Vybíráme povlečení (nejen) pro děti

zobrazeno 2073×

Vložil(a): Adrianita, 8. 5. 2019 22.38

Kupujete povlečení do postýlky pro své miminko nebo do postele pro starší děti, a nevíte, jaké vybrat? Jaký druh povlečení je nejvhodnější pro děti a proč? A které povlečení je vhodné pro alergiky?

O tom, jakou matraci a lůžkoviny vybrat pro dítě, jsme už psaly v článku o zdravém spánku. Výběr povlečení je už jen třešničkou na dortu, ale i tak bychom neměli sáhnout po prvním nejlevnějším povlečení. Přece jen je povlečení v přímém kontaktu s kůží dítěte, podobně jako pyžamo. A jak víme, dětská pokožka je mnohem citlivější než pokožka nás dospělých. Povlečení by mělo být jemné, nedráždivé, měkké, prodyšné a savé. Nejlepší volbou je povlečení z bavlny, lnu a mikrovlákna. Naopak povlečení z umělých materiálů raději vraťte zpět do regálu.

Na co dbát při výběru dětského povlečení

Myslete na to, že dítě v postýlce či posteli bude nejen spát, ale i odpočívat, číst si, případně si hrát. Povlečení je tak náchylnější k ušpinění, mnohokrát může být počůrané, nejen v pubertě se děti potí a mají například mastnější pleť. Je třeba povlečení častěji prát. Volte materiál, který není třeba žehlit a rychle schne.

Velikost vybírejte dle velikosti lůžkovin.

V neposlední řadě myslete i na způsob zapínání povlečení. Knoflíčky se mohou utrhnout a hrozí vdechnutí či spolknutí. Vhodnější způsob zapínání jsou cvočky nebo zakládání. Povlečení může mít zapínání i na zip, u některých tipů však hrozí poškrábání, zip se také může zaseknout. Bezpečnější je, když je zip schovaný uvnitř.

Ve výběru designu se fantazii meze nekladou. Volte povlečení dle vkusu a celkového designu pokojíčku. Starší děti můžete do výběru zapojit. Ať spí v povlečení své oblíbené pohádkové postavy nebo oblíbeného motivu (traktor, medvídci atd.). Dítě tak může mít povlečení svých snů, což je také výbornou motivací jít spinkat.

Povlečení pro alergiky

Ať již vy nebo vaše dítě trpí jakoukoliv alergií, největším problémem alergiků bývají roztoči. Vyberte proto povlečení, které je vhodné pro alergiky a má antibakteriální úpravu. Právě tato speciální úprava zabrání vzniku bakterií, roztočů a plísní. Důležité je číst etikety, zda je daný typ povlečení vhodný pro alergiky a citlivé jedince. Vhodným materiálem je třeba bambus, který je antistatický, hebký, hypoalergení, má termoregulační vlastnosti a mj. jde o přírodní obnovitelný zdroj. Vedle však nešlápnete ani u povlečení ze 100 % bavlny.

Povlečené lůžkoviny pravidelně větrejte, udržujte v čistotě a suchu, perte každé 2 týdny nebo dle potřeby (pot, ušpinění, počůrání).

Bavlněné povlečení

Bavlna je přírodní materiál, je antialergická, odvádí vlhkost, je prodyšná, lze prát často při vyšších teplotách, aniž by ztratila barvu a tvar, a lze ji žehlit.

Nejkvalitnější bavlnou na trhu je tzv. MAKO bavlna, tedy egyptská bavlna s dlouhými vlákny. Je velmi hebká a skvěle odvádí pot, hodí se nejvíce pro rodiny s dětmi.

Při výběru bavlněného povlečení se zaměřte na tyto kritéria:

  • hustota nití (čím vyšší hustota nití, tim nižší srážlivost při praní a jemnější na omak)
  • povrchová úprava mercerováním (povlečení je jemnější, pevnější, odolnější proti vyblednutí)

Druhy povlečení z bavlny

Bavlněné povlečení se liší způsobem technologií výroby. Buď se získává tkaním (kolmé soustavy nití se vzájemně propletou) nebo pletením (jedna nebo více nití se provážou). Oblíbené druhy bavlněného povlečení jsou bavlněný satén, bavlněný damašek, bavlněný batist, bavlněný perkál a bavlněný Jersey.

Bavlněný satén je hebký a lesklý, přizpůsobí se teplotě těla i ložnice, v létě chladí, v zimě hřeje, má nežehlivou úpravu. Existuje spoustu druhů saténového povlečení. Při výběru však pečlivě čtěte štítky, na trhu se totiž vyskytují náhražky, které jsou vyrobeny z polyesteru nebo kombinace bavlny a polyesteru - toto povlečení je chladivé, klouzavé, nitky se zatrhávají, vzniká elektrostatický náboj.

Bavlněný Jersey je jemný a měkký, elastický, nemačkavý, není třeba jej žehlit.

Bavlněný damašek mívá luxusní vzhled, krásný vytkávaný vzor.

Bavlněný batist se vyunačuje vysokou jemností a vysokou hustotou nití.

Bavlněný perkál je vysoce pevný a odolný, má hustou vazbu vhodnou pro plnění peřím.

TIP: Povlečení ze 100 % bavlny testovala maminka Marie: Dcera je nadšená jak z obrázku, tak z hvězdiček na povlaku peřiny, které ve tmě svítí. Povlečení je ze 100 % bavlny, která je velmi příjemná. Barva obrázků a vzorů je stálá i po několikátém vyprání a sušení. Celé hodnocení najdete zde.

TIP: Povlečení ze 100% česané bavlna Renforcé testovala maminka Petra: Je úžasné, příjemné, měkké povlečení, hebké na dotek, po vyprání krásně drží tvar, barvy jsou stálé. Dobře schne, nebylo potřeba žehlit. Celé hodnocení najdete zde.

Další oblíbené materiály povlečení

Flanel

Flanel je speciální bavlna, která je vhodná hlavně v zimním období pro svoji hřejivost, měkký materiál. Nevýhodou může být náchylnost ke žmolkům, v letním období je pod ním příliš teplo.

Krep

Krep se vyznačuje snadnou údržbou, dlouhou životností, není třeba jej žehlit, ale není tak příjemný na dotek - jedná se o drsnější materiál.

Mikrovlákno

V dnešní době je povlečení z mikrovlákna stále oblíbenější, je podobně hebké jako hedvábí. Jedná se o tkaninu ze 100% polyesteru. Dříve mikrovlákno nebylo doporučováno alergikům, ale dnes je tomu jinak. Mikrovlákno má dokonce antialergenní vlastnosti.

Výhody mikrovlákna:

  • savost
  • stálobarevnost
  • v zimě hřeje, v létě chladí
  • rychleschnoucí
  • nežehlivá úprava
  • pevnost vláken
  • odolnost proti žmolkům

TIP: Povlečení z mikrovlákna testovala maminka Linda: Po vyprání je povlečení ale naprosto bezkonkurenční, je hebké a příjemné na dotek. Velká výhoda mikrovlákna je, že se nemusí žehlit. Po několikerém vyprání a sušení v pračce drží stále barvu. Celé hodnocení najdete zde.

Údržba povlečení

Při praní a další údržbě povlečení se vždy řiďte štítkem na povlečení. Ne každé povlečení je vhodné do sušičky nebo jej lze žehlit. Perte ho však zpravidla naruby pro zachování barev, na barevné a tmavé povlečení nepoužívejte bělidla, která mohou dělat skvrny nebo vybělit barvy. Případné skvrny na povlečení potřete před praním žlučovým mýdlem. Nepoužívejte příliš agresivní prací prostředky, nejvhodnější je prací gel. Nepřidávejte ani aviváž , která není šetrná k pokožce, životnímu prostředí a v neposlední řadě ani ke tkaninám. Pro měkčí povlečení můžete do přihrádky na aviváž přidat ocet nebo roztok kyseliny citronové, můžete přidat i pár kapek éterického oleje, a nechte proschnout na slunci.

Podobně jako povlečení vybírejte obezřetně i další doplňky do postýlky či k posteli, jako mantinel, pyžamožrouta, kapsář či pyžamo.

 

Jaké povlečení jste pro děti vybraly vy a podle čeho jste se rozhodovaly? Jaké povlečení mají vaše děti nejraději?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

LauraI, 25. 6. 2022, 19.01

Kde kupujete povlečení pro sebe do ložnice? Chtěla bych něco jednoduchého bez vzorů, kvalitní materiál, ale přijde mi, že všude mají jenom s potisky, což teda vůůbec nemusím

AlzbetaS, 9. 2. 2022, 16.33

Já si spoustu povlečení vybrala na těchto stránkách https://www.kvalitex.cz/akcni-bytovy-textil/. Syn má odmala velkou postel 120 x 200, takže jsem tam kupovala i velký polštář a peřinu. No a jelikož má rád barevné a pestré vzory, tak vyhrálo 3D povlečení. Já si tam pro sebe zase vybrala trochu jemnější vzory a hlavně do obýváku na gauč dekorační povlaky na polštáře.

vivi182t, 30. 7. 2021, 15.05

My jsme teď také vybírali, protože jsme se konečně stěhovali do svého. Nemohla jsem se rozhoupat, hlavně jsem si to chtěla všechno osahat ať vím v čem spím. Což v dnešní době moc nešlo. Tak jsem vsadila na intuici podle obrázku no. Nakonec jsme vybrali příjemné a pěkné oblečení https://www.vybavdomacnost.cz/kategorie/bytovy-textil-49/ tady. Doporučuji.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.25

kupuji jedině bavlněné povlečení,to je za mě TOP.

ivanka386, 23. 2. 2020, 3.11

Souhlas, podle mě užitečné rady. Co se povlečení týče, tak musím říct, že já mám teda asi nejlepší zkušenosti s tím z Kvalitexu. Na to nedám dopustit. Zrovna pár měsíců zpět jsem tam objednávala takové vzorované, viz https://www.kvalitex.cz/prosteradla-se-vzorem/ a také jsem s ním velmi spokojená.

lucie25987, 19. 12. 2019, 20.34

Já mám nejradši bavlněná povlečení. Připadají mi nejpohodlnější. Sice je nevýhoda, že se musí žehlit, aby nebyla zmačkaná, ale přesto kupuji jenom bavlněné povlečení. K Vánocům jsem si udělala radost a koupila jsem nám nové puntíkaté povlečení z https://www.vesna.cz/povleceni-z-hladke-bavlny . Puntíky se mi líbí, tak jsem měla radost, že jsem našla puntíkaté povlečení.

Gustawka, 2. 12. 2019, 6.23

mě se nejvíce osvědčilo povlečení z plyše

koliaska105, 20. 11. 2019, 8.53

Já si myslím, že dost dobré rady. Hlavně ohledně toho výběru materiálu. Já zrovna nedávno vybírala nějaké povlečení do pokojíčku své malé a nakonec jsem vybrala takové pěkné, které měli tady: https://www.emako.cz/lozni-soupravy/ Byl to trochu risk, protože jsem nevěděla jaký ten materiál bude, ale naštěstí vypadá, že je kvalitní, takže spokojenost.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 15.15

Ani jsem nevěděla, že je tolik druhů bavlny

evaevik

evaevik, 1. 7. 2019, 15.45

Tak pro děti to musí být s jejich oblíbeným hrdinou.Bohužel ty materiály jsou někdy strašné.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů