Nikdy miminkem netřeste!

zobrazeno 25851×

Vložil(a): Adrianita, 7. 8. 2017 12.38

Když se miminko narodí, většinou nebývá vždy všechno idylické. Nezřídka nastávají chvíle, kdy milované miminko stále jen pláče a pláče. Pláče i několik hodin v kuse a je k neutěšení. Maminka je unavená, nevyspalá a někdy dá dost práce udržet nervy na uzdě. Pokud vás někdy jen napadlo, že byste miminkem zatřásla, zadržte! Zatřesení může mít pro miminko fatální následky.

Je pravdou, že některá miminka jsou více plačtivá než ostatní. Příčin pláče může být několik, miminko pláče, kdykoliv něco potřebuje. Miminko pláče, když má hlad, potřebuje přebalit, je unavené, bojí se, je mu zima nebo teplo, bolí ho bříško nebo „jen“ potřebuje vaši blízkost. I když třeba hned nevíte, co právě teď miminko potřebuje, nejdůležitější je rychlost vaší reakce na pláč. Miminko uklidní jistota, že jste tu pro něj a že víte, že ho něco trápí. Mluvte na něj pokud možno konejšivým a klidným hlasem. Pak je dobré postupně vyhodnotit, co by asi mohlo miminko potřebovat a snažit se mu to splnit.

Kojte dle potřeby, často miminko chovejte v náručí i šátku, mějte ho v noci blízko u sebe. Pokud jej bolí bříško, zkuste mu jej nahřát, masírovat, cvičit s nožičkami, vyzkoušejte kapky na bolení bříška pro kojence apod. Pravdou je, že pokud vy budete co nejvíc v pohodě a spokojená, i dítě bude spokojenější.

Někdy však navzdory všemu kojenec v pláči pokračuje, potom už pomůže jen čas. Zdravé miminko nepláče déle jak 3 hodiny denně. Pokud ano, raději navštivte dětského lékaře, aby vyloučil závažnější příčinu pláče. Buďte trpělivá a radujte se z vašeho miminka, nejpozději do 4. měsíce věku dítěte často urputný pláč přejde. Kojenci v tomto období dozrává centrální nervový systém, s maminkou si na sebe již navykli a dokáží spolu lépe komunikovat. Miminko dokáže často na svou potřebu počkat a taky si je jisté, že mu jeho potřeba bude splněna. Podrobněji jsme se příčinám pláče věnovaly v článku Proč děti pláčou?

Syndrom třeseného dítěte

I když neustupující pláč miminka je pro maminku i další členy rodiny nesmírně náročný, zkuste zachovat klid a hlavně miminkem v žádném případě netřeste! Přestože někdy po zatřesení pláč na nějaký čas ustoupí, může mít tento „tišící způsob“ pro vaše dítě velmi závažné až smrtelné následky.

Kojenec má mnohem větší hlavu vůči zbytku těla než dospělí lidé. Krční svaly jsou ještě slabé a nedokáží tak tlumit třesení, škubání a prudké trhání. Lebku dítěte bychom mohli přirovnat ke skořápce vajíčka a mozek je v tomto případě žloutek. I při velmi krátkém zatřesení mozek miminka naráží o lebeční kosti, přičemž tímto jednáním můžeme způsobit otřes a zhmoždění mozku. V případě poškození cév může dojít ke krvácení do mozku.

K třesení nejčastěji dochází u kojenců do 1 roku věku. Bohužel v rámci EU chybí statistika, kolik dětí syndromem třeseného dítěte prošlo. Ví se však, že dětmi nejčastěji třesou lidé ze slabších ekonomických a sociálních vrstev. Více k tomuto jednání přistupují muži. 

Pokud se právě hádáte s partnerem či s někým jiným, raději miminko při hádce nemějte v náručí. Vyhýbejte se také zdánlivě neškodnému vyhazování miminka do výšky, při kterém mimo jiné hrozí pád či náraz hlavičky do stropu. Velmi závažné taky může být současné zatřesení s odhozením dítěte na podložku, byť i měkkou pohovku.

Projevy syndromu třeseného dítěte

Jsou případy, kdy některý z rodičů dítětem nezatřásl jednorázově, ale dochází k tomu opakovaně. Bohužel nemusí být tento typ týrání vůbec rozpoznán, pokud se rodič sám nepřizná. Často třesení dítětem doprovází i jiný typ týrání nebo dokonce zneužívání. Hrubé zacházení s miminkem, při kterém dojde k otřesům mozkové tkáně, může způsobit poruchy učení, řeči, zraku, sluchu, spánku, ale i rozvoj epilepsie či mentální retardaci. V krajním případě může dojít ke smrti.

Projevy, které v případě třesení může miminko mít, nemusí na první pohled připomínat syndrom třeseného dítěte. Miminko po třesení může zvracet, mít nechuť k jídlu, být podrážděné, mít rozšířené zornice, poruchy s dýcháním, křeče, nehybnost apod.

Podezřením na syndrom třeseného dítěte jsou zlomeniny lebky, otok mozku, krvácení do mozku, zlomeniny žeber a dlouhých kostí, oči podlité krví, modřiny na hlavě a hrudníku.

Prevence

Dá se třesení dítětem předcházet? Důležitá je zejména osvěta, tedy informovanost nejen budoucích rodičů ještě před narozením jejich potomka. Spousta lidí ani neví, co i sebemenší zatřesení s jejich miminkem může způsobit.

Nejen v období šestinedělí se snažte zapojit partnera a zbytek rodiny zejména do domácích prací a co nejvíce odpočívejte. Choďte s miminkem či dalšími dětmi co nejvíce na procházky ven, pravidelně jezte a věnujte se co nejvíce sobě a svému dítěti či dětem. Na oběd si zajděte třeba k vaší mamince nebo kamarádce, případně volte jídla nenáročná na přípravu, obědové přesnídávky pro starší děti a podobně. Ostatní domácí práce odložte na jindy. Není tak důležité mít doma uklizeno, jako být v co největší pohodě pro vaše dítě i pro vás samu.

Buďte připravená na to, že i vaše miminko bude plakat a možná vám nějakou dobu bude trvat, než se naučíte jednotlivé druhy pláče rozeznat. Pokud právě vaše dítě pláče, zachovejte klid, ikdyž už pláč trvá dlouho. Položte miminko na bezpečné místo, posaďte se, nebo odejděte z místnosti, a zhluboka se nadechněte, abyste se uklidnila. Zkuste dítěti pustit bílý šum, uklidňuje je to. O bílém šumu jsme psaly v tomto článku. Jakmile se uklidníte, zkuste znovu pátrat po tom, proč dítě pláče - nemoc, bolest, hlad, chlad.

Zdroj: www.sancedetem.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.30

Nechápu jak někdo může tohle dělat to miminko je bezbranné a nepláče jen tak, ani si jic nevynucuje, v tonhle období ještě ne! Nikdy jsem netřásla, naopak vždy jsem ihned reagovala. Na otázku dotěrné sousedky zda je nechám taky někdy vybrečet jsem řekla, jo, třeba než se utřu na záchodě nikdy by mi srdce nedovolilo nereagovat.

netřásla jsem ani z jedním a ani by mě to nenapadlo.

Žofinka

Žofinka, 3. 6. 2018, 6.36

Dávala jsem si pozor, ale někdy toho bylo také dost

Aliisha

Aliisha, 22. 12. 2017, 6.47

Netřásla sem a ani by mě to snad nenapadlo. Slyšela jsem, že je to pro miminko škodlivé a tak jsem si na to dávala pozor.

jitkamety

jitkamety, 17. 8. 2017, 11.59

Opravdu super článek k zamyšlení

jitka46

jitka46, 14. 8. 2017, 22.42

zajímavý článek, k zamyšlení i k poučení

Kama, 11. 8. 2017, 13.18

Tak já se přiznám,že jsem s dětma občas zatřásla.Měla jsem po druhém porodu deprese,které se vracejí,takže to bylo tím.Teď se léčím,tak jsem celkem v pohodě

Fuga

Fuga, 10. 8. 2017, 12.14

jsou toho vždy i plné televizní noviny, jak někdo třásl s mimnkem a mělo to fatální následky .-(

Mygara

Mygara, 10. 8. 2017, 10.53

také jsem musela upozorňovat příbuzenstvo, aby děti nevyhazovali do výšky

Zdeňka S., 10. 8. 2017, 8.54

To by mě nenapadlo zatřást s miminkem schválně, až byli větší tak jsme vyhazovali , to se jim moc líbilo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů