Vigantol - vitamin D v kapkách

zobrazeno 33923×

Vložil(a): Péče o miminko - vaničkování, 11. 5. 2016 15.43  (aktualizováno 17. 2. 2024 15.43)

Vitamin D je pro naše tělo nezbytný - napomáhá vstřebávání vápníku v kostech, ovlivňuje imunitu. Vyrobí si jej naše tělo, nebo je potřeba tento vitamin tělu dodávat?

Máte za sebou první návštěvu pediatra po narození miminka? Určitě jste dostali recept na Vigantol a musíte začít kapat. Jak to tedy je s vitamínem D u dětí? Článek Vandy Schreierové, kterou jsme vám už představily v rozhovoru Pamatujte si, dokonalá matka neexistuje.

K čemu je vitamín D potřebný?

Vitamín D chrání před křivicí a napomáhá růstu zdravých kostí a zubů (přesněji vstřebávání vápníku). Vitamín D také ovlivňuje činnost nervového systému, tvorbu a růst nových buněk, a ovlivňuje i imunitní systém. Potřebná denní dávka vitamínu D u dětí činí zhruba 400 IU (tj. zhruba 10 μg ).

Při jeho nedostatku vzniká onemocnění zvané Rachitis. Čili nevratné deformity kostí. Lidské tělo je schopné si potřebný vitamín vyrobit samo působením přímých paprsků slunce na pokožku. V kůži si tedy tvoří vitamín D. A tvoří si jej také do zásoby. Dá se říci, že zásoba z letních měsíců pokryje potřebu pro podzimní měsíce. Pro dostatečné množství stačí poodhalená ručička, nebo nožička cca na 20 min. denně. Pokud tedy člověk chodí každý den s miminkem ven na sluníčko, tak se nemusí bát, že má málo vitamínu D. Buďte ovšem obezřetní, aby se miminko na sluníčku nespálilo.

Pro zimní měsíce je pak potřeba dodat dětskému organismu vitamín D jinak, v kapkách. Ty vám pediatr napíše již při první návštevě. K vyzvednutí je v každé lékárně.

Vigantol = bolebřuch?

V České republice se jako vitamín D pro miminka používají kapky Vigantol. Zpravidla se podává jedna kapka denně, a to všem dětem. Vigantol je chemicky vytvořený vitamín D. Je předepisován všemi dětskými lékaři a je zdarma. Existují však také další přípravky na rostlinné bázi, které si hradíme sami. Volba je na nás. Objevují se hlasy, že Vigantol způsobuje díky svému složení a způsobu výroby bolení bříška. 

Vitamín D u starších dětí

Váš pediatr vám doporučí jaké množství a do jakého věku je potřeba dítěti vitamin D podávat. Miminka, která jsou kojená, získávají vitamin D nejen ze sluníčka, ale také z mateřského mléka. Množství vitaminu v mléce je přímo závislé na množství vitaminu D v těle maminky. Má – li ho sama nedostatek, nemůže mít dostatek vitaminu ani v mléce. Proto je potřeba jej dodávat v kapkách a trávit více času venku na sluníčku. A že vaše dítě není kojeno, ale dostává umělé mléko? Vitamín D je obsažen i v umělém mléce.

U starších dětí a dospělých si organismus také vyrobí vitamin D ze sluníčka, nebo je možné jej získat z potravy – bohaté na tento vitamin jsou tučné ryby (sardinky, losos, sleď, tuňák apod.), margaríny, některé mléčné výrobky, vajíčka, hovězí maso a játra.

Má zkušenost s Vigantolem

Objevují se články, že spojitost mezi bolením bříška a Vigantolem je nesmysl. Objevují se ale také články o opaku. U syna jsem bolení bříška mockrát nezažila, Vigantol jsem dávala sporadicky (narodil se v červenci). Ano, přiznávám, zapomínala jsem a zároveň s ním chodila často ven, protože bylo léto. U dcery to bylo jiné, protože se narodila předčasně (a v zimě), proto nám místo jedné kapky dětský lékař nasadil hned 4 denně. Chudinka se kroutila jako žížala a mě napadlo Vigantol vysadit a koupit jiný vit. D. Sláva, bříško se zlepšilo. Klasická kojenecká kolika sice zůstala, ale kroucení a naříkání se hodně zmírnilo. Přečetla jsem vše možné a nemožné o Vigantolu a přidala se tak do tábora maminek, které raději sáhnou po jiném preparátu. Bolení bříška sice nezmizí, ale není takové. O tom, že by bolení přestalo úplně, nemůže být stejně řeč, protože trávicí soustava dozrává až po 3. měsíci a do té doby bříško prostě některé děti bolí. Ale úleva se dostavila.

A jaká je, maminky, vaše zkušenost s Vigantolem, či jinými kapkami?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (73 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

esternovakova1970, 1. 1. 2024, 22.31

Hele tak to teda nevím jestli by na mě fungovalo, ale co vím jistě tak je že by mně určitě bavilo brát a nějak fungovat na https://www.muudlabs.cz/ mate yerba. Oni to teď zavedli u nás v baru a mně se skutečně líbí jak všechno najednou funguje. jsem z toho nadšená, a je to bio!

Kamila Nová, 17. 4. 2023, 16.17

Já jsem své dceři Vigantol dávala, když byla malá a k tomu ještě Senza Colostrum pro děti z internetových stránek https://www.senzamedical.cz/senza-colostrum-pro-deti-kravske-kolostrum-60-tobolek/, který jsem jí přidávala do jogurtu, abych jí posílila imunitu. Podle mě to bylo dobré rozhodnutí, jelikož nikdy moc nemarodila, ale doplňky stravy jí kupuji, i když je již větší, aby jejímu organismu něco nechybělo.

vigantol jsem dávala jen prvním 2 synům,třetímu a čtvrtému jsem nedávala.

Romanka40, 8. 12. 2020, 19.20

Dávam Vitashine ve spreji

Teryk92, 8. 12. 2020, 19.07

Vigantol jsme dávali když byl syn maličký. Teď dávám vitamín D vždy na zimu ale už od jiného výrobce.

Marta1982, 29. 11. 2020, 21.59

dětem ho dávám pravidelně , nejlšpeí jsou z naturevia https://www.naturevia.cz/e-shop/imunita-a-energie/vitamin-d3-efekt-kids/ a ještě jim k tomu dávám i probiotika

Minnie, 26. 11. 2020, 14.28

Všem třem dětem jsem Vigantol pravidelně dávala do 1 roku, později jen v zimě.

Bejanela, 30. 9. 2020, 19.05

berou ho i moje deti, berou ho pravidelně spolu s priobiotikami z naturevia

jarcula, 25. 11. 2019, 23.29

Já nevím, jestli to může být tím http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0012023&tab=info a když je to tady, tak to asi nebude špatné přeci.

noemi1, 5. 10. 2019, 4.06

Já vigantol používám u všech svých dětí. Nikdy jsme žádné vedlejší příznaky (jako bolest bříška, křeče, nespavost, přehnaná plačtivost) neměli. doktorka nám ho předepsala 1 kapku za den. Mé ho zas doporučili v těhotenství. Lék je na předpis. ale zas je výhoda, že se doplácí jen pár korun, protože ho proplácí pojišťovna.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů