Nepodceňujte péči o mléčné zoubky

zobrazeno 8113×

Vložil(a): Adrianita, 27. 6. 2017 23.35

Myslíte si, že pokud máte doma miminko nebo batole, není třeba o jeho zoubky nějak zvlášť pečovat? Vždyť ještě nemá zuby, nebo jich má teprve několik, a navíc mléčné zoubky vypadnou, říkáte si teď možná. Pojďte si přečíst, proč není dobré péči o zoubky malých dětiček podceňovat. Zúčastnila jsem se semináře s názvem "Jak pečovat o dětské zoubky" s maminkou a zubařkou MUDr. Janou Hučíkovou.

Zoubky se miminku v pusince začnou prořezávat zhruba od 6. měsíce. U některých dětí dojde k prořezávání dřív a u jiných později, není třeba si s tím lámat hlavu. Čím později se zoubky prořežou, tím déle v pusince zůstanou. Po narození má miminko pusinku zcela sterilní, při začátku prořezávání zoubků pak dochází k otevírání tzv. infekčního okna.

Co je to infekční okno a jak se bránit

Tzv. první infekční okno se objeví v přibližně 6. měsíci s prvním prořezáváním zoubků. Jedná se o rizikové období pro shluk bakterií a následné tvoření zubního kazu. Kolem 6. roku života, kdy se začnou prořezávat stálé zuby, dochází k tzv. druhému infekčnímu oknu. Je tedy vhodné pečovat již o první zoubky. Mikroorganismy se do úst miminka dostanou i přes sliny dospělých či starších sourozenců. Důležitá je tedy i vaše důsledná ústní hygiena. Vyvarujte se také polibků miminek na ústa a olizování saviček, lžiček či prstíků dítěte.

Pokud používáte dudlíky, nenamáčejte je do medu ani cukru. Pozor také na sladkosti, hlavně sladké nápoje a umělé mléko. Výzkumy potvrdily, že mateřské mléko nemá špatný vliv na kazivost zoubků.

Dobré je dávat dětem pít čistou vodu, ředěné džusy a dětské čaje, které můžeme osladit medem.

V případě, že máte opar, taktéž si dávejte velký pozor a nepusinkujte se s dítětem, ani neolizujte lžíce, jinak bude vaše miminko v budoucnu trpět na opary. S oparem nechoďte ani k zubaři.

Mléčné zoubky a péče o ně

První dočasné zoubky se začnou prořezávat v období od 3. měsíce do 12. měsíce života, u každého dítěte je to jiné. Dočasné zoubky jsou kompletní ve 2,5 až 3 letech. Celkem je v pusince 20 mléčných zoubků.

Dokud má miminko jen přední zuby, stírejte mu plak buď pomocí kartáčku na prst či gázy, výborná jsou také různá čistící kousátka. S prořezáním stoliček je třeba koupit měkký zubní kartáček s malou hlavicí. Můžete začít používat i pastu pro nejmenší, vhodné jsou zubní pasty v přírodním složení. Stačí kartáček pastou jen jemně potřít a vtlačit do kartáčku.

V dnešní době už není třeba používat pasty s fluorem či dokonce fluoridové tablety, hrozí spíše nadbytek fluoru. Fluor je mj. obsažen v batolecím mléce či mléčných kaších a další potravě. Je však třeba hlídat věkové doporučení u dětských zubních past právě kvůli obsahu fluoru!

Pokud si dítě již čistí zoubky samo, nezapomeňte mu je dočistit. Dočištění praktikujte přibližně do 9 let. Z vlastní zkušenosti vím, že není vždy jednoduché zoubky dítěti dočistit. Taky se váš andílek brání a nechce si nechat do pusinky sáhnout? Zkuste říkanky, písničky, kterých máme v kategorii Zábava spousty. Můžete vyzkoušet také učení příkladem – vyměňte si kartáčky a čistěte si zuby navzájem. 

Na trhu existují taky barvící tablety na indikaci plaku. Dítě tabletu rozžvýká a místa, která nejsou dobře vyčištěna, se zabarví. Je pak náročné barvu vyčistit. Zhruba od 6 let, nebo až se dítě naučí dobře vyplivovat, klidně používejte dětskou ústní vodu.

Jak často čistit zoubky

A jak často čistit zoubky? Alespoň dvakrát denně – a to hned po probuzení (v noci, kdy méně sliníme, mají bakterie rej, když se hned napijeme a najíme, bakterie spolkneme), nejlépe i po snídani a večer před spaním. Pak už nic nedávejte dítěti jíst, pít může jen čistou vodu. O správné technice čištění zoubků jsme psaly v článku Správná technika čištění zoubků. Nejlepší by bylo čistit zuby po každém jídle. Po jídle v ústech klesá hodnota Ph, proto je dobré 30 minut s čištěním počkat. Hned po jídle je vhodné vypláchnout ústa vodou a dát si třeba žvýkačku. Občasné žvýkání žvýkačky i u dětí není na škodu. Pozor, aby se z toho nestal zlozvyk – časté žvýkání poškozuje čelistní kloub.

Francouzi po jídle jedí sýry, zvyšují totiž hodnotu Ph v ústech. A pokud vám vaše maminka nebo babička radila sníst po jídle jablko, buďte v pozoru! Jablko není vhodné po jídle na vyčištění úst, má nízkou hodnotu Ph, obsahuje cukry jako ostatní ovoce a navíc je kyselé. Poškozujete si tak zubní sklovinu.

Jak poznám, že se miminku prořezávají zoubky?

I zde opět platí, že každý kojenec je jiný, ne každého trápí prořezávání zoubků. Přesto je tento proces pro řadu dětí nepříjemný a bolestivý.

Příznaky prořezávání zoubků jsou:

  • častější pláč a časté buzení v noci i přes den
  • narůžovělé tváře
  • odmítání potravy nebo naopak dožadování se více jídla
  • častější potřeba kojení
  • mírně zvýšená teplota
  • červené a nateklé dásně
  • častější kousání prstíků a jiných předmětů

Abyste miminku ulevili od bolesti, potírejte mu dásně speciálním gelem na prořezávání zoubků, který koupíte v lékárně. Dobrá jsou také gelová kousátka, která nechte zchladit v lednici, nedávejte je ale do mrazáku.

Zubní kaz u mléčných zoubků

Zubařka Hučíková je sice nyní na mateřské, ale má služby na zubní pohotovosti, kde za směnu vytrhne 5 až 6 mléčných zubů, což je alarmující! V dásni jsou již založeny stálé zuby, i proto péči o dočasný chrup neberte na lehkou váhu. Každý zákrok je nejen pro kojence i batolata, ale i starší děti velmi stresující. Pokud už zjistíte, že vaše dítko má zubní kaz, určitě je třeba zub vyvrtat. Bohužel, ne každý zubař to dělá. Pokud vás zubař odmítne, trvejte na svém nebo změňte zubaře. Zubní kaz je totiž infekční! Můžete si vybrat mezi amalgámovou nebo bílou plombou. Dnešní zubaři jsou zásadně pro bílou plombu na mléčný zub. Nemusíte se bát, že z amalgámové se vyloučí rtuť, je netoxická, ale na mléčném zoubku nedrží tak dobře, jako bílá plomba.

Pokud se kaz dostane až do dřeně, je lepší zoubek vytrhnout. Mýtus, že mléčný zub nemá kořeny, nám zubařka vyvrátila. Než se zoubek začne viklat a sám vypadne, dochází k postupnému rozpouštění kořene. Pokud však musí zasáhnout zubař, je pravděpodobné, že zoubek bude mít velké kořeny. Takže i trhání mléčného zoubku je nepříjemná záležitost.

Kdy poprvé navštívit zubaře

Nejlepší je navštívit s dítětem zubaře po prořezání prvních zoubků mezi 6. a 12. měsícem, nejpozději však po druhých narozeninách. Pak s dítětem navštěvujte zubní ordinaci každého půl roku. I když miminko či batole nemá potíže se zoubky nebo nechce u zubaře otevřít pusinku, berte ho s sebou. I v tomto případě opět jděte příkladem.

Je dobré děti na návštěvu zubaře vždy připravit a být k nim upřímní. Pokud se jedná o preventivní prohlídku, řekněte jim, že jen ukážou panu doktorovi pusinku a on se podívá na zoubky. Je dobré prohlídku zoubků trénovat i doma. Můžete si pořídit zrcátko do pusy a hrát si na zubaře. Navštivte specializované prodejny se zubními kartáčky, kde seženete nejen zrcátka, ale můžete si i ohmatat štětiny zubních kartáčků. V případě vážnějšího problému dětem říkejte pravdu a připravte je na to, že zákrok může být nepříjemný i bolestivý. Jen tak vám i zubaři budou důvěřovat i v budoucnu.

Prořezávání stálých zubů

První stálé zuby se začnou prořezávat mezi 5. a 6. rokem. Jako první se prořezává stolička, která je umístěna za dočasnými zuby. Nazývá se "šestka" (protože je šestá v zubním oblouku). Je to zub důležitý ke kousání. Rodiče se často mylně domnívají, že se jedná ještě o dočasný zub. Věnujte pozornost jeho čištění, aby se na něm neobjevil kaz nebo dokonce nebylo nutné zub vytrhnout. Ztráta tohoto zubu má za následek mnoho zubních komplikací. Prořezávání stálých zubů je dokončeno mezi 12. a 13. rokem života. Dospělý člověk má celkem 32 zubů.

Přírodní a elektrické zubní kartáčky

Nedávno jsem spolu s dalšími maminkami tady na webu testovala přírodní zubní kartáček Yoni, se kterým jsem byla docela spokojena. Přesto zůstávám u klasického čištění zubů. Ptala jsem se zubařky na její názor. Prý si teď taky pořídila přírodní kartáček k otestování, ale většina zubařů se prý tomuto typu čištění zubů vysmála. Je pravda, že např. v Africe mají dokonalé bílé zuby, ale také se jinak stravují.

Vhodnější je používat např. 100% přírodní kartáček s bambusovou rukojetí a rozložitelnými štětinami od Curanatury, v nabídce mají i kartáčky pro nejmenší.

Dětem můžete čistit zoubky i elektrickými kartáčky, hlavně, že si zuby čistí. U dospělých už elektrické kartáčky nejsou vhodné kvůli možnému rozvoji paradontózy. Ano, zuby máte hladké, ale je důležité čistit i dásně. Když už zvolíte elektrický zubní kartáček, používejte sonický. Já používám sonický elektrický kartáček už dva roky a můžu ho jen doporučit.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (95 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

čistím klukům zoubky už od jejich prvních a chrup mají krásný

ivanka386, 24. 2. 2020, 20.47

Myslím si, že docela užitečné informace. Díky mockrát. Měla bych takový dotaz. Myslíte si, že má u dětí smysl, aby používaly ústní sprchu? Sama totiž už nějakou dobu uvažuji nad tím, že bych nějakou pořídila domů. Hodně se mi líbí třeba ty, co mají tady: https://www.ustni-sprchy.cz/

Teryk92, 17. 12. 2019, 17.34

Syn měl první zoubek na čtvrtém měsíci a na roce už 12.

Mildret, 13. 12. 2018, 15.49

Super. Vše pěkně pohromadě. Přiznám se že většinu z toho jsem zatím nijak neřešila. Už bude asi na čase.

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 7.33

Zatím žádný kaz

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.49

u nás v pohodě

baru86

baru86, 5. 8. 2017, 13.24

Děkuji za pěkné shrnutí všeho důležitého

Mygara

Mygara, 25. 7. 2017, 9.51

s čištěním zubů byl na začátku problém a to i ve mě, protože se mi nechtělo třeba ráno, ale teď už v pohodě

sestricka1989, 8. 7. 2017, 3.43

Nejdříve jsme s čištěním zubů dosti bojovali ale pak jsem začali zoubky čistit pomocí hry a básniček a hned to bylo zábavnější

Lenourecek, 7. 7. 2017, 23.14

Starší syn si zoubky nejprve čistit chtěl - bylo to něco nového, ale poději jsme s tím trošku bojovali. Zkoušeli jsme snad všechno od básniček, čištění zubů navzájem... Nyní je to lepší, děláme u toho rošťárny, tak snad mu to vydrží. Mladší syn ještě zoubky nemá, čekáme, kdy přijde ten první, ale pořád si něco strká do pusy a slintá, tak to možná bude brzo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů