Jak odhalit rakovinu prsu včas? Samovyšetřením.

zobrazeno 5291×

Vložil(a): Adrianita, 21. 9. 2017 16.09

Rakovinou prsu onemocní v České republice každá osmá žena a jejich počet bohužel stále stoupá. Všechny ženy po 45. roce života mají nárok na preventivní vyšetření, které je hrazeno zdravotními pojišťovnami (opakovaně co dva roky). Pro každou z nás se tak stěžejním stává samovyšetření. Teď ruku na prsa, ženy, děláte to pravidelně, pokud tedy vůbec? Jak na to? A jak často? A co všechno může zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu?

Kdy se samovyšetřením začít a jak často jej provádět?

Jakmile dívka začne menstruovat, měla by být poučena o důležitosti samovyšetření prsu, jakožto prevence karcinomu prsu. Samovyšetření je vhodné provádět každý měsíc 2-3 dny po menstruaci, kdy nejsou prsa napjatá. Pokud se samovyšetřením začínáte, provádějte nejprve vyšetření každý den, abyste hmatem dokonale poznala svá prsa.

Čas od času by měl prsa ženy zkontrolovat i gynekolog v rámci pravidelné preventivní prohlídky. Bohužel toto vyšetření spousta lékařů zanedbává.

Pokud žena kojí nebo je těhotná a nemenstruuje, může provádět vyšetření kterýkoliv den v měsíci. Během těhotenství by měl gynekolog provést několik vyšetření prsou a to nejen z důvodu prevence rakoviny, je to také důlěžité pro podporu kojení (měl by prohlédnout také vaše bradavky a v případě potřeby doporučit jak postupovat - o tom jsme už psaly v článku Problémy při kojení a jak na ně). Samozřejmě se můžete svěřit také do ruku zkušené porodní asistentky nebo duly, o kterých se více dozvíte v tomto článku.

Ženám nad 45 let je doporučeno každé 2 roky podstoupit vyšetření speciální rentegenovou metodou, tzv. mamografem.

Jak na to..

Vyšetření je nejvhodnější provádět po teplé sprše, kdy je pokožka uvolněná. Samovyšetření prsu začněte sledováním obou prsou před zrcadlem zepředu. Sledujte plochu od klíční kosti k prsům včetně bradavek a od hrudníku k podpaží. Sledujte jakékoliv změny barvy pokožky a bradavek, včetně tvaru bradavek, nerovnosti na prsou či podpaží, případně výtok z pokožky a další ne zcela běžné jevy. Pozorujte se i se zvednutými pažemi, přičemž se pomalu natáčejte na levou a na pravou stranu.

  • Vleže - nejprve se položte na záda, lehce se natočte na jeden bok, spodní ruku natáhněte, abyste mohla lépe prohmatat i podpažní jamku. Poté se položte na záda a prohmatejte i vnitřní stranu prsu. Stejně postupujte i na druhé straně. S rukou podél těla si prohmatejte i jamku nad klíční kostí. Poté prohmatejte obě prsa krouživými pohyby, přičemž přidávejte na intenzitě. Nejprve prohmatejte prsa jemným tlakem, pak přitlačte.
  • Vsedě - sedněte si a krouživými pohyby si prohmatejte nejen obě prsa, ale oblast klíční kosti a podpaží.
  • Vestoje - nejprve prohmatejte každé prso dlaněmi klouzavými pohyby vodorovně i svisle, zda neucítíte jakoukoliv zatvrdlinu či bulku.

Nezapomeňte ani na vyšetření bradavek. Jednu ruku nechte podél těla, druhou si prohmatejte bradavku uprostřed dvorce, pak jemně stlačte, zda z bradavky nevyteče krev či mléčný výtok. Pokud jste těhotná, kojíte, nebo jste kojila, může z bradavky vytékat mlezivo nebo mateřské mléko.

Pokud narazíte na jakoukoliv nesrovnalost, neznamená to, že jste nemocná, ale pro jistotu navštivte lékaře. Projevem nemoci je nebolestivé zduření nebo bulka nepravidelných okrajů kdekoliv v prsu, podpaží nebo nad klíční kostí. Mezi příznaky může patřit i zarudnutí, vzhled pomerančové kůže, důlkovatění, otok kůže, mokvání, nehojící se vřed, vtažená bradavka, výtok z bradavky.

Co zvyšuje riziko rakoviny prsu?

Mezi rizikové faktory, které mohou podpořit výskyt karcinomu prsu, patří dědičnost, kouření a alkohol, menstruace před 11. rokem, porod po 30. roce, žádný porod či žádné kojení, menopauza po 55. roce, nadváha či obezita po přechodu, předchozí výskyt rakoviny prsu. Co vás možná ale překvapí - na vznik rakoviny prsu může mít vliv také podprsenka!

Může škodit podprsenka?

Odpověď zní jednoznačně ano. Zejména těsná podprsenka, kterou žena nosí často, ne-li denně, zaškrcuje lymfatické cévy. Tím zabraňuje vylučování toxinů z těla. V prsou se tak usazují nejen zbytky hliníku z běžných antiperspirantů a deodorantů (pokud nepoužíváte ty přírodní - psaly jsme o tomto tématu v článku Regulujte projevy pocení přírodním deodorantem). Díky těsné podprsence tak můžou vznikat bolestivé zatvrdliny a cysty. Jako další se mohou objevit záněty, ucpané mléčné kanálky a cysty, vedoucí až k fibrocystické chorobě, dále také dysplazie mléčné žlázy. Patologické změny mohou vyvolat vznik rakoviny.

Zejména čínští chiropraktici se zabývají materiálem kostic, které bývají z kovu. Dlouhodobé nošení kovových kostic v oblasti prsou může vést k různým zdravotním komplikacím. Pod prsy se totiž nachází důležité akupunkturní body, které jsou podprsenkou nadměrně stimulovány. Pod pravým prsem jsou důležité body pro činnost jater a žlučníku, pod levým zase pro činnost žaludku. Z počátku mohou vést tyto kovy ke stimulaci činnosti, později však k omezení. Proto se mohou u žen objevit zažívací potíže, ve vážných případech dokonce narušení funkce žaludku, jater a žlučníku.

Málokterá žena si může dovolit vyrazit ven bez podprsenky, pokud mezi ně patříte, využijte toho, podpoříte své zdraví. Pokud však patříte mezi většinu žen, s výběrem podprsenky si nechte poradit a zvolte nejlépe bavlněnou podprsenku bez kostic, která vás nesmí škrtit, řezat nebo být jiným způsobem vadit. Pokud podprsenku bez kostic nechcete, vyberte menší zlo, plastové kostice. Hlavně nenoste podprsenku příliš dlouho nebo dokonce celý den, na noc ji rozhodně odložte. Pokud kojíte, pročtěte si článek Jak si vybrat správnou kojící podprsenku.

Provádíte samovyšetření prsou? Pokud ano, kdy jste se samovyšetřením začala a jak často ho provádíte? Necháváte si vyšetřit prsa u gynekologa nebo vám je sám prohlíží? Nosíte podprsenku? Jakou a jak často?

 

Zdroje: www.rucenaprsa.cz, www.zdravaprsa.cz, kniha Doba jedová

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (58 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 16. 4. 2024, 14.30

Kromě klasických vyšetření u lékaře si kupuji čas od času i test na detekci onkologických onemocnění od https://www.onlinemedical.cz/carcireagent-test-pro-detekci-onkologickeho-onemocneni/ Jako naštěstí to zatím vyšlo negativně. Ale jako znám tu zkušenost, kdy to kamarádce vyšlo pozitivně a najednou to byly obrovské nervy, co bude dál. Nejen z její strany, ale i z mojí strany. Tohle prostě ve svém okolí řešit nechcete.

naseivanka, 7. 3. 2021, 23.38

Choďte hlavně pravidelně za doktorem! To vám prostě pomůže. Já jsem dlouho prevenci zanedbávala a poté se mi to šeredně nevyplatilo u něčeho jiného než rakoviny - díky bohu. Dneska se stavím i na stranu těch holek, které si potrpí na doplňcích stravy a hlavně na kvalitní a pestré stravě. Mohu vám doporučit třeba https://imunity2go.cz/produkt/harmonelo-bifi/ Znáte?

pěkný článek,děkuji za radu.

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 7.58

Prevence je opravdu to nejlepší, co může být

kajulna, 13. 3. 2018, 22.00

Všetky preventívne prehliadky absolvujem aby ma niečo neprekvapilo.

Mygara

Mygara, 30. 10. 2017, 12.34

já chodím na mamograf a sono, ale je pravda, že doma si prsa sama nevyšetřuji, ale měla bych začít

Fuga

Fuga, 16. 10. 2017, 13.14

já podprsenku nosím jen na veřejnosti, doma jedu na pohodu a jinak chodím preventivně 1*ročně na sono

dadinkamaminka, 3. 10. 2017, 10.23

Moje gynekoložka mi taky prsa nikdy nevyšetřovala... Nevěděla jsem,že to dělá běžný gynekolog. Jinak já vždycky nosila těsnou podprsenku,až ted jsem si začala vybírat svou správnou velikost,předtím jsem nosila nesprávnou. Jinak mám raději právě podprsenky skosticemi. Jeden čas jsem v ní i spala. Z tohoto onemocnění mám strach.Tchýně chodí na mamograf každý 2 roky,ale mladší žena si toto vyšetření musí asi platit tedy. Samovyšetření občas udělám,ale asi nemám správnou techniku.Bolestivých míst na prsou mám dost hlavně tedy kolem podpaží...

Petra Önder (petrao)

petrao, 23. 10. 2017, 9.05

Zkuste nějakou pevnější sportovní podprsenku aspoň na doma, uleví se vám

Janna, 29. 9. 2017, 21.42

Tak moje gynekoložka mně nikdy prsa nevyšetřila a to ani v těhotenství. Ale já jsem ji o to ani nežádala. Samovyšetření neprovádím A podprsenku normálně nosím s kosticemi a to celý den (teď ne, protože kojím).

Aliisha

Aliisha, 26. 9. 2017, 20.29

Doma podprsenku nenosím. Je mi to pohodlnější bez. Vyšetřuji se sama, ale přemýšlím o návštěvě ultrazvuku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů