Vši! Co s nimi?!

zobrazeno 6271×

Vložil(a): pavlakosec, 19. 9. 2016 20.59

Velká většina z nás se už osobně setkala s tímto parazitem, nebo o něm alspoň slyšela. V některých lidech vzbuzuje představu špíny a zanedbání, ale není tomu tak. Vyskytuje se stejně v rodinách sociálně slabších i těch bohatých. Přinést domů si ji může každý. Není to znamení špatné hygieny nebo nepořádku. Jak s nimi účinně zatočit?

Veš, seznamte se 

Veš je cizopasný bezkřídlý hmyz, živící se krví savců. Vši mají tři fáze životního cyklu - vejce (neboli hnida), larva a dospělá veš. Hnidy se nacházejí blízko lebky a trvá jim průměrně týden, než se z nich vylíhnou larvy. To je důvod, proč se doporučuje opakovat ošetření vlasů po 7-10 dnech (zahubit vši, které se vylíhly a zabránit opakování cyklu).

Larvy jsou nedospělé vši, které začínají sát krev a dospívají za cca 8 dní. Po dosažení dospělosti může veš žít na hlavě člověka až 30 dní a naklást až 100 hnid. Živé hnidy jsou nažloutlé až šedé, a jak dospívají, jejich barva se ztmaví do hněda. S jistotou určíte, že se nejedná o lupy nebo špínu, neboť je nelze jen tak vyčesat. Těžší pro vás bude najít larvy a dospělé vši, protože se mohou pohybovat velmi rychle a schovávat se před vašim zrakem.

Na člověku parazitují tyto 3 druhy vší:

Veš dětská (též známá jako hlavová), je sice označována za dětskou, ale mohou ji mít dospělí lidé. Nejčastěji se vyskytuje a přenáší ve větším kolektivu (školy, školky, tábory). Žije ve vlasech a vousech. Její výskyt identifikujeme svěděním pokožky a následným nálezem hnid.

Veš šatní žije v záhybech prádla, ze kterého se vydává sát na lidskou pokožku krev, a pak se opět vrací do prádla. Její výskyt je spojen se špatnými sociálními podmínkami a špatnou hygienou, hlavně mezi bezdomovci.

Veš muňka  („filcka“) žije v lidském ochlupení (v ohanbí, na prsou, v podpaží), nikdy se nevyskytuje ve vlasech. Je přenášena při pohlavním styku nebo z ložního prádla.

Vši obvykle nepřenáší nebezpečné nemoci, ale jejich kousnutí nepříjemně svědí a po rozškrábání může dojít k druhotné infekci. Vyjma vši šatní, která v době válek (hlavně v koncentračních táborech) často zapříčinila rozšíření skvrnitého tyfu.

Výskyt a přenos vší

K přenosu je třeba přímý, nikoliv zběžný, kontakt vlasů nemocného a zdravého člověka, k jakému dochází u dětí při kolektivní práci ve škole, při hrách (u vši hlavové) nebo při sexuálním kontaktu dospělých (u vši muňky). Přenos vzduchem není možný, veš neskáče. Možný je přenos pomocí tkanin (čepic, ručníků, ložního prádla, čalounění - ať už v hotelích, kinech nebo hromadné dopravě), do kterých se veš zachytí. Dojde-li do jednoho dne ke kontaktu tkaniny s vlasy člověka, může veš takto osídlit nového hostitele.

Zatočte s nimi - přírodně nebo chemicky  

Při jejich objevení je nejlépe jednat rychle. Můžete buď zajít do lékárny a tam si z velkého množství prostředků vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat, nebo dát na babské rady a zkusit některý z domácích prostředků. Každopádně se pak nevyhnete pečlivému úklidu, praní a žehlení. Je potřeba vyprat nejen ložní prádlo, ale věnovat pozornost všemu co má dítě v posteli - polštářky, plyšové hračky. Nezapomeňte také vyprat všechno oblečení, včetně čepic. Bohužel v některých případech je to výhra jen na krátkou dobu.

Základem použití většiny prostředků z lékárny je umýt vlasy speciálním šamponem, který se nechá působit, a poté hodně hustým hřebínkem (tzv. všiváčkem) opravdu pečlivě vyčesat. Postup se má minimálně ještě jednou zopakovat, dle doporučení výrobce po 3-10 dnech. Další variantou jsou různé spreje a vody. Jejich použití je víceméně stejné. V poslední době se začaly vyrábět také různé preventivní spreje a repelenty proti vším. Názory na to, jak moc jsou spolehlivé, se různí.

Při nálezu vší šatních se doporučuje vše vyprat alespoň na 60st. a dlouhý program v pračce, s přidáním agresivnějšího pracího prostředku.

Babské rady a recepty                                       

Internetové diskuze jsou plné babských rad. Pojďme si některé představit.

Ostříhání na ježka je jedna z nejstarších rad. Veš se na vlasech kratších 1cm nezdržuje, hnidy se nemají kde držet. Bohužel pokud domů vši donese holčička s vlásky až k pasu, tak asi nepoužitelná. U malých chlapečků ale jednoduché řešení problému.

Psí šampon proti blechám je další z často zmiňovaných. Výsledek není jistý a dle lékařů se nedoporučuje. Zvířecí kosmetika obecně obsahuje větší množství chemikálii než ta lidská a může způsobit alergickou reakci nebo jiné zdravotní problémy. Pokud se pro něj rozhodnete, tak pozor - tento šampon se nesmí dostat do očí.

Obarvení vlasů barvou s amoniakem je rada pro maminky. Nejlépe vyberte tu, co nejvíce zapáchá. V dnešní době to bude možná trošku oříšek, většina barev už totiž amoniak neobsahuje. Ani tento způsob však není stoprocentně spolehlivý.       

Oplach vlasů octem nebo alespoň octovým roztokem (2dl teplé vody se lžičkou octa). Mnohými maminkami odzkoušeno. Vši nesnáší kyselé prostředí.

Přežehlení vlasů žehličkou na vlasy je dobrý podpůrný prostředek. Po dokončení odvšivení se doporučuje přežehlit vlasy a tím usmrtit hnidy, které ještě na vlasech zůstaly. Poté následuje pečlivé vyčesávání všiváčkem, pramen po prameni.

Směs oleje a alpy je méně známý prostředek, ale také často doporučovaný. Do jakéhokoliv stolního oleje se přidá hodně alpy a pečlivě se vetře do vlasů, od kořínků ke konečkům. Hlava se zabalí do igelitu a nechá se působit alespoň 2 hodiny. Po tomto olejovém zábalu se vlasy umyjí běžným šamponem a vysuší horkým vzduchem. A poté nejlépe ještě přežehlete žehličkou na vlasy.

Jako prevence proti vším pomáhá také Tea tree oil. Dětem se preventivně doporučuje malinko namazat za uši, případně umýt občas vlasy šamponem, do kterého přidáte pár kapek tea tree. Údajně totiž vši odpuzuje svou vůní.   

U všech těchto rad se doporučuje po 2 až 3 dnech celý proces zopakovat.

A jaké jsou vaše zkušenosti s veškami, maminky? Už se u vás také objevily? Podělte se s námi o váš osvědčený recept, jak se vší zbavit?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • skvrnitý tyfus

    závažné infekční onemocnění, přenášeno vší šatní, blechou, klíštětem a krví nemocného

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 20.10

Ano, už jsme vši poznali u obou dcer. Naštěstí zatím jen jednou. Ale ty babské rady jsou dost mimo. Určitě bych holčičky nestříhala, nemyla psím šamponem ani nic podobného. Použili jsme přípravek Losinit z lékárny Dr.Max.

fuj,toto je peklo,naštěstí mám kluky,tak ti mi vši domů nenosí,a kdyby nosili,tak ostříhat dohola a je klid

albik22, 7. 3. 2019, 11.17

Neodvážila bych se mýt dítěti hlavu psím šamponem, navíc když existují normální o kterých je článek https://www.equiplo.cz/sampony-na-vsi/ . Všichni, kdo jsme si tím prošli, budou souhlasit, že vši žádná radost teda nejsou, brr..

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.23

No tepic, kéž by nás to minulo

mckvak, 8. 7. 2017, 6.37

Na tohle se netesim

Kikinka30, 23. 3. 2017, 13.20

Vsi byli vzdy z taboru,jak je vic deti,je to hned....

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 8.22

vešky jsme měli z tábora, a to docela často

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 16.57

praktikujeme u chlapečků vlásky kratší než 2 cm a zatím jsme bez vší

Jana V., 13. 11. 2016, 21.21

zatím jsme naštěstí něměly, každopádně dnes mi na ně byl případně doporučen roztok s tee tree olejem ....

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 14.17

Vši jsou peklo..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů