Miminko - sedmý měsíc

zobrazeno 10058×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.13

Třetí čtvrtletí prvního roku vašeho dítěte je ve znamení osamostatňování se a větší pohyblivosti. Dítě je stále aktivnější, už se dokáže samo pohybovat, přesto je silně fixováno na matku. V tomto období často přichází takzvaná separační úzkost, kdy se nemůžete vzdálit ani na pár metrů, aniž by dítě nezačalo vyžadovat vaši pozornost.

Co se děje s vámi

Z bezmocného miminka se pomalu stává samostatný a velmi aktivní človíček, který je stále více v pohybu. Nyní už si neosvojuje pouze pohybové dovednosti jednotlivých částí těla, ale především celého těla. Zdokonaluje lezení, do kterého zapojuje veškeré své síly. Budete mít co dělat, abyste ho uhlídala. Nyní už si nemůžete v klidu přečíst noviny nebo vypít kávu. Dokud bude dítě vzhůru, nemůžete ho spustit z očí. Je čas pořídit si ohrádku nebo alespoň cestovní postýlku. Dítě v ohrádce nechávejte pouze na nezbytně dlouhou dobu. Snažte se mu to co nejvíce zpříjemnit, aby se zabavilo. Ohrádku dejte na takové místo, aby na vás dítě pořád vidělo, například když vaříte. Většina dětí si na ohrádku zvykne, dokud mají dostatek hraček a zábavy.

Umožněte mu zároveň, aby co nejvíce mohlo trénovat lezení. K tomu jsou ideální pohyblivé hrací hračky, které dítě zaujmou a bude se snažit k nim co nejdříve dostat. Toto období je ideální na učení různých pohybů, například „papa“. Když budete toto slovní spojení opakovat a u toho mávat, dítě to bude brzy dělat po vás. Stejné je to s hrou „paci, paci, pacičky“, která je také velmi oblíbená. Dítě tleskání velice baví. Je vhodné dítěti číst, prohlížet si obrázkové knížky a leporela. Dítě je už v tomto období velice chytré a zvídavé.

Protože už dítě samo leze nebo se plazí, je třeba tomu přizpůsobit byt. Nejdůležitější je bezpečnost. Odstraňte malé předměty, které by dítě mohlo spolknout. Zabezpečte rohy, dítě se bude v příštích týdnech pomalu stavět na nohy a mohlo by se snadno uhodit. Keramiku a jiné ozdoby, které jsou v dosahu dítěte, raději uložte do vyšších polic.

Pokračujte s příkrmy, můžete už podávat maso-zeleninový příkrm s přílohou, kterou tvoří brambory, rýže a těstoviny. Vše by mělo být rozmixované, většina dětí v tomto období ještě nezvládne kousky. Tento pokrm už nahradí zcela mléčnou dávku a na konci tohoto měsíce už můžete přidat také ovocné příkrmy.

Co se děje s dítětem

Většina dětí se v tomto období už plazí a pomalu se staví na čtyři. Dítě samo ještě neleze, i když ty šikovnější už mohou začít. Většinou se mu daří spíše couvat, než jít dopředu. Péruje v kolínkách dopředu a dozadu, poté obvykle spadne na bříško. Takto si trénuje a posiluje svaly, zdokonaluje si také motoriku. Lezení je velice důležitý pohyb, který je vlastně přípravou ke správnému držení těla.

Rozvoj jemné motoriky je neustále potřeba podporovat. Dítě se učí uchopovat předměty jednotlivým prsty, dokáže vzít do ruky malé předměty a přendávat si je z jedné ruky do druhé. Pohyby dítěte jsou stále přesnější. Právě při hře je nejlépe vidět, jak se dítě rozvíjí a učí.

Značný pokrok lze pozorovat také na vývoji řeči. Dokáže vyslovit mama, papa, tata, umí zamávat a tleskat. Prohlubuje se vztah mezi dítětem a dospělým. Když se smějete, dítě se směje také, reaguje na vaše grimasy a snaží se je napodobovat. Dítě už by mělo umět reagovat na svoje jméno, když ho oslovíte, otočí se za vámi. Jakmile vás uvidí, začne se smát.

Tatínkové, zapojte se

Hrajte si se svým dítětem, jak jen to půjde. Už to není to malé miminko, na které jste se možná bál sáhnout. Čtěte mu pohádky, povídejte si s ním, můžete také zpívat. Jakmile vás dítě spatří, bude mít velkou radost. Není nic krásnějšího, než rozesmátý obličejíček vašeho miminka. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ohrádku jsme používali a rádi se v ní stavěli.

Minnie, 4. 9. 2020, 10.22

Ohrádku ani nic podobného jsem nikdy nepoužívala. Když byla opravdu nouze, tak do postýlky, s hračkami.

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.20

Páči,paci dělala, ale zdaleka nelezla

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 7.56

už to neni takové nehybné miminko, které najdeme na tom místě, kde jsme ho nechali .-)

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.42

oba dva dělali nejdříve raka, hrozně se mi chtělo smát

Petra Önder (petrao)

petrao, 7. 1. 2017, 16.20

tak já musím přiznat, že teprve nyní si v klidu můžu vypít kafčo, protože se malá naučila sama usínat a spát přes den v postýlce takže pro mě úspěch...

nikihiphop

nikihiphop, 24. 10. 2016, 23.27

tak náš má pozítří 7 měsíců, houpe se na kolínkách ale už lozí, no a už se staví na nohy okolo nábytku prostě se všude a o vše opírá, no ale chodí pozdě spát, prostě neposlouchá přitom ve dne naspí max. 2-3 hodiny, no a řve furt to od narození to se nezměnilo vážíme něco okolo 9 kg náš velikán drzej

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.42

To si pamatuju jako dneska, šli jsme spinkat. Když jsem se probudila, syn na mě koukal z postýlky, úsměv od ucha k uchu, držel se šprušlin a stál v postýlce.

Katka

Katka, 5. 9. 2015, 16.44

Jak to čtu, náš syn zapadl do tabulek a začal se "stavět" na všechny čtyři.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů