Pátá nemoc. Poznáte ji?

zobrazeno 56994×

Vložil(a): Adrianita, 29. 10. 2019 21.40  (aktualizováno 2. 11. 2019 19.14)

Dříve se nejčastější dětská exantémová onemocnění nazývala číslicemi od 1 do 6. Co se skrývá pod označením pátá nemoc? O jakou nemoc se jedná a jak ji poznat? Proč je pojmenována tak zvláštně?

Na jaře a na podzim bývá náš imunitní systém oslaben. V tomto období útočí viry, a pokud je imunitní systém oslaben, vyvolají nemoc. V dětském věku je viróza často provázena vyrážkami. 

Dříve se nejčastější dětská exantémová onemocnění nazývala číslicemi od 1 do 6. Jednalo se tedy o nemoci, pro která byl typický výsev na kůži. Takto byly označovány:

1) spalničky

2) spála

3) zarděnky

4) pseudospála

5) pátá nemoc

6) šestá nemoc

Pátá nemoc

Pátá nemoc je viróza, která je často provázena červenými až fialovými vyrážkami, které mohou splývat v jeden obrazec. Původcem páté nemoci (Erythema Infectiosum, neboli infekční eryté) je Parvovirus B19, který se přenáší vzdušnou cestou od nakaženého či nemocného, možný je také přenos z matky na dítě placentou.

Toto infekční onemocnění se nejčastěji objevuje u dětí předškolního a mladšího školního věku (šíří se v kolektivu zejména na jaře), ale možná je i nákaza dospělého. Inkubační doba je 1-2 týdny, nejvíce infekční je dítě týden před vypuknutím prvních příznaků. V době, kdy je dítě nejvíce infekční se virus pomnoží v dýchacích cestách. Poté dochází k posunu ke kostní dřeni, kde dochází k útlumu její činnosti. Útlum je však znát pouze u dětí s poruchou krvetvorby, kde hrozí vážné potíže. Poté se virus “usadí” v kloubech a na kůži. Vzhledem k drobnému zánětu kloubů jsou zejména periferní klouby bolestivé. Během pár týdnů bolest odezní.

Příznaky páté nemoci

Zničehonic, bez jakýchkoliv dalších potíží, se objevuje vyrážka. Nejprve v oblasti obličeje - na tvářích a kolem nosu (dítě má výrazně červené tváře). Kolem úst naopak chybí. Výsev na obličeji připomíná tvarem červeného motýla. Poté se objeví červenofialové fleky po těle. Vyrážka se objevuje i na zevních stranách nohou a hýždích. Na trupu se objevuje méně, a na ploskách nohou a dlaních vůbec. Vymizí přibližně po 6 - 10 dnech, někdy i později. I po úplném vymizení může být ale viditelná při jakémkoliv podráždění kůže.

Pátá nemoc je zpravidla bez teploty, ikdyž u citlivých jedinců je možná zvýšená teplota. U starších dětích se většinou připojí i škrábání v krku, rýma, bolesti svalů a kloubů. Přestože je vyrážka hlavním příznakem nemoci, může proběhnout i bez ní. Pak se projeví jako lehké virové onemocnění, které doprovází zánět horních cest dýchacích, únava a bolest kloubů. Pátá nemoc zanechává celoživotní imunitu.

Obezřetné by měly být těhotné ženy, při nákaze hrozí těžké poškození až odumření plodu.

Léčba

Pokud jste si jistá, že se jedná o pátou nemoc, není nutná návštěva lékaře. Jestliže se však objeví jakékoliv komplikace, raději lékaře navštivte. Samotná léčba spočívá především v tlumení příznaků. Vyrážka odezní sama. Důležitý je klidový režim, a to i po skončení nemoci, imunita je v tomto období oslabena, proto se zdržte pobytu v kolektivu a vyhýbejte se těhotným ženám. Očkování proti této nemoci se neprovádí. I když k lékaři s dítětem nepůjdete, měla byste mu prodělané onemocnění nahlásit.

 

U páté nemoci se vyhýbejte koupání a nesprchujte dítě příliš horkou vodou.

 

Prodělaly vaše děti některou z těchto nemocí? Jaký byl průběh? Poznali jste hned, o jakou nemoc se jedná?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • exantémová onemocnění

    infekční choroby, jejichž typickým příznakem je přítomnost charakteristického výsevu vyrážky na kůži

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.56

ani tuto 5 tou nemoc kluci neměli,ale kdo ví jak to bude u toho nejmladšího,že jo?

ivanka386, 16. 9. 2020, 13.05

Musím uznat, že velmi zajímavý článek a hlavně užitečné informace. Abych pravdu řekla, tak o této nemoci jsem snad ještě nikdy neslyšela. Například právě to slovo erytém jsem si dokonce musela vyhledat ve slovníku, viz https://www.infoz.cz/erytem/ abych vůbec věděla co to je.

LucieS

LucieS, 13. 11. 2019, 13.16

Zrovna dnes jsem musela dceru vyzvednout ve školce, že se asi u ní projevily příznaky. Tak uvidíme, co nám zítra dětská doktorka poví.

Mygara

Mygara, 12. 11. 2019, 12.52

Vůbec netuším jestli to naše děti měly ale myslím si že ne

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.03

Nám mudr tvrdila, že 5 a 6 nemoc se rozlisi jen po odběru v laboratoři. V praxi to prý vypadá dost podobně.

dasza, 6. 11. 2019, 18.59

Jo...poznám..narozdíl od Dr která tvrdila že je to alergie🤦

klkv, 6. 11. 2019, 7.20

Pravděpodobně ano. Červené tvářičky, a vyrážka. Stížnosti na bolest nožiček a ručiček trochu teplota. Největší omezení, že nemohl chodit s dětmi plavat. A komplikace s druhým těhotenstvím. Musela jsem si zaplatit test na Parvovirus, jestli jsem nemoc v dětství prodělala, abych byla v klidu. Obvodní mi ho nechtěla udělat na pojišťovnu a specialista daleko. Pak mi ho dělali v Praze znova...už na pojišťovnu, i když jsem měla papír...Takže za mne, maminky pište si někam prosím, co dětičky prodělaly za tyhle "special" nemoce...v dospělosti se to občas hodí.

Fuga

Fuga, 5. 11. 2019, 12.29

5. Ani šestou nemoc naše děti neměly ale kdo ví

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů