Pro spokojené bříško vašeho miminka

zobrazeno 1485×

Vložil(a): NikolaJ, 27. 1. 2020 21.59  (aktualizováno 3. 2. 2020 7.21)

Prvních tisíc dnů v životě dítěte je nejdůležitějších. Záleží na všem, a proto byste neměly podcenit ani ten nejmenší detail. Výživa, kterou během prvních tří let váš potomek přijme, významně ovlivní jeho vývoj a bude mít rozhodující vliv na jeho zdraví v dospělosti. Nejde jen o vyváženou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. Myslet musíte také na to, aby byla dostatečně „živá“, tedy aby miminko mělo i přísun prospěšných mikroorganizmů.

Střevní mikrobiom je důležitý pro imunitu

Mnohdy se maminky snaží mít domácnost až sterilně čistou, aby náhodou jejich drobeček něco nechytl. Jenže absence jakýchkoliv mikroorganizmů má v důsledku přesně opačný účinek. Imunita miminka si ve chvíli, kdy dojde k setkání, s bakteriemi neumí poradit. Dítě je pak často nemocné. Mohou jej trápit rovněž nejrůznější alergie či atopické ekzémy.

Pediatři a imunologové se proto shodují v tom, že je potřeba miminko od počátku na taková setkání dobře připravit. Tedy dopřát mu dostatek příležitostí, aby se jeho imunita zocelila. Přitom byste měly mít na paměti, že klíčem k úspěchu jsou zdravá střeva. Právě v nich se totiž nachází 70 % imunitního systému. Dítě by tak mělo mít dostatečný přísun prospěšných mikroorganizmů, které jeho trávicí trakt osídlí a pomohou v něm udržet zdravou rovnováhu dobrých a špatných bakterií. Když jich máme nedostatek a trápí nás zažívání, máme zkažený celý den a ponurou náladu, dokud se nám neuleví. Stejně tak je to u našich dětí - jejich spokojené bříško se odráží na jejich náladě. Více jsme o tom psaly v článku Klíč k dobré náladě je ve zdravých střevech, jak na to? Zařadit můžete dětem do jídelníčku fermentované potraviny. Vhodné je také podpořit zažívání pomocí probiotik a prebiotik.

Probiotika pro nejmenší děti

Mnohdy je obtížné potřebné množství těch správných bakterií zajistit, samotná výživa miminek je na ně totiž chudá. Ale nezoufejte, stačí k ní přidat probiotika. Zvolit byste však měli kvalitní, která obsahují dostatečné množství mikroorganizmů a současně i prebiotik, aby byl účinek maximální. Také by se měla snadno dávkovat.

{{:pr:}}

Konec trápení s kojeneckou kolikou

Kojeneckou kolikou trpí asi 20% miminek. Pravděpodobnost, že vaše miminko bude trápit kolika, je tedy veliká. Novorozenecká kolika se nejčastěji objeví ve třetím týdnu věku a říká se, že jí trpí častěji chlapci. Jestli je dítě kojené, nebo krmené umělým mlékem, nehraje roli. Mezi nejčastější příčiny kojenecké koliky přejídání se, nadýmání, hltavý způsob pití, špatná technika kojení nebo nevhodná lahev s dudlíkem. Mnohá miminka mají bolesti bříška také po Vigantolu, vitaminu D, který běžně předepisují pediatři. Koliky často způsobuje také alergie na určitou potravinu, kterou kojící maminka snědla, intolerance bílkoviny kravského mléka, gastroezofageální reflux nebo nevyzrálost střevního traktu. Pokud tedy chcete udělat pro své miminko maximum, tak pečujte  o jeho bříško. Bude-li mít zdravá střeva, bude odolnější a zdravější. 

Probiotika a prebiotika po léčbě antibiotiky

Antibiotika byla považována v době uvedení na trh za všelék. Jenže antibiotika mají i svou odvrácenou tvář. Jejich užívání je spojováno s přechodným oslabením imunitního systému, a přemnožením některých patogenních bakterií ve střevech a urogenitálním ústrojí (například kvasinka). Antibiotika totiž likvidují nejen bakterie nepřátelské, původce nemocí, ale i bakterie, bez nichž nemůže lidský organismus zdravě fungovat. Proto je potřeba po léčbě antibiotiky nasadit právě probiotika a prebiotika.

Probiotika můžete užívat nejen jako doplňky stravy, ale i v potravinách (jogurty, zakysané nápoje, kysané zelí, kvašená zelenina apod.). Probiotika jsou nezbytná nejen pro správnou funkci střev, ale i pro vstřebávání a tvorbu některých vitamínů a minerálů. A pochopitelně hrají i nemalou roli v imunitních pochodech v organismu – ty se mimo jiné odehrávají i v tenkém střevě.

Prebiotika jsou důležitá pro růst probiotik. Mezi nejrozšířenější prebiotika patří rozpustná i nerozpustná vláknina obsažená v ovoci a zelenině, obilovinách atd. Mezi populární probiotika se řadí též laktulóza a oligosacharidy.  Na trhu jsou pochopitelně i doplňky stravy kombinující probiotika a prebitotika – synbiotika (někdy též symbiotika). 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

babca216, 28. 2. 2021, 9.24

Dokud nebudou děti potřebovat antibiotika myslím , že není nutné dávat probiotika ...důležitější je pestrá strava a hlavně z čerstvých surovin . Ne jen ty kupované sterilované příkrmy , kde je i chemie.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.22

zajímavý článek,děkuji,právě teď malého kolika trápí

dasza, 4. 2. 2020, 18.24

Měli biogaia..ale bez účinků...

patricia077

patricia077, 3. 2. 2020, 18.41

Dávala jsem dětem různé přípravky, nejvíce zabrala biogaia.

Adrianita, 3. 2. 2020, 9.23

Dělám si kefír z tibetské houby, chutná i dceři, syn ochutnava, ale je kojeny, tak ochuzen není..

jkubeso, 3. 2. 2020, 9.05

Zatím si vystačíme s jídlem, probiotika jsem zatím nemusela dávat. Ale kdyby přišly na radu antibiotika, tak bych po něčem určitě sáhla.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů