Život dítěte s cukrovkou

zobrazeno 4910×

Vložil(a): NikolaJ, 9. 4. 2018 16.17

Cukrovka je pro děti nebezpečné onemocnění. Jejich slinivka totiž nedokáže zpracovat cukr a pokud se včas nezačne léčit, může dojít k poškození nervů a cév dítěte. Jak rozpoznat, že dítě trpí cukrovkou a jak se léčí? Dá se cukrovce předejít? Všechno, co potřebujete o cukrovce u dětí vědět, jsem shrnula do tohoto článku - otázky prevence, projevů i léčby.

Co je to cukrovka?

Odborně zvaná diabetes mellitus, laicky úplavice cukrová nebo cukrovka, je chronické autoimunitní onemocnění, pro které je typická porucha tvorby inzulínu. U dětí se vyskytuje pouze cukrovka 1.typu. V ČR cukrovkou onemocní asi jedno dítě z dvou tisíc. 

Vznik dětské cukrovky nesouvisí s tím, je-li dítě štíhlé nebo silné, ani s tím, zda před objevením cukrovky mělo nebo nemělo rádo sladká jídla. Za diabetes mellitus 1. typu nikdo nemůže. Toto onemocnění patří mezi autoimunitní onemocnění. Co to znamená? Příčinou, proč se u dítěte projevily příznaky diabetu, může být genetická dispozice a souhra řady událostí - obranyschopnost organismu, jiné teorie považují za důležitou dobu kojení, způsob, jak se dítě narodilo, zda bylo v útlém dětství v dostatečném kontaktu s běžnými dětskými infekcemi a jaké bylo složení jeho střevních bakterií. Souhra těchto okolností pak může způsobit to, že organismus začne vidět cizorodou částici ve svých vlastních beta-buňkách. Zamíří proti nim svou obranyschopnost a začne je ničit pomocí jedné skupiny svých bílých krvinek. Takovou obranyschopnost, imunitu zamířenou proti části vlastního těla, nazýváme autoimunitou

V konečném důsledku pak tělo dítěte začne ztrácet schopnost vyrábět látku zvanou inzulín a jeho tělo neumí dobře hospodařit s glukózou. Glukóza patří chemicky mezi jednoduché cukry a je hlavním cukrem obsaženým v krvi. Získáváme ji z jídla, ale určitou zásobu glukózy máme také uloženu v játrech a tu potom tělo používá, když nejíme nebo máme velkou fyzickou aktivitu. Život bez glukózy není možný. Všechny buňky, lidského těla glukózu nepřetržitě potřebují, protože z ní získávají energii. Glukózu přivádí do všech částí lidského těla krev. U zdravého člověka je hladina glukózy (tzv.glykémie) v krvi obdivuhodně stálá. Udává se v jednotkách milimol na 1 litr (mmol/l). U zdravého člověka glykémie neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestoupne přes 5,5 mmol/l. Jen krátce po jídle je o trochu vyšší, ale za dvě hodiny už klesá pod 7,8 mmol/l a pokles do dobře hlídaného rozmezí mezi 3,3 až 5,5 mmol/l i potom rychle pokračuje.

Poznáte cukrovku u dětí?

Po každém jídle se glukóza vstřebává do krve a glykémie stoupá. U zdravých lidí pak tělo dává povel, aby se nadbytečná glukóza uložila do zásob v játrech. Pokud ale dítě trpí cukrovkou, pak tomu tak není. Chybí mu k tomu inzulín, který buňky pro glukózu otevírá. Glukóza tedy koluje ve velkém množství v krvi a glykémie je vysoká. Glykémie v tomto případě stoupá, i když dítě nejí: játra totiž tvoří stále další a další glukózu. 

U dítěte trpícího cukrovkou proto vypozorujete nejčastěji symptomy jako je únava, slabost, nechutenství a bolesti hlavy. Dítě má často také sníženou imunitu a je náchylnější k virovým onemocněním. Dalším příznakem je i velký váhový úbytek přesto, že se dítě normálně stravuje. Je extrémně žíznivé a může i často zvracet a velmi často a hodně močit. Když se léčba cukrovky nezahájí včas, může dojít k poškození nervů a cév. 

Jaká se provádí vyšetření?

Ke zjištění cukrovky existuje celá řada vyšetření. Zcela standartní metodou je odběr krve a rozbor moči, kde se zjistí přítomnost cukru nebo acetonu. Lékař se bude také vyptávat na rodinnou anamnézu. Další častou metodou je tzv. glykemický profil, který zkoumá výkyvy cukru v krvi. Dítěti se měří hladina cukru před a po každém jídle. Na základě této metody se určuje hladina dávky inzulínu. 

Léčba cukrovky a první pomoc

Diabetes 1. typu se sice zatím nedá vyléčit, ale správná terapie dokáže hladinu glukózy zvládnout a riziko komplikací snížit na minimum. Dítě si musí alespoň 1x denně měřit hladinu cukru v krvi (nejlépe před obědem). K tomu slouží přístroj zvaný glukometr. Na papírový proužek kápnete kapku krve z prstu dítěte a opačným koncem proužek vložíte do přístroje. Výsledek vidíte během pár vteřin.

Dětem s cukrovkou je nezbytné podávat inzulín. A je nezbytné jej podávat injekčně. To ve vás možná vyvolává trochu obavy, brzy si ale určitě zvyknete a časem si dítě injekce může podávat samo pomocí inzulínového pera - jednoduchého aplikátoru, který je téměř bezbolestný. Podobá se trochu silnějšímu plnícímu peru. Má zásobník s inzulínem a tenkou jehlu. Inzulínová dávka se většinou nastaví kotoučem se stupnicí a po vpichu se zmáčknutím pístu vpraví do těla příslušné množství inzulínu.

Další možností léčby je tzv. inzulinová pumpa, zařízení, které na základě nastavení na přístroji vydává inzulin do podkoží. 

Zpočátku se léčba inzulínem může i několikrát upravovat, než se zjistí, jaký inzulín a v jaké dávce dítěti vyhovuje nejlépe. Při vysoké dávce inzulínu může totiž dojít k hypoglykemickému šoku, což je nadměrný úbytek cukru v krvi, který se projevuje slabostí, bolestí hlavy, studeným potem, pocitem hladu, poruchou jemné motoriky a později křečemi až bezvědomím. První pomoc poskytnete tak, že dítěti vložíte pod jazyk kostku cukru nebo mu dáte vypít slazený čaj. Nezbytnou nutností je vyhledat pomoc lékaře.

Existuje ale i opačný stav, tzv. hyperglykemický šok. Jak už název napovídá, je to extrémně zvýšená hladina cukru v krvi, která se projevuje pocitem sucha v ústech, takže je dítě extrémně žíznivé. Někteří popisují i rozostřené vidění. Tady první pomoc poskytnete jedině aplikací inzulínu, nejčastěji do paže, stehna nebo v oblasti pupíku. 

Nikdy bez vědomí lékaře neměňte dávku ani druh inzulínu.

Nezbytnou součástí léčby je hodnotná a pravidelná strava, která musí obsahovat komplexní sacharidy, ovoce, zeleninu, luštěniny. Samozřejmostí je i pitný režim, pohyb, ale i dostatečný odpočinek. 

Je možná prevence?

Existuje celá řada preventivních opatření. Jedno z nejdůležitějších je kojení. Pokud je to jen trochu možné, své dítě kojte. Imunitní systém miminka je nezralý a právě v mateřském mléce se nacházejí zásoby protilátek. Je statisticky prokázáno, že nekojené děti trpí cukrovkou častěji, než kojené. 

Od malička budujte v dítěti správné stravovací návyky. Strava by měla být čerstvá a pestrá. Pokud se už ve vaší rodině cukrovka vyskytuje, nedávejte dítěti příliš brzy mléčné výrobky. 

Diabetici ve škole

Nejenom rodina, ale i okolí by mělo dítěti s cukrovkou pomoct. Ve škole informujte učitele, že vaše dítě trpí cukrovkou. I tam totiž malý diabetik musí dodržovat léčbu. Poproste učitele, aby dítěti vyhradil čas a prostor na aplikaci inzulínu. Dítě se taky po aplikaci inzulínu musí nejpozději do 15 minut najíst (riziko hypoglykemického šoku), jestliže čas na jídlo vyjde v hodině, učitel musí dítěti vyhovět. Také v tělocviku by učitel měl brát na dítě ohled a nevystavovat jej velkým fyzickým zátěžím. Dlouhodobější intenzivní fyzická zátěž vede k poklesu hladiny krevního cukru a následně k hypoglykémii. Všeho ale s mírou. Nechovejte se k dítěti přehnaně soucitně, ani doma ani ve škole.

 

Všechny nezbytné informace a rady, jak se má dítě léčit a žít s cukrovkou, vám poskytne lékař a sestra v diabetologické poradně. Nebojte se, vy i vaše dítě budete žít normálně a téměř bez omezení. Vše je jen otázkou času. 

 

Máte doma malého diabetika? Podělte se o zkušenosti s péčí o něj.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • inzulín

    hormon produkovaný buňkami slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

fakt hrozné onemocnění doufám,že toto kluky nepotká

ivanka386, 5. 12. 2019, 23.42

Skvěle napsané. Cukrovka je strašná nemoc, ale podle toho, co vím, tak v dnešní době není až tak složité s ní žít jako dříve. Dokonce se prý i celkem úspěšně dá léčit. Jedním ze způsobů léčby může být například tzv. pulzní magnetoterapie. O té se dá víc dočíst třeba tady: https://www.biomag.cz/diabetes-cukrovka/

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 14.06

Hrozné onemocnění, i když s ním jde žít

slavuska

slavuska, 22. 5. 2018, 1.32

naštěstí nemám zkušenost, musí to být hodně nepříjemná nemoc.

Kristy Sim

Kristy Sim, 8. 5. 2018, 23.51

Na střední měla spolužačka cukrovku. ..

snany, 25. 4. 2018, 9.12

každé dlouhodobé dodržování dietního režimu je náročné, ale zvladnout se to musí

L.janicka.l

L.janicka.l, 23. 4. 2018, 20.41

Znam maleho kluka co si picha inzulin , je mi ho fakt lito. Dotoho ma bezlepkovou dietu. Je desne,ze je cim dal vic nemocnych

Kikinka30, 18. 4. 2018, 20.54

Dneska se tu choroby objevuji uz i u prcku,je to des,to ta doba

Janako

Janako, 17. 4. 2018, 21.45

Je hrozne,kdyz to maji uz deti...

Fuga

Fuga, 15. 4. 2018, 17.05

chce to hlavně určitou zodpovědnost a sebekázen, pak se to dá zvládnout

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů