Prevence a první pomoc při otravě u dětí

zobrazeno 10717×

Vložil(a): Adrianita, 30. 5. 2017 9.55

Otravy u dětí patří mezi nejčastější újmy na zdraví hned po popálení a opaření. Že by měly být z dosahu dětí odstraněny léky, chemikálie nebo alkohol, to ví snad každý rodič. Přesto až polovina všech otrávených lidí jsou děti! Protože se otravy stanou nejčastěji doma, zaměřím se v tomto článku nejen na prevenci, ale také na velmi důležitou první pomoc.

Úrazům u dětí jsme se již věnovali v článku Úrazy a pády malých dětí. Co dělat a jak jim předcházet?. V jiném článku se zase dozvíte vše o nástrahách léta - Nebezpečí při koupání a první pomoc při tonutí. Teď se ale podívejme na otravy u dětí.

Bezpečný domov

Nejčastěji se otravy, stejně jako většina úrazů dětí, stanou doma, proto se zaměřte na domácí prostředí. Léky schovejte do lékárničky, kterou uložte mimo dohled a dosah dětí. Rozhodně nemluvte o lécích ani vitamínech jako o bonbónech, informujte je, že to jsou vaše léky, které jsou pro děti nebezpečné. Zúčastnila jsem se semináře první pomoci dítěti s dětskou lékařkou, kde jsem se dozvěděla, že nejnebezpečnější jsou léky obsahující paracetamol. Takže nezapomeňte schovat ani léky typu Paralen, Ibalgin a další.

Veškeré desinfekční a čistící prostředky, které používáte v domácnosti, dejte mimo dosah dětí. Schovejte raději i prostředky mající dětské pojistky. Důležité je nechávat prostředky v originálním obalu a nepřelévat je do lahví od pití, hrozí riziko záměny a napití se z lahve!

Nezapomínejte dát mimo dosah dětí i alkohol a cigarety.

Pokud máte doma malé děti, při koupi nové květiny buďte vždy ostražití, a ověřte si, zda není květina jedovatá. Jedovaté druhy nepěstujte ani na zahradě. Pokud máte doma nebo na zahradě květiny a rostliny, o kterých si nejste jistí, zda jsou jedovaté, raději se jich zbavte. Mezi jedovaté květiny patří např. tchýnin jazyk, monstera, klívie, difenbachie, vánoční hvězda, amarylis.

Dalším rizikem pro dítě mohou být rostliny s trny a bodlinami, jako jsou kaktusy, aloe a další. Tyto rostliny dejte mimo dosah dětí. Diskutovaným tématem je, zda květiny dát dítěti do pokoje či ne. Můžou totiž na sebe květináč převrhnout nebo je bude lákat hlína, na jejímž povrchu může být plíseň, která při požití může u dětí vyvolat alergickou reakci. Proto je vhodnější umístit květinu do pokoje až větším dětem.

Bezpečné okolí

Jedovaté keře se nesmí vysazovat v blízkosti dětských hřišť, škol a školek. Ve vašem okolí se však s jedovatými keři setkat můžete. Mezi jedovaté keře řadíme tis červený, brslen, túji, chvojku klášterskou (byla v 90. letech hodně sázena na sídlištích a v okolí dětských hřišť), nebezpečný může být i zlatý déšť nebo pámelník (to je ten keř s bílými kuličkami, které po rozšlápnutí pukají). Nám pomohlo, když jsem dceři koupila knihu Zákeřné keře (najdete ji v Hodnocení produktů). Jsou tam popsané jedovaté keře z našeho okolí a dětem je autor přibližuje pomocí pohádkového příběhu.

Je dobré varovat děti nejen před rostlinami, ale i houbami. Můžete děti i učit druhy rostlin a hub. Důležité je však varování, že by děti neměly houby samy sbírat ani ochutnávat. Dětem do tří let houby nepodáváme vůbec. Pokud dítě po požití hub (i doma nebo v restauraci připravených) zvrací, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. V případě hub může po urputném zvracení totiž nastat útlum, kdy se nám dítě zdá v pořádku, ale za několik hodin či dní může dojít ke kolapsu vnitřních orgánů. Podobné je to i v případě otravy syrovými luštěninami.

Co dělat v případě otravy?

V případě, že dítě sní rostlinu, houbu, napije se saponátu nebo sní léky a vy víte, o jaký druh se jedná (znáte název rostliny apod.), ale nevíte, zda to může ohrozit zdraví vašeho dítěte, volejte toxikologické informační středisko (zkr. TIS). Telefon je dobré mít uložený v mobilu nebo napsaný například na lednici – 224919293 nebo 224915402. Vždy chtějí vědět rodné číslo dítěte, mějte ho v paměti. V ostatních případech vytočte zdravotnickou záchrannou službu (ZZS) na čísle 155. Vždy zajistěte vzorek rostliny, zvratků dítěte, léků, nebo saponátu v originálním obalu a vezměte jej s sebou do nemocnice na rozbor.

První pomoc v případě otravy

Pokud dítě sní léky, zjistěte, o jaké množství a o jaký druh léků se jedná a kontaktujte TIS nebo ZZS. V žádném případě nevyvolávejte zvracení. Po požití některých léků, prostředků apod. v žaludku vznikne pěna, kterou by dítě mohlo vdechnout do plic. K vdechnutí pěny může dojít i bez vyvolání zvracení, v tomto případě kontaktujte lékaře. V případě požití léků můžete podat živočišné uhlí, které seženete v lékárně. Živočišné uhlí by mělo patřit k základní výbavě domácí lékárničky. Pokud se u dítěte projeví otrava, ihned zavolejte lékaře. Projevy otravy jsou zvracení, malátnost, ospalost, dušnost, nevolnost, rozšíření zornic, průjem.

V případě, že dítě sní rostlinu nebo houbu a vy ji znáte, informujte se po telefonu na TIS. Pokud nevíte, o jaký druh se jedná, odvezte dítě spolu se vzorkem rostliny či houby do nemocnice. Než se vydáte k lékaři, vyjměte z úst zbytky rostlin nebo hub a dejte dítěti napít trochu vody. Jestliže si dítě stěžuje na pálení v ústech, zmírníte jej studeným nápojem, kostkou ledu, event. zmrzlinou. V případě požití jedovaté či neznámé houby podejte dítěti po poradě s lékařem větší množství živočišného uhlí.

V případě požití jakýchkoliv chemikálií také nikdy nevyvolávejte zvracení, ani nepodávejte živočišné uhlí. Pouze vypláchněte ústa vodou a dítě ihned odvezte do nemocnice. Nezapomeňte s sebou vzít chemikálii v originálním obalu.

Jestliže dítě vypije prostředek na mytí nádobí nebo ochutná prostředek na praní, dejte dítěti napít a podejte přípravek proti nadýmání jako SAB Simplex, Espumisan apod.

diskusi Bublifuk si přečtěte zkušenost maminky, která po vypití lahvičky bublifuku kontaktovala TIS. A pokud máte i vy svou vlastní zkušenost s otravou, podělte se s námi i ostatními maminkami.

 

Zdroje: http://jezkovyvoci.info/pro-dospele, http://living.iprima.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • paracetamol

    léčivo, jež působí proti bolestem a zvýšené tělesné teplotě, není však protizánětlivé

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 9. 2021, 18.17

Snažím se uhlídat, doma nic nehrozí, léky, čistící prostředky atd jsou tak vysoko, že i já si musím vzít židli abych tam dosáhla akorá jednou, když byla druhá dcera asi roční, tak starší jí dala nepozorovaně květ z muškátu a najednou koukám, malá to žvýkala. Tak jsem šla na dětský do nemocnice, tam volali na toxikologii a naštěstí ok.

dobře vědět,hlídám je jako oko v hlavě,ale je pravda,že se nedá nikdy nic uhlídat.

Žofinka

Žofinka, 6. 6. 2018, 15.11

Já mám strach hlavně v přírodě

Kamila Pecharová, 6. 12. 2017, 12.39

Už jsme na toxikologii volali.. syn prokousnul svítící fosforovou tyčinku.. ale do pusy mu to vniklo asi jen úplně minimálně.. venku každou chvíli strká do pusy šípky z růže.. inu hlídat a hlídat..

mckvak, 30. 6. 2017, 16.00

Dobre vedet! Hlidat hlidame, malou zajimaji veskere bobulky na kerich a stromech

Mygara

Mygara, 30. 6. 2017, 11.31

z tohoto mám strach a i z toho důvodu se mi nelíbí třeba lesní školky, protože mi přijde, že učitelka nemůže uhlídat, aby dítě nesnědlo červené semeno konvalinky apod.

Fuga

Fuga, 22. 6. 2017, 7.31

na zahradě jsem vyplenila jedovaté věci, ale hlídat se musí pořád

Aliisha

Aliisha, 12. 6. 2017, 22.02

Díky. Číslo si uložím

snany, 9. 6. 2017, 20.25

Důležité informace, člověk nikdy neví kdy je bude potřebovat.

martinazab, 9. 6. 2017, 13.49

Našťastie starší syn nikdy nič do pusy nedával. Uvidíme ako to bude teraz pri mladšom. Zatiaľ máme 8 týždňov.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů