Sedmá nemoc. Co ji způsobuje a jak ji poznat?

zobrazeno 17061×

Vložil(a): Adrianita, 31. 10. 2019 22.04

Syndrom ruka-noha-ústa je označení pro tzv. sedmou nemoc. Možná je pro vás tato nemoc velkou neznámou, přesto je v posledních letech poměrně rozšířená, zejména u dětí do 5 let. Co ji způsobuje a jak ji poznat?

Přesné označení nemoci je syndrom ruka-noha-ústa. Možná je pro vás tato nemoc velkou neznámou, přesto je v posledních letech poměrně rozšířená zejména u dětí do 5 let. Spoustu maminek se s touto nemocí setká až v ordinaci dětského lékaře. Tato nemoc je typická pro děti, výjimečně se ale může objevit i u dospělého. Jedná se o virové vysoce infekční onemocnění, které se šíří v dětských kolektivech.

Infekční je dítě již v době před vypuknutím prvních příznaků, nejvíce při výsevu prvních puchýřků. Přes rychlost nákazy je sedná nemoc nezávažné onemocnění s mírným průběhem a rychlým uzdravením. Podobně jako ostatní exantémová onemocnění je často zaměňována se spálou, planými neštovicemi, pásovým oparem či impetigem. Více jsme psali v článcích Pátá nemoc - poznáte ji? a Šestá nemoc, neboli spalničky nemluvňat.

Příznaky sedmé nemoci

Sedmá nemoc se přenáší kapénkovou infekcí nebo kontaktem se stolicí, hlenem, slinami a přímým kontaktem s vyrážkou nemocného. Viry jsou velmi odolné a přežívají i na předmětech a hračkách velmi dlouhou dobu, možné je tedy nakazit se i nepřímo. Jelikož je tato nemoc velmi infekční, často se nakazí i sourozenci dítěte, případně i rodiče.

Inkubační doba je 3-5 dní. Při propuknutí nemoci se objeví chřipkové příznaky - teplota i horečka, bolest v krku, bolest břicha (jako při průjmu), bolest kloubů a svalů, může se objevit i zvracení.

Projevy jsou vždy individuální. Poté se objeví typický výsev na kůži. Nejprve na dlaních, chodidlech a stranách prstů, u dětí se může objevit i na pažích, hýždích a tříslech. Jedná se o silně svědivé až bolestivé puchýřky. Nakonec se objeví afty a puchýřky v ústní dutině a kolem pusy. Pro dítě je to dost nepříjemné a bolestivé, proto může odmítat jídlo i pití. 

Veškeré příznaky zpravidla vymizí do 10 dnů.

Sedmá nemoc u dospělých a těhotných žen

Pokud se nakazí dospělý, platí, že nemoc má většinou těžší průběh. I přes to nehrozí žádné vážné komplikace. Když se však nakazí těhotná žena v prvním trimestru, hrozí samovolný potrat. 

Léčba sedmé nemoci

Protože se nejedná o příliš závažné onemocnění, není třeba jít nutně k lékaři (navíc hrozí nákaza dalších dětí v čekárně). Při komplikacích raději lékaře kontaktujte a domluvte se na dalším postupu. Nejdůležitější je klid na lůžku a vyhýbání se kolektivu.

Velmi prospěšné jsou vitamíny, především vitamíny skupiny B. Pokud dítě odmítá jídlo, mělo by sníst alespoň vlažná tekutá a kašovitá jídla - polévky, pyré, smoothie apod. Příjem tekutin je nutný. Při vysokých horečkách a bolestech můžete podávat analgetika v sirupu či čípcích. Na svědění můžete zkusit antihistaminika v kapkách a vyrážku promazat například Zinkovou mastí nebo desinfekcí, případně chladit studenými obklady. V žádném případě puchýřky nepropichujte a pokud možno se snažte dítě přimět, aby se nedrbalo.

Po proběhlé nemoci se bohužel dítě může nakazit znovu. V těle sice zůstanou ochranné protilátky, ale může se objevit jiný typ viru způsobující sedmou nemoc.

 

Setkali jste se s tímto onemocněním. Jak to probíhalo? Nakazili se i sourozenci, případně i vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 29. 8. 2022, 22.23

Moje dcera měla nedávno z ničeno nic v neděli velkou horečku. Bohužel nikde tady není otevřená dětská pohotovost, ale i já jsem začala mít vysokou teplotu. Naštěstí mi kamarádka poradila stránky https://www.moje-doktorka.cz/, kde je praktický lékař Hradec Králové a online jsme se domluvili na postupu léčby. Za tři dny jsme šli na kontrolu a dcera měla opravdu sedmou nemoc a já se nakazila od ní.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.58

tak tuto nemoc neznám,ale ani jeden z kluků jí neměl.

Kateřina Fárová, 26. 4. 2020, 19.33

Tak s tou jsem se ještě nesetkala.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů