jehož pěstování jsou používány pesticidy a herbicidy. K bělení se často používá chlór, který v těchto hygienických pomůckách zanechává malé množství toxického dioxinu. Dioxiny poškozují hormonální systém, mohou způsobovat neplodnost a některé z nich způsobují i rakovinu či vývojové vady u nenarozených dětí. Přitom neexistuje racionální důvod, proč se vlastně bělí.

Dopad na životní prostředí

Konvenčně vyráběné vložky a tampóny mají zcela zásadní vliv na životní prostředí. Nejsou ekologicky zcela rozložitelné, často jsou baleny v několika obalech a navíc je energeticky velmi náročná jejich výroba. Lze je vyhodit pouze do směsného odpadu. A mějte na paměti, že podobný problém se netýká jen vložek, tampónů nebo dětských plen. Už vás někdy napadlo, jak je to s výrobou toaletního papíru (kde se ještě navíc přidává barvení a umělá parfemace), prsních vložek pro kojící ženy či kosmetických odličovacích tampónků? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

časem mám v plánu něco takového vyzkoušet.

jitka46

jitka46, 17. 2. 2019, 22.58

Mám v plánu vyzkoušet něco takového v budoucnu

Monuli, 31. 1. 2019, 21.38

To je masakr,takovych vlozek za zivot

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 8.14

o vírobě toaltního papíru jsem tedz nepřemýšlela

Žofinka

Žofinka, 1. 10. 2018, 5.48

až budou potřeba, tak se po nich poohlídnu

Gustawka, 25. 9. 2018, 21.14

Snažím se být co nejvíce setrna k přírodě a tyto produkty si vybírám pečlivě

Fuga

Fuga, 17. 9. 2018, 6.04

v tomto mám jasno a mám doma látkové vložky

Adrianita, 11. 9. 2018, 20.58

Mám doma látkové vložky, i když je zatím ještě nepotřebuji. 😊 Používám i látkové pleny, ubrousky pro dítě i v domácnosti, látkové vložky do podprsenky a nepoužívám ani jednorázové odličovací tampony.

Minnie, 11. 9. 2018, 13.55

Raději zůstanu u klasických.

Jarka mmm, 11. 9. 2018, 11.44

Taky je používám,ale raději bych se zase zkamaradila s kaliskem...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů