Alternativy ke klasickým menstruačním vložkám a tampónům

sledováno 1× zobrazeno 5845×

Vložil(a): dáša, 4. 7. 2016 22.56

Napadlo vás někdy, z čeho je vyrobená klasická dámská vložka nebo tampón? Pojďme se podívat na to, co mohou způsobit v našem těle látky v nich obsažené. A protože průměrná žena menstruuje každý měsíc, po dobu 5 dní po více než 35 let svého života, hledala jsem pro vás alternativy, které jsou dnes běžně dostupné a vaše zdraví neovlivní.

Co obsahují klasické vložky a tampóny?

Na povrchu klasické vložky je nejčastěji propylen nebo viskóza, uvnitř jako sací složka je celulóza nebo super absorpční pudr, který mění tekutinu na gel. Spodní vrstva bránící protečení je tvořena plastem.

Plast učiní ve vašich intimních partiích až více než 5x větší vlhko než běžně. To je velice vhodné prostředí pro množení bakterií. Pokud ještě často nosíte intimní vložky obohacené parfémy, nejste pak daleko od různých problémů, jako je svědění, podrážděná pokožka nebo dokonce kvasinková infekce, které se věnujeme podrobně v článku Kvasinková infekce.

Kůže je naším největším tělesným orgánem, a proto bychom si měly rozmyslet, co na ní mažeme a přikládáme. Co do sebe nechtěně dostaneme během menstruace? Výrobci vložek nejsou povinni uvádět přesné složení vložek, protože se nejedná ani o potraviny, kosmetiku či léčivo.

Klasické konvenční vložky a tampóny jsou často bělené chlórem. Víte, co všechno může chlór způsobovat, když se přímo přes sliznici dostává dovnitř do našeho těla? Bělení vložek je čistě estetické. Z těchto produktů bělených chlórem se uvolňuje látka dioxin. Karcinogenita dioxinů je mnohem vyšší než třeba u zakázané postřikové látky DDT. Dioxiny nepříznivě působí na hormonální regulaci jako je vznik neplodnosti, vývojových poruch, spontánních potratů nebo poškození plodu. Dioxin se v těle ženy usazuje hlavně v tucích a mateřském mléce. V tomto případě bývá spojován také s rakovinou prsu.

Kromě zmíněného chlóru se ve vložkách nacházejí také pesticidy, kterými se běžná bavlna hojně stříká. Pokud si vybíráte vložky, které obsahují neutralizátor pachu nebo jsou parfemované, obsahují také polypropylen, umělá barviva, polyester a další látky spojované s rakovinou, neplodností a hormonálními poruchami. Na tampóny je používána klasická GMO bavlna, která našemu tělu nepřináší nic dobrého a je to ještě horší, než když budete konzumovat geneticky modifikované potraviny.

I jednorázové pleny obsahují plast, celulózu, polyakryláty, polyethyleny a další. A ačkoliv je celulóza přírodní, je potřeba ji nechat chemicky přeměnit na rajon. Rajon se nenachází pouze v hygienických potřebách, ale také v oblečení. I většina těchto plen je bělena chlórem a spolu s plasty, které zabraňují volnému dýchání pokožky, pak mohou vznikat nepříjemné infekce. Proto vám v našem Věrnostním programu nabízíme k vyzkoušení Jednorázové BIO plenky.

 

Pokud váháte nebo chcete pro své tělo udělat něco dobrého, podívejte se nyní společně se mnou na alternativy k běžným vložkám a tampónům.

Vložky z BIO bavlny

Tyto menstruační vložky a tampóny jsou bělené pouze peroxidem vodíku, který je zcela bezpečný. Bavlna je měkká, hebká a kompatibilní s naší kůží. Bavlna je také známá svou savostí a prodyšností. Z bio bavlny se dnes vyrábí i vložky po porodu, vložky do podprsenky a dětské vlhčené ubrousky (také je najdete v našem VP). Některé firmy používají kukuřičný polymer, aby nedošlo k protečení, díky tomu se tyto výrobky stávají zcela rozložitelnými a kompostovatelnými.

Látkové vložky

Látkové vložky jsou zcela prodyšné, nezapáchají a navíc vás mezi stehny nebude třít igelit. K jejich výrobě se používá mnoho materiálu od běžné bavlny přes bambus a konopí. Můžete si vybrat z mnoha variant. Denní a noční vložky, ale také intimní vložky, které se hodí na konec menstruace, jsou tenké a menší. Denní vložky obsahují PUL vrstvu, která zabraňuje protečení, přesto je velmi prodyšná. Noční vložky můžeme použít na noc nebo také na začátek silné menstruace.

Po použití je vhodné je namočit do studené vody, kde se vložka odmočí. Poté je klasicky vypereme v pračce na šedesát stupňů, bez aviváže. Je možné přidat žlučové mýdlo nebo sůl na skvrny. Po vyprání vložky rozvěsíme a necháme volně uschnout. Pro používání během celé menstruace je doporučováno vlastnit cca 25 kusů vložek, protože čím více jich máte, tím méně musíte prát. Jejich výdrž při správné manipulaci se pohybuje mezi 5 – 10 lety.

Menstruační houba

Jedná se o zcela přírodní mořskou houbu, tyto houby procházejí důkladnou kontrolou a jen některé mohou být využity jako menstruační. Před zaváděním je nutné houbu namočit, ta se pak stává měkkou a hebkou. Zavedeme jí stejně jako tampón. Po nějaké době menstruace je nutné houbu vyndat, propláchnout, vyždímat přebytečnou vodu a znovu zavést. Jedna mořská houba vydrží cca 6 -12 měsíců, dle správného zacházení. Doporučuje se před a po každém cyklu ji vydezinfikovat. Pro mořskou houbu se k desinfekci nejlépe hodí solná koupel, která je nejblíže původnímu prostředí houby. Dále pak Tea Tree nebo octový roztok.

Kalíšek

Pokud vám nevadí klasické zavádění tampónů, nebude vám pravděpodobně vadit ani kalíšek. Ten se zavede dovnitř do pochvy, kde se do něj nashromažďuje menstruační krev. Podle síly vaší menstruace se pak kalíšek vyjme, umyje a dá se ihned znovu použít. Tato doba se pohybuje od 4 – 12 hodin.

Kalíšky se vyrábí nejčastěji z lékařského silikonu. Tento materiál je nepřilnavý pro bakterie. To znamená, že se na kalíšku nemohou množit. Pokud je kalíšek správně zaveden a máte správnou velikost, nebude z něj unikat žádná krev a ani o něm nebudete vědět.

Životnost kalíšku se udává cca 5 – 15 let, takže se rozhodně proti klasickým tampónům finančně vyplatí. Jelikož je vyroben z nepřilnavého povrchu není problém jej očistit bez vody a opláchnout ho až dodatečně. Doporučuje se ho před a po každém cyklu minimálně na deset minut vyvařit. Můžeme použít i dezinfekční tablety. Mezi cykly jej můžeme uchovávat v látkovém pytlíčku.

Tyto alternativy určitě prospějí nejen vašemu tělu, ale také již dost zatíženému životnímu prostředí.

 

Tak co, maminky, zjistily jste v tomto článku něco nového? Jak nahlížíte na používání látkových vložek, kořské houby, kalíšků...? Vaše názory nás moc zajímají. Lítáme v tom společně. ;)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • DDT

    jeden z nejstarších a nejznámějších insekticidů

  • GMO bavlna

    geneticky modifikovaná bavlna

  • PUL

    pružná látka polaminovaná tenkou vrstvou polyuretanu, který je prodyšný, ale nepromokavý

Diskuze k této stránce (36 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 25. 7. 2022, 11.44

Vyzkoušela jsem leccos včetně houby a kalíšku a musím říct, že nejvíce mi vyhovují tampony od https://www.bonfair.cz/tampony/ Jako všechny ty alternativy jsou fajn a nemůžu říct ani slov, ale tohle je pro mě tak nějak nejlepší varianta. Těžko se to popisuje, proč tomu tak je. Asi to nemá žádný objektivní důvod. Jen se s tampony cítím prostě tak nějak nejlépe.

první cyklus,jsem používala menstruační kalíšek,fakt super věc.

Minnie, 3. 1. 2021, 18.52

Používám klasické vložky. Tyhle novinky nejsou nic pro mne

Ketris

Ketris, 29. 3. 2019, 7.56

Z kalisku mam teda respekt

BajcaG@seznam.cz

BajcaG@seznam.cz, 11. 9. 2018, 23.51

Mám za sebou “éru vložkovou i tampónovou” ale menstruační kalíšek je pro mne hotový zázrak! Jsem s ním maximálně spokojená! Je pravda, že je náročnější hygiena na veřejném WC, ale kalíšek je možno mít myslím až 12 hodin, takže jsme si zvykla měnit (vylévat) doma ve vaně nebo sprše ráno a večer. Chce to jen trochu cviku...a velkou výhodou je plavání s kalíškem...nedá se s tampónem srovnat!

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 21.27

Je spousta možností, stačí si jen vybrat

kajulna, 13. 3. 2018, 22.45

Zaujmavý článok s veľa informáciami

Petra Önder (petrao)

petrao, 21. 9. 2017, 21.29

Používám kalíšek teprve 4 měsíce a opravdu doporučuji. Škoda že jsem se k tomu neodhodlala dříve

mckvak, 24. 7. 2017, 17.06

nad kaliskem jsem premyslela ale nakonec jsem zustala u kombinace vlozky/tampony

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 11.21

na kalíšek si netroufám, ale ty látkové vložky proč ne

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů