Miminko - čtvrtý měsíc

zobrazeno 6388×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 11.55

Vašemu miminku už byly tři měsíce a stále je fyzicky zdatnější. Kromě hlavičky se naučí ovládat také záda a některé děti se v tuto dobu přetáčí na bok, nebo dokonce i na bříško. Je s ním čím dál větší legrace, směje se, vnímá, co mu povídáte, a reaguje na hračky. Umí se také pěkně ozvat, když se mu něco nelíbí. Stále kojte, pokud máte dost mléka, na příkrmy je ještě čas.

Co se děje s maminkou?

V tomto období už mohou začít aktivně cvičit také maminky, které rodily císařským řezem. Jizva už by měla být dobře zahojená, pokud však máte jakýkoliv problém a bolesti, ihned zajděte k lékaři. Není dobré to podceňovat. Zapojte cvičení do svého každodenního života, stačí jen v menší formě (například jako procházku) a večer, jakmile dítě usne, zvolte relaxační cviky. Posilujte zejména pánevní dno, neboť pánevní svaly dostávají porodem opravdu zabrat.

Pokud žijete pravidelným sexuálním životem, nezapomínejte na ochranu. Nespoléhejte pouze na kojení jako antikoncepci. Tělo je po porodu nadopované hormony a často jsou ženy překvapené, když jen pár měsíců po porodu znovu otěhotní, a to i přesto, že se o první dítě snažily velmi dlouho. Ideální je používat kondom, nebo se domluvit s lékařem na jiné formě antikoncepce. Lze užívat také hormonální antikoncepci, která je určena kojícím matkám a je šetrná.

Pokud jste ještě nedostala po porodu menstruaci, tak vězte, že je to normální. Každá žena to má nastavené trochu jinak. Některé menstruují již po šestinedělí, jiné třeba až po půl roce. Jestliže menstruace přijde nyní, může vás zaskočit velká bolest břicha a silné krvácení. Pokud je bolest opravdu nesnesitelná, můžete si po poradě s lékařem vzít Ibalgin (ale opravdu raději jen jeden), který by se neměl dostat do mateřského mléka.

Co se děje s děťátkem?

Dítě je zase o něco šikovnější a aktivnější, než tomu bylo minulý měsíc. Hlavním poznávacím „nástrojem“ jsou jeho ústa. Jakmile něco uchopí, ihned to strká do pusy a ochutnává. Dávejte si pozor, aby na zemi neležely malé předměty, které by dítě mohlo spolknout. Také se začíná více hýbat, kope nožičkami a dokáže se přetočit na bok (pokud tomu tak není, nevadí, má ještě čas). Už tedy není příliš bezpečné nechat dítě ležet na pohovce bez dozoru. Pozor na přebalovací pult, který je ve větší výšce, ani na vteřinu nenechte dítě samotné.

Dítě poznává nové věci, rádo pozoruje hračky, sahá na ně, strká je do pusy. Ideální jsou v tuto dobu hrazdičky se zavěšenými hračkami, do kterých dítě může strkat, bouchat a pozorovat, jak se hýbou. Některá miminka se takto dlouho zabaví. Během dne dítě stále pokládejte několikrát na bříško, aby trénovalo a posilovalo svaly. Na bříšku se mu otevírají nové možnosti, lépe vidí do dálky, může uchopovat věci na zemi. Dítě už také rozeznává mámu, lidi, které zná a cizí lidi. Může se tedy stát, když si ho bude chtít pochovat vaše kamarádka, že začne natahovat nebo rovnou křičet. Jakmile uvidí maminku, začne se smát a kopat nožičkami.

Dítě už přes den tolik nespí. Obvykle má spaní rozdělené na dopolední a odpolední spánek. Dohromady prospí za den přibližně 4 hodiny, ale to je zcela individuální. Některé děti jsou extrémně spavé, jiné už od narození spánku příliš nedají. Také hůř snáší samotu, jakmile odejdete z místnosti, začne se dožadovat společnosti.

Tatínkové, zapojte se

Vaše ratolest vám doslova roste před očima. Tatínkové si miminka většinou tolik neužijí, neboť musí chodit do práce. O to více se mu věnujte, když jste doma. Choďte s kočárkem na procházky, koupejte, přebalujte a hlavně na něho mluvte, vnímá váš hlas a jste pro něho nyní druhý nejdůležitější člověk (máma je prostě máma a hlavně nemáte mléko). 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ještě si s hračky miláček nehraje a to mu bude za 2 dny 4 měsíce.

Minnie, 4. 9. 2020, 10.06

Hrazdička byla super

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.36

Ta radost byla naprosto evidentní

editak, 22. 12. 2017, 19.24

my spíme přes den pořád dost..a v noci je čilouš

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 9.17

nám přes den spali oba mnohem víc a ještě že tak

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 19.12

naši se přetáčeli později

jkubeso, 25. 1. 2017, 18.49

Na hrazdičku nedám dopustit, vyhraje si tam klidně i hodinu

Jamu, 11. 12. 2016, 23.16

Pres den naspi sotva 2 hodinky...no kazde mimco to ma opravdu jinak

Petra Önder (petrao)

petrao, 18. 10. 2016, 11.01

S tím spánkem je to u nás každý den jinak

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.39

Malej byl hodně akční, samý kop, věčné mlácení rukama, zkoušky plazení...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů