Miminko - jedenáctý měsíc

zobrazeno 1669×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.40

Dítě je každý měsíc stále pohyblivější a aktivnější. Pokud jste si minulý měsíc připadala v jednom kole, toto období bude ještě náročnější. Na čtyřech si je dítě už velmi jistě a některé děti se snaží stále více pohybovat po dvou. Většinou dělají jen pár krůčků kolem nábytku, jakmile se budou chtít někam dostat, půjdou hned zase na lezení.

Nicméně tím, že se dítě postaví, už musíte dávat pozor také na to, co necháte na konferenčním stolku a na jiných nižších plochách. Děti jsou velmi zvídavé a obvykle je zajímá nejvíc to, co mu stále zakazujete.

Co se děje s maminkou

Je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, v jakém stylu uspořádáte první oslavu narozenin. První narozeniny jsou pro rodinu velmi významné. Nekupujte však dítěti zbytečně mnoho hraček, raději se domluvte s příbuznými, aby každý koupil jen jednu věc, ale především kvalitní a pro dítě užitečnou. Ideální jsou například chodítka, kterých se dítě drží a může tak chodit (autíčka, mašinky a jiné s velkým madlem). Pořídit můžete také motorku odrážedlo, bývá tedy určena dětem od 1,5 roku, ale trénovat například doma může už dříve.

Snažte se byt dítěti maximálně přizpůsobit, aby byl pro něho především bezpečný. Všechny saponáty a mycí prostředky uložte buď do vysokých skříní, kam se dítě nedostane, nebo je pečlivě uzamkněte. Toaletu hlídejte, aby dveře byly neustále zavřené. Všechny rohy už pravděpodobně máte opatřené speciálními ochrannými kryty. Zásuvky s nebezpečnými věcmi raději zabezpečte, aby je dítě nemohlo otevřít (lze pořídit speciální zabezpečovací pojistky na zásuvky, skříňky a dokonce i okna, to oceníte, jakmile bude dítě lézt do výšek).

Také květiny raději dejte do výšek, zejména ty, které mohou být jedovaté (raději si vše pořádně zjistěte). Pozor si dejte zejména na malé předměty, které takto malé dítě může snadno spolknout. Dejte na svůj selský rozum, nelze udělat z bytu absolutně nedobytnou pevnost. Pak přijedete k rodičům a dítě bude „jak utržené ze řetězu“, protože doma se nikam nedostane. Jak se říká, všeho s mírou. Pár modřin si odnese každé dítě, to k dětství zkrátka patří.

Co se děje s miminkem?

Tento měsíc je zejména ve znamení pohybových aktivit. Dítě je stále zdatnější, po čtyřech se už dostane prakticky kamkoliv.Pomalu se začíná vytahovat do stoje a obcházet nábytek. Díky tomu se dostane také do výšky a může zkoumat svět „shora“. Je to pro něho něco zcela nového, ale o to více lákavého. Z lehu na břiše se již umí posadit bez problému, vyleze na schod nebo i na nižší postel. Lézt dokáže neuvěřitelnou rychlostí, až mu někdy nebudete stačit.

Nekupujte dítěti hned botičky, ideální je chůze naboso nebo v protiskluzových ponožkách (vhodné jsou také kožené capáčky).

V tomto období se mohou objevit také první jednoduchá slůvka, jako je mama, tata, baba, ham, mňam a podobně. Opět je třeba připomenout, že ne každé dítě je „podle tabulek“ a často to funguje tak, že každé dítě je šikovnější v jiné oblasti. Můj syn například od malička výborně mluvil, od roka a půl mu bylo krásně rozumět, ale zase není tolik nadaný pohybově a je velmi opatrný.

Slovní zásobu dítěte se snažte maximálně podporovat tím, že na něho budete hodně mluvit, říkat mu básničky, písničky a ukazovat a popisovat obrázky v knížce. Mluvte na dítě normálním hlasem, vyhněte se šišlání a nesmyslným zdrobnělinám (například jdeme hamat, budeme papinkat, pošmudlíkujeme se a podobně). Možná vám to přijde úsměvné, ale vězte, že některé maminky takto s dětmi skutečně hovoří a co teprve babičky! Dítě si tato slova osvojí a pak ho to budete špatně odnaučovat.

Tatínkové, zapojte se

Myslíte si, že tatínkové nepatří na hřiště nebo do mateřského centra? Naopak, moderní tatínek by se měl zapojit do všeho. Navíc zjistíte, že na dětském hřišti lze zažít spoustu zábavy, zkuste to.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

hah druhorozenému v tomto měsíci lezlo 11 zubů naráz pomoc

Minnie, 4. 9. 2020, 18.25

Lezly první zoubky, začínali se stavět, bylo veselo

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 6.54

Jo sislani, to je kapitola sama pro sebe

Eliška Kozlova, 29. 5. 2017, 13.25

Měsíc kdy se z miminka stává batole U nejstaršího to bylo období plné chůze a pádu (uměl se rozběhnout, ale ne zastavit), dcera byla opatrná na hrubou motorku i to víc rozvinula tu jemnou a je znát ze je šikovná. A náš nejmladsi vstupuje do 11 měsíce se 2zuby a 4prorezavajicima, stoje bez drze, hrou a fascinaci s věcmi které nejsou jeho Bastenim 4 prikmu denně a dohanenim starších sourozenců neskutecnym tempem, asi bude mistr světa v lezení po 4

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 15.55

ano, všeho s mírou, to platí ve všem

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.59

tak naši kluci mluvili spíše méně, ten druhý táta, mam mam (jídlo) a něco jako čiči

Aliisha

Aliisha, 16. 12. 2016, 21.07

Syn také více mluví. Nemá smysl se řídit tabulkami. Každé děcko je šikovné na něco jiného.

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.57

Koukám na fotky, to už byla zima, malý měl venku pár zoubků a mezi oblíbené hračky patřilo vše, co na hraní nebylo

Katka

Katka, 5. 9. 2015, 16.49

Přesně tak, zašli jsme poprvé na hřiště a dítě objevilo spoustu nových a lákavých věcí.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů