S dcerou poprvé u gynekologa

zobrazeno 9882×

Vložil(a): Adrianita, 29. 5. 2019 10.44

Máte dospívající dceru a přemýšlíte, zda už by měla navštívit gynekologa? Je to vůbec nutné a máte ji případně doprovodit? Jak ji na prohlídku u lékaře připravit?

Každá dívka může být u gynekologa registrována od 15 let. Pokud oslavila své patnácté narozeniny a stále nemenstruuje, neměla by návštěvu odkládat. Dobré je také gynekologa navštívit v případě, že dívka již menstruuje, ale menstruace ji způsobuje velkou bolest či jiné potíže. Zpravidla platí, že poprvé by měla gynekologa navštívit před prvním pohlavním stykem.

Doprovod matky není nutný, ale některé dívky se pak cítí jistější. Hodně záleží, jaký vztah se svou dcerou máte. Návštěva gynekologa není pro mladou dívku nic příjemného, proto respektujte její přání, zda vás jako doprovod chce nebo ne. Může jí třeba uklidnit, že ji jen doprovodíte, ale počkáte v čekárně a dcera do ordinace půjde sama.

I když je dnes zcela běžné navštěvovat gynekologa muže, některé dívky i ženy mají větší důvěru k ženě. Ať už se jedná o lékaře či lékařku, měly byste z gynekologa mít dobrý pocit a cítit k němu důvěru. Pokud dceři z jakéhokoliv důvodu lékař nevyhovuje, pomozte jí najít jiného. 

Co dceru na gynekologii čeká

Pokud dívka poprvé navštíví gynekologickou ordinaci, lékař provede registraci. Bude třeba vypsat rodinnou anamnézu, nádorová onemocnění v rodině, případně gynekologické operace či jiné obtíže matky. V ordinaci dceru také změří a zváží, aby určili tzv. BMI index, tedy to, zda má dcera normální váhu, případně trpí nadváhou či podvýživou. Lékaře bude zajímat, zda dcera již menstruuje, a pokud ano, tak od kolika let. Bude také zjišťovat, zda je menstruace pravidelná a jak probíhá.

Pokud dcera trpí potížemi při menstruaci, kdy ji třeba hodně bolí břicho, menstruace je opravdu silná apod., je třeba situaci řešit. Spousta lékařů přistupují k léčbě hormony, vhodnější jsou však nejen pro mladé tělo homeopatika. Homeopatikum je také vhodné před prvním návštěvou. Záleží, zda má dívka strach a obavy, nebo jen potřebuje útěchu. O dávkování homeopatik se vždy poraďte s odborníkem.

Druhá část návštěvy ordinace je o něco málo příjemnější, přesto může proběhnout v klidu, když dcera bude vědět, co ji čeká. Lékař musí dceru prohlédnout, takže se bude muset svléknout. V ordinaci je vždy kabinka, kde je možné odložit svršky. Někdy tam mívají i župan, není to však pravidlem. Pokud se dcera odmítá procházet ke křeslu zcela nahá, může si vzít s sebou vlastní župan či delší sukni. Pokud je dívka ještě panna, neměla tedy pohlavní styk, pak ji lékař prohlédne zevně. Prohlédne vagínu zvenku a ultrazvukem přes břišní stěnu prohlédne dělohu i sliznici.

Jak ji připravit

Dobré je neodkládat hovory o sexuální výchově až do doby puberty, nebo se jim snažit vyhnout. Přestože v době internetu si spoustu informací děti vyhledají sami, není nad to si důvěrně promluvit se svou matkou. Hovory o sexu můžete zahájit již s předškoláky, samozřejmě úměrně věku. Nápomocné vám mohou být různé knižní publikace. Taktéž si s dcerou s dostatečným předstihem promluvte o menstruaci i o pravidelných gynekologických prohlídkách, na které by měla chodit každá žena.

Jednoduše řečeno, pokud máte se svou dcerou důvěrný vztah a neotálíte se sexuální výchovou, před první prohlídkou stačí jen pravdivé informace o tom, jak bude návštěva probíhat. Nechte dceru, ať se zeptá na vše, co ji zajímá a klidně ji pobavte nějakou pikantní či legrační příhodou (nemusí být ani vaše). Nezapomeňte dceru uklidnit a zmínit se o tom, že i když se bude stydět, je to zcela přirozené a běžné, stejně jako později porod. Rozhodně na dceru netlačte ani neveďte rozhovor stylem „musíš to přetrpět“.

A co malé dívenky?

Kromě běžných gynekologů pro dospívající dívky a dospělé ženy existují i dětští gynekologové, kteří vyšetřují malé holčičky. Říkáte si, jaké obtíže mohou mít malá děvčátka? Již v kojeneckém věku může dojít ke srůstu stydkých pysků. Pokud se jedná o skutečný srůst, pak se řeší chirurgicky pod narkózou, „pouhé“ slepení se řeší odtržením, které trochu štípne. Důležitá je prevence, tedy odtažení pysků po každé koupeli, možné je také promazání dětským olejem. Přestože jsem s dcerkou takto cvičila, slepení jsme se nevyhnuly. V té době jsem ještě používala vlhčené ubrousky, které mohly slepení podpořit. Srůstům by se mělo předcházet cca do 5 let.

Další obtíž, při které by měla maminka s dcerkou zavítat ke gynekologovi je výtok z pochvy. U dívek v pubertě je výtok běžný, nikoliv však u malé holčičky. Proto kontrolujte spodní prádlo vaší malé dcerky. Nezapomeňte si o výtoku promluvit ani s vaší dospívající dcerou. Měla by vědět, že je to taktéž běžná věc, ale není normální, aby výtok svědil, zapáchal či měl nějaké zabarvení. Nepřirozený výtok dospívající dívky je také důvod navštívit lékaře. Nejčastější příčinou výtoku je nedostatečná hygiena, u starších dívek také nedostatečné mytí či nevhodná mýdla. Holčičkám již od kojeneckého věku vždy utírejte zadeček směrem dozadu, aby nedošlo k přenášení bakterií ze stolice. Jakmile se začne dcera utírat sama, naučte jí to správně. K přenosu však může dojít i ze znečištěného spodního prádla.

Někdy může dojít ke zranění intimních partií při hře či jízdě na kole. Jakékoliv zranění či tržné rány je vždy třeba ošetřit.

I nejmenší holčičky s ohledem na jejich věk dostatečně poučte, k jakému lékaři půjdete a proč. Připravte ji stejně, jako když jste se poprvé chystaly k zubaři či jinému lékaři.

 

Miáte doma dospívající dívku a již jste navštívily gynekologa? Jak probíhala příprava a jak návštěvu zvládla dcera? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

josefinabauerova, 30. 1. 2023, 20.17

Ve vší úctě k autorce, musím říct, že prezentovaný postup je dost zpátečnický, naopak většina gynekologů Vám dnes řekne, že stačí aby se dcera na první gynekologickou prohlídku dostavila až po zahájení sexuálního života. Neznám téměř nikoho, kdo by byl v 15 na první gynekologické prohlídce, v 15 možná tak obeznámit, aby o tom dívenka věděla, že je to do budoucna nutné v rámci prevence.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.22

dceru nemám,ale má 18 letá ségra,je jako moje dcera,děláme spolu cokoliv,kdykoliv se mi ze vším svěří a na první gyn. prohlídku jsem šla s ní.a bylo jí myslím 16.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.41

Když není problém, tak bych ji nenutily chodit v 15

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 15.33

Uvidím jak to udělám ale myslím že to nechám asi i na ní

evaevik

evaevik, 1. 7. 2019, 15.44

Tak to se nás zatím netýká.Ale až to příjde,tak holt pořádně vysvětlíme.I to patří k životu.

Zdeňka S., 11. 6. 2019, 16.11

Já jsem byla poprvé u gynekologa až někdy ve 20. Pokud nebude problém tak tam dceru nutit taky nebudu..

Katka

Katka, 10. 6. 2019, 12.20

Proč zrovna v 15 letech? Já byla pár dní před 18. narozeninami pro antikoncepci, jinak bych tam nešla. Pokud jsem zdravá, nechodím k lékaři. O tom jestli moje dcera půjde nebo nepůjde na gynekologii si rozhodne sama. Dítě není majetek rodičů, je to samostatná a myslící osoba, která má právo na vlastní názor a život ;o) Samozřejmě myslím, dceru, která bude bez obtíží. Ale jako vzít 15letou za ruku stylem a teď půjdeš na gyndu, protože jsem řekla, mi přijde jako porušení důvěry mezi matkou a dcerou. Existují i matky, která preventivně dceři nasadí HA v 15 letech, pro jistotu

ROMA-Z, 3. 6. 2019, 19.12

Na dospívající dívku si ještě počkáme

zuzkagodarova, 1. 6. 2019, 9.54

ja som bola u detskeho ked som mala asi 8 a bola som sama vo vnutri, potom uz klasicly az v 19

patricia077

patricia077, 31. 5. 2019, 8.03

Já osobně jsem byla poprvé sama asi v patnácti letech dcera je ještě malá takže zatím neřeším

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů