Noční děsy a noční můry u dětí

zobrazeno 41340×

Vložil(a): Adrianita, 21. 4. 2020 22.28  (aktualizováno 24. 4. 2020 22.18)

Dítě se vzbudí znepokojené, vystrašené, mnohdy s křikem či pláčem. Že vám to něco připomíná? Jak poznat, zda za nočním buzením mohou být noční děsy nebo noční můry? Je mezi nimi rozdíl?

Noční můry i noční děsy patří mezi poruchy spánku, tzv. parasomnie. Přesto jsou obě samostatné poruchy spánku a je třeba je odlišovat.

Noční můry se vyskytují v REM fázi spánku a mají spojitost s daným snem, který mnohdy není příjemný. Dítěti se zdá, že ho někdo honí, chce jej zabít, ztratilo se mámě, nebo trpí jeho sebevědomí - směje se mu celá třída apod. Často se noční můry objevují u dospělých, ale děti nejsou výjimkou. Nejčastěji se objeví mezi 3.- 5. rokem, nejpozději v dospívání vymizí. Narozdíl od nočních děsů nejsou noční můry dědičné (noční děsy jsou dědičné až v 40% případech). Zlé sny se častěji objevují u dětí s citlivější centrální nervovou soustavou, děti ustrašené, s nízkým sebevědomím. Může se ale i jednat o děti s velkou fantazií a představivostí nebo se zvýšenou vnímavostí.

Noční můry se vyskytují u přibližně 15% dětí a můžeme si je představit jako zlý sen, který se stupňuje a vede k probuzení, dítě se po probuzení může bát usnout. Pokud se dítě vzbudí uprostřed noci s pláčem nebo křikem či jinak, dítě obejměte a zkuste se jej zeptat, co ho probudilo. Pokud nechce o zlém snu mluvit, můžete to zkusit ráno. Za bílého dne se noční můra nejeví tak hrůzostrašně jako v noci. Pokud z dítěte nedostanete nic ani za bílého dne, může zkusit svůj sen nakreslit. Jestliže dítě křičí, ale nejde vzbudit, nebuďte ho.

Sice bychom k nočním můrám měli přistupovat vážně, ale není třeba si dělat starosti. Nesnažte se nočním můrám zabránit nebo dokonce za ně dítě trestat. Obzvlášť u dětí do 6 let se jedná o vyrovnání se s něčím, co je neznámé, dítě to nedokáže zařadit a tudíž jej ohrožuje, odžívá si tak i nově nabyté zkušenosti. U starších dětí se noční můry objevují při nějaké psychické zátěži, ať už se jedná o stěhování, změnu školy, smrt v rodině, rozvod, starosti, špatné známky, ale i neshody s vrstevníky či šikana. Rozhodně se ale nejedná o žádnou duševní či jinou poruchu.

Noční děsy

Noční děsy, latinsky pavor nocturnus, se vyskytují především u dětí a vyznačují se výraznou sílou. Noční děs vyvolává značnou úzkost až paniku, zvýší se srdeční tep, dítě se potí, bledne, třese se, pláče, křičí, může prudce kopat nohama, pohybovat rukama, pokouší se utéct z postele, pokoje apod. Noční děsy se objevují v non-REM spánku, vyskytují se krátce po usnutí (někdy do 30 minut), tím pádem si dítě sen nepamatuje. Mnohdy tento stav trvá 1-2 minuty, někdy i 10 minut a déle. Dítě je po probuzení velmi zmatené, někdy nemusí vědět, kde je a nepoznává své blízké. Během chvíle se však uklidní. Odborníci noční děsy přisuzují dozrávání nervové soustavy. Proto se vyskytuje většinou u dětí (a věkem většinou zmizí), nejčastěji po nějaké stresové situaci. Výjimečně přetrvává i do dospělosti, případně se objevuje nárazově po stresové zátěži.

I když i nás noční děs našeho dítěte dokáže vyděsit, měli bychom zachovat klid a stejně přistoupit k dítěti. Ne rozrazit dveře, prudce rozsvítit a vykřiknout. Jen náš klid, tichý hlas, jemné noční světýlko apod. dokáží dítě uklidnit. Pokud se dítě samo bojí, lehněte si k němu, než usne nebo si ho vezměte k sobě do ložnice.

Jak na klidný spánek a sladké sny

Pokud je to možné, pokuste se zabránit stresovým faktorům, případně o nich s dítětem mluvte. Ať už se jedná o změny, větší či menší problémy, zkrátka cokoliv. Snažte se dítěti zajistit určitý režim, aby jeho den nebyl příliš chaotický. To je neméně důležité před spaním. Vše dělejte v konkrétním sledu - večeře, nočník, koupel, pohádka.

Těsně před spaním se vyvarujte obrazovkám televize, počítače, mobilů i tabletů. Pro dítě je to spoustu podnětů, které obtížně zpracovává, nebo ho může nevědomky rozrušit nějaký děj z televize, který se projeví ve snu. Přes den by dítě mělo mít možnost vybít přebytečnou energii a nesledovat nadměrně televizi, to vše narušuje večerní usínání i samotný spánek.

Alespoň hodinu před usnutím “najeďte” na klidnější režim. Zahrajte si společenskou hru, dopřejte dítěti masáž pomocí dětského oleje, společně uložte i hračky ke spánku. Dítě by nemělo být hladové, ale vyvarujte se jídlům, které jsou pro žaludek těžké. Místnost, kde dítě usíná vyvětrejte, zajistěte tmu (do usnutí můžete nechat noční světýlko), kromě pohádky můžete dětem i vyprávět nebo nechat vyprávět je, případně jim zazpívejte. Fajn je také si shrnout vše, co dítě za celý den prožilo, co se mu povedlo, co jej čeká zítra, tím mu pomůžete zpracovat jeho zážitky. O zlých snech v tuto chvíli raději pomlčte. Velmi uklidňující je pro děti také fyzický kontakt, pusa, objetí, hlazení, ale i ujištění, že je máte moc rádi.

Někdy pomůže i změna jídelníčku, zdravá střeva josu i pro tento problém důležitá. Lze užívat také B komplex  pro podporu nervové soustavy. Zkuste se zamyslet, co vám svým projevem dítě chce říct a snažte se to vyřešit, mnohdy je třeba dát do pohody domácí prostředí, sebe samu. Oslovte homeopata (třeba v naší Poradně) nebo bylinkáře, případně si nechat namíchat Bachovy esence na míru. Za zkoušku stojí i aromaterapie. V neposlední řadě myslete i na zdravotní potíže. Netrápí vaše dítě dlouhodobě zácpa, astma či jiné zdravotní komplikace? Může se jednat i o krátkodobou záležitost - horečka, růst zubů, alergie apod.

 

Setkala jste se u svého dítěte s noční můrou, nebo dokonce nočními děsy? Jaká je vaše zkušenost?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.16

bohužel na noční děsy trpí,náš druhorozený syn.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 23.04

Naštěstí se nám něco takového nestalo.

patricia077

patricia077, 28. 4. 2020, 14.12

Občas křičí ze spaní, volají, jednou i syn chodil, ale největší noční můru z dětství měla moje kamarádka, které zůstala až do dospělosti, sama jsem to zažila, když křičela ze spaní, naprosto mne to vyděsilo

jitka46

jitka46, 27. 4. 2020, 22.47

u nás bylo vše naštěstí v klidu, znám to jen z vyprávění kamarádek

jkubeso, 27. 4. 2020, 22.38

Asi dvakrát měl syn noční můru, jinak zatím nic moc nepozoruji.

Kateřina Fárová, 27. 4. 2020, 16.46

I Natálka si stěžuje, a docela se bojí, zdají se jí hrozné sny.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů