Úpal nebo úžeh?

zobrazeno 2983×

Vložil(a): Adrianita, 9. 7. 2020 22.43  (aktualizováno 22. 6. 2023 13.37)

V létě teploty šplhají až do tropických hodnot. Vysoké teploty mohou způsobit zdravotní potíže. Jak se projevuje úpal a jak úžeh? Jaká je prevence a jaká první pomoc?

Úpal a úžeh má většina lidí úzce spojeno s létem, horkem a sluněním. V případě úžehu je to pravda, ten s opalováním a pobytem na slunci úzce souvisí, úpal se sluníčkem však už souviset nemusí. To je také hlavní rozdíl mezi těmito dvěma "nemocemi" z přehřátí, které jsou jinak velmi podobné a odlišit je od sebe je někdy obtížné.

Úpal je celkové přžehřátí organismu a vzniká v dusném a horkém prostředí, buď v uzavřeném horkém prostoru, nebo v horkém a vlhkém prostředí. Vzniká v té chvíli, kdy tělo vlastní termoregulací již nedokáže odvést dostatečné množství tepla. Teplo se pak šíří všemi tělesnými soustavami a teplota těla může dokonce přesáhnout 40°C. Jednoduše řečeno se z těla nedokáže odpařovat pot.

Úžeh neboli sluneční úpal vznikne při dlouhodobému pobytu na přímém slunci, přičemž jsou slunci vystaveny především nekryté části těla, hlavně hlava. Po tomto pobytu na horkém slunci je podrážděn mozek a mozkové blány. Často má člověk úžeh zároveň s úpalem, ale úžeh se může projevit až s větším časovým odstupem. U větších dětí úžeh může podpořit větší fyzická aktivita a nedostatečný příjem tekutin.

Příznaky přehřátí sluncem

Není třeba pátrat, jestli má naše dítě úpal nebo úžeh. Projevy jsou takřka stejné a i léčba je obdobná.

Časté jsou tyto příznaky:

  • rychlé povrchní dýchání
  • zvýšený tep
  • horká kůže
  • zvýšená teplota
  • barva kůže nejprve červená, pak bílá
  • bolest hlavy, závratě, hučení v uších
  • velká žízeň
  • rozšířené zorničky
  • nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjem
  • malátnost, ospalost
  • v horších případech můžou nastat křeče ve svalech, blouznění, porucha vědomí

První pomoc

Nejdůležitější je dítě dostat z přímého slunce a uložit alespoň do stínu, nejlépe však do chladné a větrané místnosti. Zapněte ventilátor, klimatizaci, mávejte kapesníkem, svlečte tísnící oblečení. Na tělo přikládejte chladné obklady nebo sprchujte vlažnou vodu. Teplotu těla snižte až na 38°C. Poté osušte a svlečené dítě přikryjte jen prostěradlem. Po malých dávkách podávejte tekutiny, nejlépe minerální vodu, z těla se pocením a nedostatkem tekutin vyloučilo spoustu minerálů. Alespoň následující 2 dny by dítě mělo mít klidový režim a vyhýbat se slunci. V případě bezvědomí uložte postiženého do stabilizované polohy a hlídejte životní funkce, vždy volejte záchrannou službu na čísle 155. V případě bezvědomí je nebezpečné hlavně zvracení, kdy hrozí vdechnutí žaludečních šťáv.

Prevence

V horkých dnech chraňte děti před sluncem zejména pokrývkou hlavy a krátkým pobytem na slunci. Oblečte je do vzdušných přírodních materiálů, kůži chraňte opalovacím krémem. Nezapomínejte na pitný režim. V horkých dnech je kromě vody doporučena i minerálka. Výborné je také čerstvé ovoce a zelenina. Osvěžit se můžete koupáním, sprchováním, zvlhčováním kůže. Můžete dětem i namočit hlavu nebo zvlhčit vlasy či pokrývku hlavy.

Zarudnutí kůže 

Ruku v ruce s úpalem či úžehem je časté zarudnutí pokožky nebo větší spálení. Nejlepší je prevence. Více jsme psali v článku Opalujete se zdravě? Na zarudlou kůži můžete použít Panthenol ve spreji nebo použít něco z domácnosti. Z babských rad pomáhá bílý jogurt, tvaroh, aloe, silný černý čaj. Na více spálenou kůži zkuste měsíčkový, třezalkový či šípkový olej.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lucie25987, 30. 3. 2021, 6.26

Já jsem měla jednou takový lehčí úpal, ale naštěstí stačilo, že jsem si doma lehla, vyspala jsem se a pak už mi bylo zase dobře. Od té doby si dávám na sluníčko pozor. Mám ho ráda, ale když je velké horko, tak jsem radši ve stínu, v bazénu, a nebo doma. Máme totiž klimatizaci ze Vzdušínu https://www.vzdusin.cz/nastenne-split-klimatizace , takže doma mi je přes to největší vedro nejlépe .

Úča, 28. 2. 2021, 21.45

Naštěstí naše rodina se zatím nesetkala sní s jedním

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.39

musím zaklepat,ale kluci nic z toho zatím neměli a doufám,že mít ani nebudou.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.35

Naštěstí se nám zatím obojí vyhnulo.

ivanka386, 15. 8. 2020, 22.49

Hodně dlouho jsme se báli toho, že po ulítaném dni venku naše děti budou mít úžeh nebo úpal. Vzhledem k tomu, že žijeme v takovém zvláštním domečku, ani doma není nejchladněji. Rozhodli jsme se, že si pořídíme klimatizaci od http://m-klima.cz . Jejich klimatizace jsou opravdu fajn a dělali jsme si od nich dokonce i tepelné čerpadlo.

jitka46

jitka46, 8. 8. 2020, 23.00

Tyto dva se mi vždy pletly. Naštěstí nás zatím nepostihl ani jeden z nich.

Eliška Kozlova, 17. 7. 2020, 3.02

Jako dítě jsem měla často uzeh (sluneční uplal), vlastně hned jak jsem odložila zimní cepicku pamatuju jak me navečer začala bolet hlava a pak zvracení, i teď mi bývá večer zle když jsem moc na slunci, možná proto mám raději zimu, neopaluju se a vyhledávám stín. Děti to naneštěstí nepodedily, i když jsem je od malinka honila ať jsou ve stínu, moc to nedodržují a dobrý. Vždycky máme po ruce vodu na pití, to taky hodně pomáhá.

jitka46

jitka46, 8. 8. 2020, 23.01

Vodu na pití taky nosím všude s sebou.

P.r., 16. 7. 2020, 8.53

Já každé léto úpal..

patricia077

patricia077, 15. 7. 2020, 19.08

Úpal jsem měla naposledy jako malá, moje děti snad vůbec nic takového nezažily...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů