Látkové menstruační vložky - přežitek, módní výstřelek nebo luxus?

zobrazeno 8836×

Vložil(a): pavlakosec, 17. 5. 2017 11.30

Když se před ženami (hlavně starší generace) začne přetřásat téma látkových vložek, tak si připadám jako zpátečník. Prý je to hrozné, kam ten svět spěje a jak je to možné v dnešní moderní době se vracet k něčemu takovému. Berme to ale tak, že i k látkovým plenám pro naše ratolesti jsme se vrátili a není to jen z důvodu ekonomických nebo ekologických. Jedním z důvodů je také neustále se zvyšující procento dětí a žen přecitlivělých na chemii.

Látkové vložky - ekonomické, ekologické a zdravotně nezávadné

Látkové vložky vypadají v podstatě jako jednorázové vložky, vtip je v tom, že jsou ušité z látky a jsou proto pohodlnější. A mají i další výhody - jsou ekologické, šetří naší peněženku a zejména zdraví!

Zdraví

Na rozdíl od běžných jednorázovách menstruačních vložek a tamponů neobsahují absorpční, deodorační a bělící přísady, které mohou narušit vaginální prostředí. Látkové vložky se šijí z bavlny či biobavlny. Často se také používá velmi příjemný přírodní bambus či bambusový aksamit (70% bambusu, 28% BIO bavlny a 2% polyesteru), který má navíc antibakteriální funkci. Jako částečně nepropustný materiál pak polyesterové flísy (100% polyester) a pro úplnou nepropustnost pak takzvaný PUL (PolyUrethane Laminated fabric, látka laminovaná polyuretanem). 

Díky použití přírodních materiálů při jejich výrobě a dobré prodyšnosti látkové vložky často pomohou upravit různé vleklé gynekologické problémy a většina žen, které látové vložky někdy vyzkoušely, na ty jednorázové už ani nesáhnou.

Ekologie 

Lze je používat opakovaně, a tím jsou šetrnější k životnímu prostředí. Každá žena za svůj život použije asi patnáct až dvacet tisíc kusů vložek nebo tamponů. Klasické jednorázové vložky z obchodů jsou napuštěny mnoha různými chemikáliemi a doba jejich rozkladu je až strašidelná - trvá 200 až 400 let! Díky možnosti opakovaného používání látkových vložek pomáháme alespoň částečně chránit životní prostředí a negenerujeme hromady chemických odpadů pro skládky.

Finance

Do vložek a tamponů ženy investují nemalé finanční prostředky. Musíte také myslet na to, abyste je měla doma, když je budete potřebovat. To s látkovkami odpadá. Co se týká množství látkových vložek - záleží na tom, jak moc je chcete používat, jak je silná vaše menstruace a také jak často perete. Maminky na mateřské mohou prát vložky dohromady s látkovými plenkami, které pravděpodobně perou minimálně každý druhý den. Vystačí si proto s 10 až 15 kusy denních vložek. Ženy, které tak často neperou, budou možná potřebovat více kusů. V kombinaci s menstruačním kalíškem vám bude stačit jen několik vložek (na noc nebo na silnější dny na začátku menstruace). Pro vkládací vložky, pokud se rozhodnete pro nákup látkových vložek pro celou menstruaci, je doporučený počet 10 – 20 základních vložek a alespoň 15 vkládacích vložek. Náklady na látkové vložky se tak vrátí průměrně za 8 měsíců jejich používání.

Ideální řešení (nejen) po porodu

Pohodlí, měkkost, hebkost, prodyšnost i nastavitelnou savost látkových vložek si chválí ženy zejména po porodu. Jde často o období, kdy se ženy rozhodnou látkové vložky vyzkoušet. Po prvních zkušenostech je pak mnoho žen začne používat pravidelně. Jsou vítanou alternativou k jednorázovým intimním potřebám, zejména na doma a na noc.

Látkové vložky budou patrně nejvíce vyhovovat také ženám, které se domnívají, že by menstruační krev měla volně odtékat. A také těm, kterým nevyhovují tampóny nebo jednorázové vložky, které jsou navíc často nepohodlné a způsobují opruzeniny.

Denní, noční nebo intimky?

V dnešní době je již možné vybrat si z velkého množství typů látkových vložek. V podstatě platí, že takové vložky, které naleznete ve formě na jedno použití, najdete i mezi látkovkami. 

Denní látkové vložky

Středně silné vložky pro střední sílu krvácení. Šijí se buď silnější bez nepromokavé vrstvy nebo slabší s nepropustnou vrstvou (flís nebo PUL). Jsou i různé délky, takže některé ženy je používají i jako noční vložky. A samozřejmostí je výběr z několika designů.

Látkové vložky noční

Noční látkové vložky jsou dlouhé a silné vložky s nepropustnou vrstvou (flís nebo PUL). I noční vložky se vyrábí různě dlouhé. Některé se dají používat jako denní vložky pro dny hodně silné menstrauce. Jiné jsou opravdu dlouhé a mají rozšířenou zadní část, takže chrání spodní prádlo i při velmi silné menstruaci v noci. 

Látkové vložky vrstvené

Tyto látkové vložky se skládají ze základních vložek a vložek vkládacích. Každá žena si může do základní vložky dát jednu, dvě nebo žádnou vkládací vložku. Jejich tloušťka je tak nastavitelná dle potřeby a síly krvácení. 

Látkové intimky

Intimka je tenká slipová vložka, která slouží pro dny slabého krvácení (na začátku nebo na konci menstruace) a lze ji používat i mimo období menstruace jako ochranu spodního prádla. Intimky jsou nejčastěji šity z bavlny, bambusu, plyše a pokud mají být nepropustné, tak z flísu. 
Látkové intimky často používají ženy, které používají v období menstruace kalíšek, a v nejsilnějších dnech jim trochu protéká. Velmi často je ženy používají při gynekologických potížích.

Látkové vložky se vyrábějí s křídélky i bez nich. U bezkřidélkových je nevýhodou to, že hrozí nebezpečí vyklouznutí nebo posunutí. Proto se většina látkových vložek vyrábí s "křidélky". Ta jsou opatřena patentkami, takže vložka dobře drží a chrání tím vaše prádlo před případným znečištěním.

{{:pr:}}

Péče o látkové vložky

Nevýhodou látkovek je samozřejmě to, že je třeba věnovat jistý čas jejich vyprání. Otázka praní vložek je to, čeho se nejvíce žen obává a také nejčastější důvod, proč ženy odmítají toto pohodlné řešení menstruační hygieny. V době, kdy máme automatické pračky, to ale zas tolik práce navíc není :) 

Měňte látkové vložky tak často, jak jste byla zvyklá měnit běžné vložky nebo tampóny. Pokud vložky používáte mimo domov, pořiďte si  elegantní nepropustnou taštičku, kam si je uložíte, než se dostanete domů.

Použitou vložku opláchneme vlažnou vodou (nikoliv horkou) a můžeme ji ještě přeprat v ruce s pomocí žlučového či jádrového mýdla. Poté vložíme do kyblíku či nepromokavého pytlíku a po cca 2 dnech pereme. Na případné skvrny, které zůstanou i po praní pomůže sluníčko, které bělí i fleky u látkových plen.

Menstruační vložky je možné prát s jiným prádlem. Není v tom žádná potíž - oblečení umazané od krve, když jste si rozbila koleno, byste také klidně dala do pračky s jiným prádlem. Velká výhoda je v tom, že oblečení perete často a tak prostě vložky jen přihodíte. Vložky lze prát na 40°C nebo i na 60°C. Při praní je praktické použít síťku, ve které budete mít i po vyprání všechny vložky pohromadě. Pokud máte malé dítě a používáte látkové plenky, je úplně nejjednodušší prát vložky a plenky dohromady.

Pokud používáte látkové intimky pouze k ochraně spodního prádla a pro pocit čistoty během dnů mimo menstruaci, pak je můžete prát stejným způsobem, jako perete spodní prádlo. Pokud je používáte i ve dnech menstruace, vyperte je jako denní menstruační vložky.

Vložky ale můžete prát také samostatně, pračka bude poloprázdná, ale nevadí to. Některé názory směřují spíše k samostatnému praní a vyšším teplotám, a pokud má pak žena pocit větší čistoty, je to jistě v pořádku. 

Pokud vám látkové vložky vyhovují, je dobré si jich pořídit větší počet, abyste je nemusely průběžně přepírat. Toto řešení je rovněž dobré pro ty, kterým představa ručního praní vložek z různých důvodů nevyhovuje.

Po ukončení periody lze látkové vložky před závěrečným praním dezinfikovat v čajovníkové lázni (3-5 kapek tea tree oleje smíchejte s cca 1,5 dcl vody), nebo použít desinfekci na prádlo prodávanou v obchodech (přidává se místo aviváže do pračky). Nepoužívejte bělidla na bázi chloru ani aviváž. Používání bělidel na bázi kyslíku může způsobit blednutí barev.

Vložky lze sušit volně i v sušičce na nízkou teplotu. Nejlépe je nechat je uschnout na přímém sluníčku. Pokud vložky žehlíte, tak na stupeň bavlna a pouze z lícové (bavlněné) strany u vložek bez PUL zátěru.

Mýty o používání látkových vložek

Máte pocit, že používání látkových vložek není dostatečně hygienické? To je mýtus. Není čeho se obávat. Stačí si představit situaci, kdy se poraníte a krvácíte. Přikryjete si ránu igelitem nebo nějakým kusem látky? Máte pocit, že když běžnou použitou vložku vyhodíte do koše, udělala jste pro hygienu a čistotu to nejlepší? Představa použité vložky putující na skládky, kde roky leží, nebo do spalovny není sympatičtější než fakt, že látková vložka se téměř bezprostředně vypere a čistá znovu použije.

Přijde vám návrat k látkovým vložkám návratem do středověku? Moderní látkové vložky jsou tenké a pohodlné, a zejména péče o ně je velmi jednoduchá - vložky si ručně nepereme. Oproti minulosti totiž máme nějaké zkušenosti s konvenčními vložkami a umíme je zúročit. Tím je například tvar látkových vložek a snadná manipulace s nimi. Rozdíl dnešních látkových vložek a jednorázových je především v materiálu. Díky křidélkům je použití látkových vložek stejně jednoduché jako u vložek jednorázových.

Látkové vložky si  můžete zakoupit, ale také si je doma ušít. Na internetu se dá najít spousta návodu a dá se koupit mnoho materiálů na jejich výrobu.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Diskuze k této stránce (77 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 21. 9. 2021, 21.10

To pro mě není, vůbec mě to neláká stejně jako látkové plenky. Radši klasické jednorázové co hned po použití vyhodím.

WeruskaSK

WeruskaSK, 12. 3. 2021, 10.21

mam vyskusane slipove latkove vlozky, trochu sa hybu na mieste, ale inak su prijemne na nosenie

látkové vložky nepoužívám,ale začala jsem používat tuto ms,menstruační kalíšek,je to super věc

Monuli, 22. 1. 2019, 21.40

Tak k tomu se asi neodvážím

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 16.32

Také jsem si jich pár pořídila

Magdalena Dziewiecka, 6. 12. 2017, 18.44

Pěkný článek, docela mě motivoval, asi je vyzkouším. Látkové pleny už používáme a jsme velice spokojení.

Lusesita25, 6. 12. 2017, 14.14

Me teda latkove vlozky nezaujaly, ale zato klaisek je proste Top a pozlatit ruce tomu kdo ho vymyslel!

vivianr, 6. 12. 2017, 8.21

Já si na ně zvykla rychle a nerada sahám po jednorázových. Přepírám plíny, takže mě to nijak nezatěžuje, už jsem si zvykla.

sarkusák, 1. 8. 2017, 23.15

Já nakonec vybrala kalíšek a k tomu pouze jeden den pro jistotu intimku slaboučkou látkovou a zatím spokojenost...Zkuste mrknout na http://ekodecko.cz/42-latkove třeba vás tam nějaká ta látkovka převážně od českých malovýrobkyň dostane:)

mckvak, 1. 7. 2017, 12.42

O tomhle jsem uz cetla a slysela ale nevim nevim - asi porad bych volila klasiku :X

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů