Retní a podjazyková uzdička mají vliv nejen na kojení

sledováno 1× zobrazeno 16387×

Vložil(a): Adrianita, 4. 11. 2019 21.28

Slizniční řasy, které na první pohled nejsou patrné. Přesto mají vliv nejen na kojení, ale i artikulaci. Retní a podjazyková uzdička. Je potřeba nějak řešit, pokud jsou zkrácené? A na koho se v takovém případě obrátit?

Zkrácená podjazyková uzdička    

Podjazyková uzdička je slizniční řasa, která spojuje jazyk se spodní částí úst. Někdy se miminko už narodí s uzdičkou, která je zkrácená, až přirostlá nebo zbytnělá. Poznáte to jednoduše - nevidíte špičku jazyka,jazyk tvarem připomíná srdíčko. Je to způsobeno tahem podjazykové uzdičky zpět. Dítěti působí potíže vypláznout jazyk nebo jej zvednout nahoru. Pokud je zkrácení výrazné, často se již v porodnici přistupuje k chirurgickému zákroku. Zkrácená podjazyková uzdička totiž může způsobit problémy s přisátím miminka a později i potíže v řečové oblasti.

Kojení se zkrácenou uzdičkou

Pokud není uzdička výrazně krátká nebo maminka nechce podstoupit s miminkem chirurgický zákrok, může mít miminko potíže s kojením. Miminko se nemůže přisát nebo se dokáže přisát jen na krátkou dobu a často se pouští, je neklidné a plačtivé. Může si také napomáhat pohybem rtů a dásní a kousat. Špatná technika sání často způsobí prasklinky, krvácení či jiné bolestivé poškození bradavky, případně i zánět prsu. Maminka (obzvláště prvorodička) to nemá jednoduché a může mít tendence kojení vzdát. Důležitá je trpělivost a laskavý přístup, v neposlední řadě konzultace s pediatrem a laktační poradkyní. Zkrácenou podjazykovou uzdičku lze uvolnit právě kojením i masáží.

Kdo na zkrácení upozorní?

Pokud se zkrácená podjazyková uzdička neřeší již v porodnici, může na ni časem upozornit zubař, pediatr, případně logoped. Dětem s přirostlou či zkrácenou podjazykovou uzdičkou činí problém vyslovovat hlásky d, t, n, l a r, ř, dítě si nedokáže jazykem olíznout rty. Pokud se vůbec dítě naučí tyto hlásky, může ráčkovat. Jestliže dá jazyk za zuby a vyslovuje správně, je vše v pořádku. Vždy je lepší zkusit podjazykovou uzdičku rozmasírovat a jazyk cvičit. Doporučení na sérii cviků byste měli dostat od svého logopeda.

Přerušení podjazykové uzdičky

Jestliže se nedaří podjazykovou uzdičku rozmasírovat, sání působí nadále potíže miminku i mamince a netvoří se dostatek mléka (i po konzultaci s laktační poradkyní, kojením na požádání, společném spaní, dostatku tělesného kontaktu apod.), je doporučen chirurgický zákrok již v porodnici nebo v kojeneckém věku. V pozdějším věku je doporučený zákrok v případě, že uzdička působí potíže s výslovností a jazyk se nedaří rozcvičit. 

Zákrok spočívá v rychlém přestřihnutí podjazykové uzdičky ostrým nástrojem bez následného šití. Krvácení bývá minimální nebo žádné. Jestliže se jedná o kojené miminko, je vhodné okamžité přiložení k prsu, které má nejen tišící účinky, ale jde i o množství imunitních látek, které pomáhají hojení i uspání dítěte. To vše je možné, pokud zákrok probíhá bez použití anestezie (jazyk není znecitlivělý a dítě může po zákroku přijímat potravu a být kojeno). 

Pří zákroku je dítě položeno na záda, asistent drží pevně hlavu i ruce. To vše je dítěti nepříjemné a není divu, že se snadno rozpláče. Bolest je intenzivní v okamžiku přestřihnutí, poté rychle odezní. Dá se to přirovnat k nastřelení náušnic.

Rána se hojí velice rychle jizvou, která je bílá, žlutá nebo nejde vidět. Rizika jsou minimální, přesto existují. Může dojít ke krvácení většího rozsahu, infekci nebo opakovanému srůstu uzdičky (někdy je třeba opakovat i zákrok, jindy se problém vyřeší například masáží).

Retní uzdička

Retní uzdička je slizniční řasa, která spojuje horní ret s horní čelistí. Běžně retní uzdička nemá vliv na pohyb rtů a tím pádem neovlivňuje řeč. Jen ve výjimečných případech může být výrazně zkrácená a ovlivnit tak pohyb rtů a následně i způsobit řečové vady. Retní uzdička nemá vliv na kojení ani příjem potravy. Jaké potíže může způsobit? Můžeme se setkat s tzv. vysokým úponem uzdičky, kdy se uzdička upíná do okrajové dásně mezi horními řezáky a to může mít nepříznivý vliv na udržování mezery mezi stálými horními velkými řezáky nebo na kvalitu tkáně obklopující zuby (jedná se o zuby stálé). Stav retní uzdičky posoudí zubní lékař, který by měl i doporučit případné odstranění. Většinou se vyčkává jakmile jsou prořezány všechny čtyři stálé horní řezáky, což je přibližně v 8-9 letech. Zcela výjimečně se odstranění provádí v kojeneckém či batolecím věku. Odstranění retní uzdičky je drobný chirurgický zákrok, který se provádí ambulantně v místním znecitlivěním a trvá několik minut. 


Řešili jste se svými dětmi zkrácenou retní či podjazykovou uzdičku? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.45

naštěstí vůbec neřešili ani u jednoho dítka ♥

Fuga

Fuga, 23. 11. 2019, 18.08

To jsem řešit nemusela

Romanka40, 18. 11. 2019, 21.37

Naszesti jsem to resit nemusela

patricia077

patricia077, 12. 11. 2019, 15.02

Toto jsme řešit nemuseli

Mygara

Mygara, 12. 11. 2019, 13.25

Řešili jsme retní uzdičky ale nebylo to tak hrozné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů