Miminko - třetí měsíc

zobrazeno 7860×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 11.49

Je to neuvěřitelné, máte pocit, že je to včera, co jste rodila a vašemu miminku už budou tři měsíce! Pomalu se mění v buclatého človíčka, který je stále více komunikativní a také vyžaduje stále častěji pozornost. Mění se doslova před očima. Každou chvíli vás odmění sladkým úsměvem, když se mu něco nelíbí, dokáže pěkně hlasitě křičet. Hormonální výkyvy se zklidnily a cítíte se velmi dobře, konečně si užíváte svého miminka naplno.

Co se děje s maminkou

Třetí měsíc po porodu je ve znamení pohody a štěstí. Hormonální hladiny se stabilizovaly, vy jste se s miminkem sžila a více méně vše zvládáte v pohodě. Většina maminek se shoduje, že období mezi třetím a šestým měsícem patří mezi nejpohodovější. Miminko relativně často spí, v noci se už nebudí tak často, zatím vám nikam „neuteče“. Samozřejmě, že to tak nemusí platit na 100 %. Některá miminka se budí a pláčou mnohem častěji až do jednoho roku, jiná jsou naopak „zlatá“ už od narození. Také hodně záleží na vaší povaze, nicméně obecně lze říci, že to nejnáročnější období je za vámi.

S nadšením pozorujete, jak se vaše miminko mění, každý den se naučí něco nového a jeho schopnosti a dovednosti se stále tříbí. Je to ten nejkrásnější film ze skutečného života, který budete moci sledovat 24 hodin denně. Ve třetím měsíci absolvujete první očkování s vaším miminkem (pokud je zdravé a vše je v pořádku), jde o takzvanou hexavakcínu (povinné očkování, které se skládá z několika dávek).

Jakmile dítě dostane první očkování, můžete s ním začít chodit více do kolektivu, na návštěvy ke kamarádkám, ale pouze v době, kdy nejsou chřipkové epidemie a zvýšený výskyt nemocí. Pokud venku není více než 5 stupňů pod nulou, nebo naopak velká horka, můžete chodit denně na procházku, prospěje to vám i miminku.

Co se děje s miminkem?

Vaše miminko je stále více aktivní, kope nožičkama, pozoruje, co se kolem něho děje, komunikuje křikem, ale také nádherným úsměvem, který vás zcela odzbrojí. Dítě začíná vnímat pohyby svých rukou, začíná si ručičky chytat a snaží se uchopit hračku. Zatím se mu to ještě nepodaří, spíše se jich pouze dotkne. V tuto dobu už začíná „pást koníčky“ a hlavičku udrží alespoň pár minut vzpřímenou. Jestliže miminko nedokáže pást koníčky, netrapte se tím. Má na to ještě čas, pokládejte ho často na bříško, aby mohlo trénovat a posilovat svaly.

Zrak se stále zlepšuje, díky němu dokáže podrobně sledovat předměty a rukou je uchopit. Jakmile uslyší zvuk, okamžitě se za ním otočí. Proto na něho hodně mluvte, dítě vás bude pozorovat a odmění vás úsměvem.

Důležité je také hraní, i když je miminko malé, potřebuje pro svůj rozvoj určité podněty. Kupujte hračky, které jsou určené pro daný věk. V tuto chvíli jsou ideální barevné, lesklé a šustivé hračky a také chrastítka. Velmi se nám osvědčilo chrastítko ve tvaru spínacího špendlíku. Je drobné, dítěti se dobře drží a také si ho může dávat do pusinky, aniž by hrozilo poranění. Navíc dítě hračku ještě moc dlouho neudrží, je tedy vhodné mu tyto podněty ukazovat. Na druhou stranu je důležité miminko hračkami nezahltit. Nové hračky mu ukazujte postupně, v jednom dni mu stačí maximálně tři hračky, aby mělo dostatek času si je pořádně prohlédnout a seznámit se s nimi.

Tatínkové, zapojte se

Přijdete večer z práce a jdete si lehnout k televizi nebo si pustíte počítač? Děláte velkou chybu, i když si někteří muži myslí, že miminko potřebuje pouze matku, není to pravda. Naopak, tatínek je pro něho stejně důležitý. Navíc se od něho může naučit spoustu nových věcí. Věnujte se svému dítěti, alespoň půl hodiny, zapojte se do večerního koupání a krmení, udělejte si společný rituál. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ano miláček se v tomto měsíci už nádherně smál ♥

Marushrad, 28. 12. 2020, 17.10

Nám už se malá směje a pase koníčky delší dobu, jen ty ručky stále pevně drží v pěstičkách.

Minnie, 4. 9. 2020, 10.05

Tady už s miminky začíná být zábava

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.33

Nevydržela ležet na bříšku, hned plakala

Kamibur, 5. 4. 2017, 19.51

Je pravda, ze uz je klidnejsi. Vydrzi pozorovat hracky a nebreci uz 24 hodin denne.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 9.24

ten úsměv je kouzelný a jak se snaží

Cherrynka, 26. 2. 2017, 11.12

Krásný a rozkošný článek syn se už směje, sice mu to ještě nejde, ale snaží se. A je roztomilé, jak všechno pozoruje nebo jak se převaluje v postýlce jen nám doktorka zakázala ležet na bříšku, když má tu pupeční kýlu

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 19.09

krásně se smáli

Jamu, 23. 11. 2016, 22.32

Krasne,pro nas naprosto aktualni;)

skřítek, 27. 6. 2016, 23.04

Hezky napsaný průvodce, opravdu mě potěšilo, když jsem ho našla...Palec nahoru.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů