Co je to poporodní deprese?

zobrazeno 2158×

Vložil(a): ÚsměvMámy, 3. 7. 2019 8.04  (aktualizováno 18. 7. 2019 14.39)

Mnoho mladých maminek zažijí po porodu „baby blues“, při kterém zažívají náhlé změny nálad, výbuchy pláče, potíže se spánkem nebo úzkostmi. Tento stav obvykle přejde do několika týdnů a je to naprosto normální. Ale u některých maminek tento stav přetrvává a rozvíjí se poporodní deprese. Co to je? Jak poznáte, že se týká i vás nebo vaší kamarádky?

Mateřství je důležité poslání ve všech kulturách. Matky poskytují bezpečí, lásku, vřelé objetí svým malým dětem a ty na ně velmi spoléhají. Mateřství proto může na ženu vytvářet velký tlak, aby obstála svoji roli podle představ svých nebo okolí. Mnoho žen vypovídá, že i když se říká, že role matky je instinktivní, nebyly na tuto roli vůbec připraveny a ze začátku často nevěděly co s miminkem dělat. A pak mohou přijít pochybnosti.

Co je poporodní deprese?

Mnoho čerstvých maminek má po porodu „baby blues“, při kterém zažívají náhlé změny nálad, výbuchy pláče, potíže se spánkem nebo úzkostmi. Tento stav obvykle přejde do několika týdnů a je to naprosto normální. Ale u některých maminek tento stav přetrvává a rozvíjí se poporodní deprese. Zřídka se tento stav přehoupne v laktační psychózu.

Podle některých údajů prožije poporodní depresi až 1 z 5 maminek. Není to projev slabého charakteru, někdy je to prostě spojené s komplikacemi po porodu, hormonálními změnami, nedostatkem spánku a třeba i osobnostními rysy.

Poporodní deprese může propuknout už v těhotenství, nejčastěji několik dní po porodu. Symptomy poporodní deprese mohou novopečenou maminku natolik paralyzovat, že není schopná se postarat o svoje dítě. Je důležité na nic nečekat a požádat o pomoc, protože včasná léčba může pomoct předejít mnoha komplikacím a napomůže dalšímu rozvinutí vztahu mezi matkou a dítětem.

Jak poznám poporodní depresi?

Může vás znepokojit, pokud se objeví měnící se nálady a chování (vztek, napětí, smutek, zmatek, strach, deprese), měnící se spánek (přerušovaný, málo spánku, neschopnost usnout),  nebo měnící se chuť k činnostem (spíše žádná, nebo naopak velmi vysoká). 

U poporodní deprese bývají též časté změny ve stravování, ztráta zájmu o kamarády, děti, partnera, o péči o sebe; ztráta koncentrace, nesoustředěnost, roztěkanost, apatie, přehnaná starostlivost, podezřívavost, ztráta kontroly emocí (bezdůvodný pláč, mravenčení, špatné dýchání, panické ataky, malátnost).

Svoji budoucnost vidí maminka špatně, ztrácí zájmu o svoje koníčky, často mívá myšlenky, že se stane něco špatného (často lidem, které máme rádi).

Nezřídka dochází u maminek s popordoní depresí k opakování aktivit - trvání na precizním pořádku, organizovanosti, kontrole dítěte pořád dokola, změně v sebevědomí.

Živé obrazy z minulosti (i nepodařený porod) se maminkám s poporodní depresí promítají před očima při plném vědomí. 

Pokud se objeví první symptomy poporodní deprese, je vhodné obrátit se na partnera, rodiče, kamarády, zda by mohli pomáhat při starání se o dítě. Vyhledejte další maminky a mluvte s nimi o svých pocitech. A určitě vyhledejte pomoc odborníka.

je však potřeba rozlišit, zda je opravdu jedná o poporodní depresi, baby blues nebo laktační psychózu. Jaký je mezi nimi rozdíl se dozvíte v článku Co je to laktační psychóza? nebo Poporodní problémy. Pomoci může tabulka (soubor) pod článkem.

Mám poporodní depresi. Co teď?

Pokud se objeví první symptomy poporodní deprese, je vhodné obrátit se na partnera, rodiče, kamarády, zda by mohli pomáhat při starání se o dítě. Vyhledejte další maminky a mluvte s nimi o svých pocitech. A určitě vyhledejte pomoc odborníka. Je na místě návštěva psychologa, skupinová terapie, medikace, případně hospitalizace. Pokud jen mlčky čekáte a trpíte, situaci to nijak neprospěje. Vyhledání pomoci urychlí návrat k běžnému životu a zlepší vztah s miminkem.

Prevence poporodní deprese

Maminky, kterým se nedostane pomoc, mohou být ovlivněny chronickými psychickými problémy, které potom ovlivňují jejich další rodinný, partnerský a pracovní život. Proto je důležité včas zachytit, kdy se maminka necítí dobře.

Maminka by měla mít pohodu ve faktoru tělesném, mentálním a emocionálním zdraví. Je velmi důležité starat se o sebe, maminky na to velmi často zapomínají. Pokud není tělo v pořádku a kondici, tak jsme náchylnější k psychickým problémům.

1. Spánek

Žena po porodu potřebuje dostatek spánku. Jakmile se doplní spánkový deficit (ale i poporodní problémy), je vhodné začít se hýbat (chůze, cvičení). 

2. Zdravá a vyvážená strava

Důležité je dostatečně a zdravě jíst. Pořádné jídlo si maminky občas zapomínají dopřát. Některá se dokonce strachuje, že nezhubla na svoji předtěhotenskou váhu. Jídlo je velice důležité, pro maminku a následně i pro dítě, protože najedená maminka je spokojenější. Pokud vám dělá problém najít si na jídlo čas, můžete si pevně stanovit cca desetiminutové časy na svačinu během dne. Když dítě během oběda brečí, nemusíte hned běžet ho přebalit, za 10 minut se mu zadeček neoprudí.

Omezte kouření, alkohol, kofein a další povzbuzovadla na minimum.

3. Umění relaxace

Relaxovat a občas být sama bez dítěte. Tipy na relaxaci: Jacobsonova progresívní relaxace, vědomé dýchání, mindfulness

 

Pokud nás něco bolí nebo trápí raději si poprosit o pomoc.

4. Věřte si!

Určitě jste se někdy ocitly v situaci, kdy vám někdo radil, jak se postarato miminko. Nedělní návštěva babičky obvykle přináší spoustu rad, jak miminko správně krmit, držet a vychovávat. Pokud se to neslučuje s vaším názorem, může tlak okolí na vás vytvářet pocity úzkosti. Nebylo by lepší dělat si to po svém? Věřte své intuici! Věřte si!

5. Nebojte se požádat o pomoc

Pokud nás něco bolí nebo trápí raději si poprosit o pomoc. A také nezapomeňte, že nemusíte být supermatka. Někdy nás sdělovací prostředky bombardují různými výroky, které si pak vezmeme za své, ale NEJSOU PRAVDA!

  • Matky vždy ví, proč miminka brečí
  • Matky se na svoje miminka nikdy nezlobí
  • O dítě se mohou starat jedině matky, jinak je přerušen bonding
  • Matky musí být ve všem perfektní, jinak je děti budou nesnášet
  • Matky milují svoje děti automaticky od prvního momentu
  • Pokud si matky chtějí dát pauzu od starání se o děti a být chvilku o samotě, jsou to špatné matky
  • Matky na sebe nikdy nemůžou brát ohledy a upřednostňují dítě
  • Kojení je jediná možnost krmení miminka
  • Matka musí vypadat za každého ohledu šťastná a nesmí dávat najevo emoce, které jsou negativní.
  • Matky nesmí nikdy před dítětem přiznat, že jsou unavené

Doporučení blízkým

Doporučení blízkým, jak mamince pomoct, aby svůj stav co nejrychleji stabilizovala a zlepšila:

  • Akceptujte, že je maminka nemocná. Mluvte o tom, co cítí, jaká je její adaptace na roli matky
  • Zhodnoťte očekávání od rodičovství na normální úroveň
  • Co nejvíce mamince pomoci, aby měla dobré podmínky si odpočinout, vyspat, relaxaci, najíst se, cvičit…
  • Zajistit krizový plán, pokud maminka necítí sílu se o miminko postarat
  • Snažit se neztratit kontakt s okolím
  • Snažit se mluvit pozitivně, chválit
  • Zkusit dát mamince prostor na oddech a zmenšení stresu – relaxace, masáž, jóga…

 

Příběhy maminek, které prošly poporodní depresí si můžete přečíst v našem Blogu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Monika8989, 15. 3. 2024, 21.16

Dobrý den, poporodní deprese je závažný stav, který postihuje až 20 % čerstvých maminek. Projevuje se přetrvávajícím smutkem, plačtivostí, úzkostmi, pocity beznaděje a vyčerpáním i pár měsíců po porodu. Je důsledkem hormonálních změn a psychické zátěže v tomhle náročném životním období. Rozhodně ale není ostuda si o ní říct o pomoc. Já jsem naštěstí po porodu tímhle netrpěla, ale trápila mě velká únava. Hned po odstavení kojení jsem si oblíbila Krupa Kratom z internetových stránek https://www.adamkrupa.cz/, který mi dodává energii a já se necítím už vůbec unavená.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.16

poporodní depresi jsem měla po prvním porodu,mno je mi z toho zle,ještě teď,když si na to vzpomenu.

Trendyterka

Trendyterka, 2. 8. 2019, 22.56

Stalo se mi to jednou. Asi týden po porodu. Celý den jsem brečela a nešlo to zastavit .

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 17.34

Je dobré vědět jak z toho případně ven

Bar.Ca., 24. 7. 2019, 19.36

Díkybohu, že jsem tohle nezažila....

Ketris

Ketris, 19. 7. 2019, 13.34

Pro zenu to musi byt peklo. Jsem rada, ze se me to vyhlo..

patricia077

patricia077, 19. 7. 2019, 13.00

Opět deprese netvrdím, že to není důležité téma, ale je toho teď tady nějak moc co něco veselejšího .-)

Ketris

Ketris, 19. 7. 2019, 13.35

No to teda..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů