Noční můra jménem laryngitida

zobrazeno 29198×

Vložil(a): Christie, 26. 10. 2014 12.14

Pouhé slovo laryngitida vyvolává v rodičích, kteří s ní u svých dětí měli už tu čest, paniku. Přestože zánět hrtanu vypadá hrozivěji, než skutečně je, nepodceňujte jej a sledujte jeho varovné signály. U této nemoci hraje významnou roli čas, proto buďte pohotoví! Otevřete okno a volejte lékaře.

Útočí nečekaně, zejména v noci

Může se to stát i vašemu dítku, zánět hrtanu neboli laryngitida. Nejvíce ohroženy jsou děti v batolecím věku mezi druhým a třetím rokem. U starších dětí se vyskytuje toto onemocnění zřídka a bez vážnějších komplikací. Laryngitida je zejména virové onemocnění, ale v některých případech vzniká také přetěžováním hlasových vazů křikem či dlouhým mluvením. Tváří se jako běžné nachlazení a nemusí být ani provázena teplotou. S jistotou ji ale poznáte dle kokrhavého či štěkavého kašle, doprovázeného dušností a potíži s dýcháním. Přes den nejsou tyto komplikace příliš znatelné, viditelné zhoršení ale přichází večer. Ještě ráno běžný kašel se postupem dne změní v bolestivý štěkavý kašel, doprovázený pláčem, protože dítě zažívá úzkost z nedostatku vzduchu v plicích. Člověka neznalého v tu chvíli napadne, že jde o záchvat podobný astmatickému. Je-li průběh natolik dramatický, že se dítě dusí a nemůže se nadechnout, zavolejte ihned lékařskou pohotovost. I když ve většině případů nedochází k vážnějšímu ohrožení na životě, už teplota nad 39,5 stupně, vytékání slin z úst, potíže s polykáním či zhoršená pohyblivost krku jsou alarmující a v ojedinělých případech mohou vést k udušení. Proto na nic nečekejte!

Jak mohu její průběh zmírnit?

Pokud má vaše dítko už od rána příznaky podobné laryngitidě, určitě navštivte svého pediatra. U zánětu hrtanu jsou antibiotika bezpředmětná. Lékař vás ale poučí o možném průběhu nemoci a předepíše kapky proti kašli, případně také kortikoidní čípky proti dušnosti, kterými lze v případě zhoršení stavu účinně zasáhnout. K hospitalizaci pacienta většinou nedochází, pouze v ojedinělých případech. Ta však netrvá déle než tři dny.

Řiďte se pravidly a zvládnete to

Obecně platí zásady, které mohou příznaky nemoci zmírnit a dětem zásadně ulevit. Stačí se jimi řídit:

  • Na nic nečekejte, oblečte dítě a vezměte jej na čerstvý vzduch, otevřete mu okno dokořán nebo postavte před otevřený mrazák. Čerstvý studený vzduch má na namáhané dýchací cesty blahodárný vliv a zklidní otok sliznic.

  • Topení obložte mokrými ručníky, zvlhčíte tak vzduch v místnosti. Pomoci si můžete také zvlhčovačem.

  • Připravte v průběhu dne dítěti Priessnitzův obklad, tj. studený mokrý zábal překryjte suchou vrstvou látky a přiložte na krk. Na noc vždy připravte další, protože ta bývá klíčová.

  • Důležitý je dostatečný přísun vlažných tekutin, které kašel zmírní. Dobrá je rovněž Vincentka.

  • Vypodložte dítěti záda do sedu nebo polosedu. Uvolníte tak dýchací cesty a ulevíte mu.

  • Pokud je to vaše první zkušenost a nemáte k dispozici účinné léky, ihned zavolejte rychlou lékařskou pomoc.

  • Nezapomeňte dítě neustále uklidňovat a sami zachovejte chladnou hlavu. Stres ničemu nepomůže, naopak může úzkost dítěte dále prohloubit. Zpívejte mu, vykládejte pohádky, neustále s ním komunikujte.

Mám nějakou možnost prevence?

Po prvním nepříjemném zážitku už víte, jak nemoc probíhá, co může způsobit a jak se můžete účinně bránit. Proti laryngitidě nejspíš není jednoznačná prevence. Je však na místě dítě pečlivě sledovat. Naučte se rozpoznat charakter kašle, mít připravenu lékárničku s osvědčenými léky, často větrat a zvlhčovat vzduch v místnostech, zejména v zimních měsících, kdy se topí. Na tomto onemocnění se podílí nejen oslabená imunita dítěte, ale i množství alergenů a škodlivých látek v ovzduší, zejména prach, kouř z cigaret.

Pokud tedy vaše dítě touto nemocí trpí, snažte se co nejvíce zmírnit prašnost v bytě, tj. luxujte bez přítomnosti dítěte, prach stírejte mokrým hadříkem, zbavte se peří, koberců s dlouhým vlasem, plyšové hračky nevystavujte prachu a také pokojové rostliny vybírejte pečlivě, popřípadě omezte.

Máte-li kuřáckou domácnost, choďte kouřit pouze ven a vždy si měňte zakouřený oděv. Rovněž nekuřte při jízdě automobilem.

„Navštívila“ také vaše dítě?

Určitě si nejedna z maminek po přečtení tohoto článku vybaví vlastní nepříjemný zážitek se zánětem hrtanu. Ani mému dítěti se bohužel laryngitida nevyhnula, dokonce dceru přepadla už dvakrát. Jednou v zimě a pak si to ještě zopakovala na jaře. Naštěstí u nás nebyl průběh až tak divoký, takže čípky s kortikoidy nebylo třeba použít a zůstaly uloženy „pro strýčka příhodu“ v lednici. Jako první pomoc se nám osvědčilo otevřené okno dokořán, dostatek tekutin a kapky, které noční štěkavý kašel zásadním způsobem utišily. Ale ty z vás, jejichž děti si prošly tím horším scénářem, kdy se vaše dítě nemůže nadechnout a lapá po vzduchu, si jistě vybaví onu bezesnou noc strávenou na pohotovosti, s hlavou v lednici nebo na noční pochůzce kolem domu.

Je jisté, že tato nemoc nejednoho rodiče staví do nezáviděníhodné situace. Poprvé vyděsí, podruhé překvapí a zneklidní, po třetí vás obrní. Jak se s ní naučit žít? Pokud mohu doporučit, zachovejte pevné nervy na uzdě, buďte velkou oporou dítěti a držte se doporučení, která nemoc zmírní. Pak jste na dobré cestě k uzdravení!

Podělte se s námi v komentáři a napište nám, jak jste se s nemocí poprala vy. Vaše názory a zkušenosti nás zajímají.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (31 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jsem ráda,že kluci na toto netrpí,jen jsem si zažila své s druhorozeným,jak měl často zápal plic či bronchitidu jak byl miminko,tak byl skrz tohoto často v nemocnici

mikjana, 28. 4. 2020, 21.55

S ní jsem si v dětství zažila své a doktor se ke mě choval, jak kdybych simulovala. A najednou šup a byla jsem s ní v nemocnici.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.10

Naštěstí se to našim dětem vyhýbá (ťuk ťuk) ale kamarádka si to s oběma dětmi plně užívá mám u první ruky co toto onemocnění je, proto jsem opravdu ráda že jsme to zatím nezažili. Takový ,,zážitek " si mileráda odpustím...

WeruskaSK

WeruskaSK, 16. 10. 2018, 11.34

fuuu ja som si uz myslela podla synovho kasla ze to ma, ale ked toto citam tak to bol asi len normalny kasel, kedze to nebolo az tak brutalne

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 10.28

Nejhorší je ta bezmoc

Janna, 8. 6. 2018, 21.55

Syn nemá ještě ani rok a už měl laryngitidu 4x. Poprvé (synovi bylo 7 měsíců) jsme byli v nemocnici (5 dní). Poté už jsem byla vybavená čípky, inhalátorem a potřebnými léky doma, což je pro mě pohoda. Vždy jdeme ven nebo otevřu mrazák, dám Priessnitzův obklad (ten dávám i následující dny 3x za den), dám ho spát v polosedě a když je nejhůř, tak dám čípek a inhalace.

Pávinka, 4. 12. 2017, 21.11

právě jsem se vrátila z pohotovosti a tríletý syn má larylng. nastesti jsem to snad chytla vcas od prvního kaslání a jeli jsme na pohotovost, kde to potrvdili, prosim nestihla jsem se zeptat lekarky jak dlouho tak nemoc trva? dnes nas ceka prvni noc tak mam strach.

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 16.20

to sýpání je šílené a vy hlavně nemůžete nic dělat, jen otevřít okno

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.35

je to šílené v tom, že večer dáte klidně spát zdravé dítě a dvě v noci klidně začne sýpat

editak, 17. 1. 2017, 9.40

Desi me to, jen co to ctu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů