KISS syndrom jako důsledek nepřirozených zásahů do porodu

zobrazeno 8749×

Vložil(a): KristinaS, 30. 9. 2019 17.27  (aktualizováno 9. 10. 2019 9.44)

​Ačkoli podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná o něco pěkného, opak je pravdou. Za zkratkou KISS se totiž skrývá syndrom (kinematic imbalance due to suboccipital strain), který pokud není včas rozpoznán a léčen, může mít pro dítě trvalejší následky. Jaké? A jak KISS syndrom poznat?

V České republice se konvenční medicína tváří, jako by KISS syndrom neexitsoval, není totiž uznán jako diagnóza. A tak se o něm příliš nemluví. Možná i vy o něm slyšíte poprvé. Nebo možná právě hledáte odpověď na to, proč vaše miminko pořád tolik pláče, proč je převlékání noční můrou. A možná jste se o něm už dozvěděla od vašeho fyzioterapeuta nebo osteopata.

Co je KISS syndrom?

Poprvé KISS syndrom popsal zkušený německý chirurg Heiner Biedermann v roce 1991. Do češtiny ho můžeme přeložit jako syndrom blokády krční páteře a skloubení týlní kosti a prvního krčního obratle. Pokud není včas rozpoznán a léčen, může mít pro dítě trvalejší následky a přechází do KIDD syndromu - KISS syndromem vyvolaná dysgnózie a dyspraxie.

KISS syndrom není ve své podstatě nemoc, jedná se o vychýlení dvou krčních obratlů, které spojují hlavu s páteří. Příznaky, které můžeme pozorovat velmi brzy, jsou preference hlavy na jedné straně, asymetrie v obličeji, přehnaný pláč, potíže se spánkem, skolióza, prohýbání se v zádech, asymetrický vývoj kyčlí, asymetrické pohyby končetin, problémy se sáním, zvracení, pláč při oblékání, nebo svlékání. Později se přidávají špatný a pomalý vývoj jemné a hrubé motoriky, problémy s rovnováhou, špatné držení těla, děti se neplazí, zato brzy vstávají a chodí. Díky špatné rovnováze ale často klopýtají a padají. Děti mají opožděný jazykový vývoj, potíže při čtení a psaní a mají špatnou koncentraci ve škole. Problémy v tomto věku jsou podobné příznakům ADHD. Mají emocionální problémy - bývají netrpělivé, podrážděné, agresivní. Často jsou frustrované.

Dr. Biedermann popsal dva typy KISS syndromu, které se liší ve funkčních vlivech, ale poměrně často se vyskytují společně, přičemž jeden typ je dominantní a druhý pouze doprovodný. Nazval je KISS I a KISS II.

KISS I - děti stáčí hlavu k jedné straně, díky čemuž lebka mění svůj tvar. Bývá patrná asymetrie v obličeji, kdy jedna tvář vypadá menší, než druhá. V lehu na rovné podložce je možné vypozorovat, že má dítě tělíčko do tvaru písmene C. Ruku a nohu na vnitřní straně dítě později méně používá, což může vést k opožděnému motorickému vývoji.

KISS II - pro něj je charakteristické prohýbání se v zádech, zploštělá lebka a slabé a špatně vyvinuté posturální svaly hlavy (antigravitační svaly - ty, které zabezpečují vzpřímený postoj). Ovlivňuje i žvýkací svaly, proto činí kojencům značné problémy, špatně sají, nemohou polykat, často zvrací. Svalové napětí vyvolává zažívací problémy, často zaměňované s tříměsíční kolikou.

Co způsobuje KISS syndrom?

Dr. Biederman tvrdí, že jej způsobuje nepřirozený tlak na krční páteř dítěte u porodu. Pokud probíhá porod přirozeně, je krční páteř novorozence schopná odolat velkým tlakovým silám. Ovšem pokud dojde k některým nežádoucím zásahům, může dojít k mechanické blokádě krční páteře. Mezi rizikové faktory patří příčná pozice dítěte během těhotenství, dítě v pozici koncem pánevním, vícečetná těhotenství, předčasný porod, nevhodná porodní poloha matky (poloha na zádech), nedorotování hlavičky, vyprošťování z porodních cest, tah za hlavičku, Kristellerova exprese, operativní porod, pomalu postupující a protahovaný porod, obtížně průchodné porodní cesty v důsledku blokády opěrného aparátu matky, dítě větší než 4000 g.

Diagnostika KISS syndromu

Pokud máte podezření, že vaše dítě trpí KISS syndromem, je dobré vyhledat odborníka. Čas totiž hraje zásadní roli v léčbě. K tomu aby bylo možné určit, zda dítě opravdu trpí KISS syndromem, je důležitá spolupráce rodičů a lékařů. Je potřebná anamnéza, rodiče zodpoví dotazníky o motorickém vývoji, průběh symptomů, chování, a podobně. 

Dále hraje důležitou roli rentgenový snímek kraniocervikálního přechodu. K diagnostice poruch symetrie lze také použít Vojtovu reakci, případně vyšetřit příčné výběžky prvních dvou krčních obratlů, zda jsou bolestivé na stisk nebo na tlak.

Léčba

Jestliže se podezření potvrdí a dítě má KISS/KIDD syndrom, je důležité najít si opravdu dobrého terapeuta, který má znalosti a zkušenosti s ošetřením dětí pomocí jemných manuálních technik. K léčbě se využívá kraniosakrální osteopatie, osteodynamika, Vojtova metoda, Bobath koncept, Arlenova atlasová terapie.

 

Podle dr. Biedermana příčina nastává často ještě během těhotenství a tak nelze vzniku KISS syndromu úplně zabránit. Částečně by k eliminaci mohl napomoci šetrný přístup k porodu a trpělivost zdravotníků.

 

Máte zkušenost s KISS syndromem? Jak a kdy byl u vašeho dítěte rozpoznán?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.12

naštěstí ho neznám.

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.18

Taky neznám.

Romanka40, 29. 10. 2019, 14.00

Nastesti nemam zkusenosti, ale clovek nikdy nevi

Teryk92, 24. 10. 2019, 18.56

S tímto syndromem naštěstí zkušenosti nemáme.

ROMA-Z, 16. 10. 2019, 18.30

Taky jsem nikdy neslyšela, zajímavý článek

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 9.16

Už jen jak o tom čtu, tak je mi špatně

Mygara

Mygara, 10. 10. 2019, 19.36

Já o tomto syndromu slyším tedy také prvně

Katka Alex, 10. 10. 2019, 19.05

Tak o tom čtu poprvé, díky

Eliška Kozlova, 9. 10. 2019, 22.30

Také slyším prvně a myslím ze je to fakt, doufám ze se informovanost rozšíří a prohloubí, dítě pak může mít zbytečně zaděláno na dost problémů, které nemůže ovlivnit

patricia077

patricia077, 9. 10. 2019, 18.09

Také slyším vidím prvně

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů