Správná technika čištění zoubků u dětí

zobrazeno 3587×

Vložil(a): Martina Richterová, 23. 11. 2015 22.59

Znáte tu hádanku: „Je to bílé, silné a musí se o to pečovat, co je to?“ No přece zoubky! Čištění zubů by mělo být každodenním rituálem od batolecího věku a po celý život. Kromě pravidelnosti je třeba přistoupit také ke správné technice. Jak na to?

Kdy začít čistit zoubky?

V úvodu je potřeba si říci, kdy vlastně zoubky začít čistit? Odpověď je jednoduchá, jakmile se vyklube první zoubek, což se různí, ale nejčastěji zoubky rostou přibližně od desátého měsíce věku. Plak, neboli bakteriální povlak, se na nich začne tvořit téměř okamžitě. Pokud bychom zoubky nezačali včas čistit, mohl by již v takto raném věku začít kazivý proces. Navíc čím dříve dítě naučíme pravidelné péči o zoubky, tím lépe.

Jak rostou první zoubky?

Mléčný, neboli dočasný chrup, se začíná vyvíjet již v době, kdy je dítě u maminky v bříšku. Tvoří jej 20 mléčných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). V prvním roce má dítě přibližně 8 zubů, ale je to velmi individuální. Nejprve rostou přední zoubky, potom špičáky a stoličky často až úplně nakonec. Všech 20 zubů by mělo mít dítě prořezaných přibližně do 2,5 – 3 let věku.

Prořezávání zoubků snáší každé dítě jinak. Některé u toho hodně pláčou, u jiných si ani nevšimnete, že se vyklubal nový zoubek. Dásničky lze potírat speciálním gelem na zklidnění, pokud dítě hodně pláče a má teplotu, můžete dát občas Nurofen nebo Paralen na bolest.

Kdy navštívit poprvé zubaře?

Poprvé byste měli vzít dítě k zubaři kolem jednoho roku. Jde o prohlídku čistě seznamovací, tedy nepůjde o žádné zdlouhavé kontrolování zubů. Zubař se bude spíše zajímat o to, kolik už má dítě zubů, jak snáší jejich prořezávání a pokud se mu podaří do pusinky nahlédnout, pak rychle zoubky zkontroluje. Od této chvíle byste měla s dítětem chodit k zubaři v půlročním intervalu, tedy stejně jako u dospělého člověka. Malý pacient si tak na návštěvu u zubaře zvykne a nebude sem chodit vystresován.

Někteří dětští stomatologové se opravdu snaží o to, aby se u nich dětem co nejvíce líbilo a hlavně byly uvolněné. Dovolí jim například povozit se na křesle, ukáže jim vybavení, má v čekárně hračky a dítěti dá po prohlídce hračku, obrázek nebo i první kartáček.

Jaká technika je při čištění zubů nejvhodnější?

Technika čištění se mění podle věku dítěte a samozřejmě se liší také tím, kolik má dítě zubů. Naprosto nejvhodnější jsou malé krouživé pohyby téměř na místě. Pomalu tak postupujte od předních zoubků až po zadní, jednu stranu a pak druhou. Zoubky by se měly čistit přibližně tři minuty. Pro děti je to opravdu dlouhá doba. Ale skvělým pomocníkem se mohou stát například speciální přesýpací hodiny, které jsou určeny na čištění zubů, nebo různé jiné pomůcky, které měří čas. Nám se to velmi osvědčilo, ale až tak od tří let věku dítěte. Nápomocné mohou být také aplikace v tabletu či mobilu, které vás a vaše dítě provedou čištěním zoubků zábavnou formou.

V momentě, kdy se začnou prořezávat stálé zuby, by se měla měnit i technika čištění. Postupně bychom měli přejít na takzvanou stíravou techniku čištění. Kartáček tedy dáme štětinkami směrem k dásni a setřeme plochu zubu tak, aby štětinky nakonec směřovaly ke kousacím ploškám zubů. Na jednom místě je třeba opakovat nejméně čtyřikrát. Kousací plošky bychom měli čistit malými kroužky. Tato technika platí pro děti, kterým se prořežou první stálé zuby a také pro nás dospělé.

Naučit se správně čistit zuby není nic snadného. Rodiče by měli dbát na to, aby si to dítě co nejdříve osvojilo. Ideální je, když si čistí zuby s dítětem společně a ukazují mu, jak na to. Jakmile mají děti všechny stálé zuby nebo jejich většinu, měly by se začít věnovat také mezizubní hygieně (přibližně od deseti let).

Od kdy si může dítě čistit zuby samo?

Malým dětem v předškolním věku by měly čistit zuby zásadně rodiče, případně je nechat, aby si chvíli čistily zuby samy a pak je dočistit. Je třeba, aby si dítě osvojovalo techniku, ale zároveň nemá vyvinutou jemnou motoriku tak dobře, aby to zvládlo samo. Rodiče by měli kontrolovat také malé školáky, přibližně od deseti let už by dítě mělo být schopné si zuby vyčistit samo důkladně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 3. 7. 2023, 11.02

S čištěním jsme nejdřív nebojovali, ale teď poslední měsíc to jsou občas večerní galeje. Nepomohlo ani to, že jsme na https://www.najdihracku.cz/ koupili nový kartáček na zuby pro děti. S nějakým medvídkem, aby to bylo jakože zábavné. Známe to všechny, že? Prostě náš malý jen řve, řve a řve. Ale tak snad ho to přejde.

čistíme od prvního zoubku.už se těším jak budu čistit nejmladšímu ♥

Minnie, 16. 9. 2020, 16.59

Čistíme poctivě od prvního zoubku nejdřív prsťáčkem, pak malým kartáčkem.

Teryk92, 17. 12. 2019, 18.04

Hezký článek

Etica, 23. 7. 2018, 20.56

TelkoN děkuji za přímý odkaz. Asi ho teda zkusím také koupit Dííky

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 21.33

Zábava to rozhodně není, ale daří se nám

Etica, 12. 6. 2018, 8.40

A první zoubky jste čistili jak? Normálním kartáčkem?

TelkaN, 19. 6. 2018, 18.11

My máme prstový silikonový kartáček na první zoubky ) na ten prst je to super.

Etica, 9. 7. 2018, 10.10

Ano? A nějaký spešl nebo normálka z drogerky nebo kde se dá koupit, prosím?

Kris, 1. 7. 2017, 13.36

tak dnes se opět vrhnem do boje s technikou a ne-otvíráním pusinky :D

Eliška Kozlova, 31. 5. 2017, 23.02

Pravidelné návštěvy a pečlivý přístup, nese své ovoce, syn je opravdu šikovný a v 7 letech nemá jediný problém

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.24

zuby si čistí sami, ale ta technika opravdu vázne

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů