Kyselina hyaluronová jak ji možná neznáte

zobrazeno 4126×

Vložil(a): NikolaJ, 25. 6. 2018 8.25

Kyselina hyaluronová, často označovaná jako HA, je tělu vlastní látka, která tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, kůži a kloubním mazu. Také tvoří slizovité obaly vajíček některých organizmů. Má hojné využití v medicíně, ale i kosmetice.

Vlastnosti a využití kyseliny hyaluronové

Kyselina hyaluronová má jedinečnou vlastnost vázat na sebe vodu. Používá se mj. v oční medicíně a v plastické chirurgii. Je také prokázáno, že brání ukládání kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkáně. V kloubním mazu slouží kyselina hyaluronová díky svým viskoelastickým vlastnostem jako zvlhčovač a tlumič nárazů.

Protože se jedná o látku tělu vlastní, nezpůsobuje alergické reakce.

Kyselina hyaluronová a kosmetika

Kyselina hyaluronová patří v posledních letech mezi nejpopulárnější kosmetické ingredience, které udržují pleť dlouho hydratovanou a zabraňují jejímu předčasnému stárnutí. Najdete ji v pleťových krémech, sérech i maskách. V estetické medicíně ji dermatologové hojně využívají pro hloubkovou hydrataci, vyhlazení vrásek a k modelaci obličeje.

Protože na sebe dokáže vázat vodu (pojme přibližně tisícinásobek vody k své hmotnosti), udržuje pleť hezky hydratovanou a vláčnou. Dají se s ní ošetřit různé části obličeje, krku, dekoltu i hřbetů rukou. V případě, že by se vám výsledný efekt ošetření nelíbil, dá se kyselina hyaluronová beze zbytku rozpustit.

V estetické medicíně se používají desítky druhů kyseliny hyaluronové v různých konzistencích. Tekutější forma je určena pro hloubkovou hydrataci. Tužší gelové skupenství se aplikuje do hlubších vrstev kůže a hodí k vyplnění vrásek a modelaci obličeje, například zvýraznění lícních kostí nebo zvětšení úst.

{{:pr:}}

Kyselina hyaluronová v oční medicíně

V oční medicíně se HA užívá k dočasnému vyplnění prostoru přední komory oční a ochraně očních tkání před poškozením při operacích např. šedého zákalu. Díky své schopnosti navázat vodu se také používá v přípravcích na suché oko a také v roztocích či kapkách pro uživatele kontaktních čoček.

Zvyšte si hladinu HA v těle přirozeně

Jak stárneme, kyseliny hyaluronové v těle ubývá - naše pleť i klouby se vysušují a ztrácí elasticitu, slábne nám zrak. Dá se s tím něco dělat? Pokud máme kyseliny hyaluronové málo, můžeme ji tělu doplnit. Jedním z nejbohatších zdrojů přírodní kyseliny hyaluronové jsou červené hřebeny kohoutů a slepic. Kromě těch jsou bohaté na HA také další části zvířat, jako jsou klouby a šlachy, stejně jako lidské. Chcete-li kyselinu hyaluronovou doplnit přirozeně, udělejte si vývar nebo dušené jídlo ze zvířecích kloubů, kostí, šlach a kůže.

Skvěle fungují také sójové boby – ty obsahují vysoké množství fytoestrogenů, rostlinných zdrojů estrogenu, které v těle fungují jako estrogen. Estrogen pomáhá tělu produkovat více kyseliny hyaluronové. Konzumovat můžete také sójové potraviny, jako je tofu, sójové sýry a sójové mléko.

Pijte červené víno nebo šťávu z hroznů. Resveratrol obsažený v červeném víně, nacházející se ve vysokých koncentracích v hroznové kůži, je též fytoestrogen.

Hladiny kyseliny hyaluronové pomáhají zvýšit také pomeranče, citrony, grepy, limetky a jiné citrusové plody obsahující vitamin C. A to nejen šťávy z nich, ale též jejich slupky, které můžete namixovat do nápojů, nebo použít při vaření.

Kyselinu hyaluronovou obsahují též banány.

Kyselina hyalurunová se dá též vyrobit. A to nejen z červených hřebenů kohoutů, HA ve výrobním procesu mohou produkovat také geneticky změněné kmeny bakterií Escherichia coli. Dalším užívaným způsobem biotechnologické výroby je získávání kyseliny hyaluronové fermentací z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 13. 12. 2022, 8.48

Souhlasím. Kyselina hyaluronová je fakt zázrak. Hodně dlouho mi dělala starost výplň vrásek, kterou jsem pak ale vyřešila na klinice u https://mybestcare.cz/vyplne-vrasek/ a musím říct, že jsem teda maximálně spokojená. Pokud máte, vy ženy, možnost, tak to určitě vyzkoušejte a nedbejte na to, co o tom říká okolí. Ten pocit, že jste "opět", tak ten za to fakt stojí.

Letissie, 16. 4. 2021, 18.28

Kyselina hyaluronová dělá divy, navíc pokud krémy obsahují aktivní látky tak ten efekt je potom mnohem větší a rozdíl je vidět už i po 3 měsících užívání

IvčaSemi, 26. 4. 2021, 21.00

S čím máš tak dobrou zkušenost ?

Letissie, 10. 5. 2021, 19.27

S péčí od Iuvenia. Používám ty jejich přípravky přes půl roku a neuvěřitelně mi sedla.

IvčaSemi, 22. 5. 2021, 17.13

Mají zajímavé produkty, láká mě zkusit tady tohle sérum https://www.iuvenio.com/crosslinked/

nepoužívám jí.

kamila.336, 8. 7. 2019, 15.20

ahoj mate nekdo zkusenosti s doplnkem stravy jako s kyselinou hyaluronovou?

michaelanavrc, 9. 7. 2019, 10.01

Ahoj ano ja mam je to primo od znacky vito life tobolky a jsem velmi spokojena. maji vetsinou vsechny informace na webu u produktu.

kamila.336, 15. 7. 2019, 11.30

Tak to neznam kde to sezenu prosim?

michaelanavrc, 16. 7. 2019, 10.17

Sezenete na eshopu perlazdravi.cz . Tam maji od toho vito life plno vecicek na ruzne problemy.

lucie25987, 18. 6. 2019, 14.05

Kyselina hyaluronová je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám. Já její sílu také už využívám. Už dlouho nepatřím k nejmladším, tak o to víc teď o sebe musím pečovat. Kupuji si toto sérum https://www.beamia.cz/pece-o-plet/1-2/ , které se mi osvědčilo mnohem víc, než ta, která jsou běžně v obchodech.

Ketris

Ketris, 28. 8. 2018, 7.27

Tak v bananu bych ji necekala, to jsem prekvapena..

mattonka, 28. 7. 2018, 10.02

Zajímavý článek. Také jí používám jen v krémech a sérech, ale používat jí vnitřně přirozenou cestou je asi ideální

Cherrynka, 19. 7. 2018, 13.14

používám ji v collalocu, tabletkách od Syn Care, Jsou super

Marusk

Marusk, 18. 7. 2018, 18.14

Pěkný článek. Ano je to trend a často se o ni mluvi. Super že je uvedeno, kde se dá prirozene získat

Mildret, 7. 7. 2018, 13.40

Zajímavé, taky ji znám jen z krému .

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů