Když vaše dítě postihne afektivní záchvat

zobrazeno 15945×

Vložil(a): Adrianita, 7. 11. 2018 17.48

Spousta maminek malých dětí zažila u dítěte stav, kdy jakoby lapalo po dechu. Po „odeznění“ dítě rudé vzteky či radostí začalo křičet nebo se hlasitě smát. Některé maminky však zažily horší scénář se šťastným koncem. Afektivní záchvat - jak vypadá a jak se zachovat, pokud postihne i vaše dítě?

Představte si, že je vaše dítě silně rozrušené a najednou v důsledku emoce přestane dýchat a vypadá, jakoby jeho základní životní funkce selhaly, a po chvíli je dítě opět „při sobě“. Není to žádný scénář z filmu, ale realita, která potká přibližně 4-5% dětí. Jedná se o neepileptické onemocnění jménem afektivní záchvat. K tomuto záchvatu zpravidla dojde po velmi silné emoci, pláči, rozrušení, strachu, ale může nastat i při silné pozitivní emoci, například radosti. Příčinou této přechodné poruchy vědomí je nevyzrálý autonomní nervový a srdeční cévní systém. Nejčastěji se u jedinců vyskytuje mezi 1. -2. rokem, může se však objevit již po půl roce dítěte, a nastat může nejpozději do 3. roku. Jakmile však dítě dozraje, vymizí i tyto příznaky. Afektivní záchvat může dítě postihnout jen jednou za život, ale i opakovaně, a to zřídka, ale i několikrát za den.

Formy afektivního záchvatu

Existují dvě formy afektivního záchvatu, které se rozdělují dle příznaků.

  • Bledá forma – většinou se objevuje u kojenců a trvá 30 – 60 sekund. Tato forma začíná pláčem, který vyvolal silný strach, uleknutí či pád s nepatrným úrazem hlavy, poté dojde k náhlé poruše vědomí. Dítě zbledne a ochabne, sníží se jeho tep, na konci se mohou objevit i drobné svalové záškuby. Jakmile je po záchvatu, dítě je spavé.

  • Cyanotická forma – častěji se objevuje u batolat a opět je zapříčiněn silným křikem či pláčem. Dítě se chce nadechnout, ale nedaří se mu to, proto dojde k zadržení dechu. Vlivem krátkodobému nedostatku kyslíku dítě zmodrá a dojde ke ztrátě vědomí. Při delším trvání může také dojít ke křečím.

I když tyto příznaky vypadají opravdu hrozivě, neohrožují život ani zdraví dítěte. Nelze jim jakkoliv předcházet, vitaminy, strava či výchova tedy na záchvat vliv nemají. Dobrou zprávou je, že nemají vliv na vývoj mozku ani jinou část těla dítěte. 

Co dělat při afektivním záchvatu

Pokud se s tímto záchvatem setkáte u vašeho dítěte, buďte klidná a jednejte s nadhledem. Dítě vezměte do náruče a počkejte, až záchvat přejde. Laskavě na něj mluvte, dítě hlaďte a nemějte obavy. Pokud dítě leží na zemi, můžete jej tam ponechat, ale raději ho otočte na bok se zakloněnou hlavou, aby případně nevdechlo sliny či jídlo nebo předmět, který mohlo mít v ústech. Další možností je se snažit odvést pozornost od silného emočního zážitku, dítě můžete jemně štípnout, poklepat na zádíčka či ramínko, nebo mu fouknout do obličeje či mu jej omýt. Tento stav nelze ovlivnit, proto není vhodné dítěti říkat věty typu „nedělej to, přestaň“ apod. Rozhodně dítěti nepodávejte žádné léky!

Pokud se u dítěte setkáte s afektivním záchvatem, je vhodné navštívit pediatra. Ten dítě pošle na vyšetření, které vyloučí epilepsii či další onemocnění. Lékař vyšetří také krev a pošle dítě na vyšetření na kardiologii a neurologii.

S afektivním záchvatem se setkala také maminka na našem webu, která svůj zážitek sepsala do kategorie Můj příběh

 

Slyšela jste nebo se dokonce setkala u svého dítěte s afektivním záchvatem? Jak jste reagovala? Potkala jste se s ním jednou nebo opakovaně? 
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.05

jsem ráda,že tento záchvat neměl ani jeden syn.

Witchie, 31. 8. 2019, 21.09

Jojo, bohužel znám..

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 11.38

No jsem ráda že jsem se s tim nepotkala To bych asi pěkně vyjukaně koukala

jitka46

jitka46, 16. 1. 2019, 22.26

Jejda, tak to se nám naštěstí nestávalo. Ani od ostatních maminek to neznám.

Gustawka, 4. 12. 2018, 21.33

Zatím s tím nemám zkušenosti

Žofinka

Žofinka, 22. 11. 2018, 17.10

jsou to moc dobré rady

Kikinka30, 19. 11. 2018, 21.12

No nezno to moc priznive,ale kdyz to maminku potka,aspon už vi,ze ma poskytnout naruc a lásku

Janako

Janako, 16. 11. 2018, 15.22

Už jsem o tom slyšela, ale zní to dost hrozivě.

Fuga

Fuga, 14. 11. 2018, 6.00

už jen ta představa mě děsí a nejhorší je asi ten pocit strachu a bezmoci

Zdeňka S., 13. 11. 2018, 8.39

Starší dcera mívala záchvaty vzteku ,když se vztekala, úplně zrudla, pak začala lapat po dechu, většinou se rozkašlala a pozvracela...pak ji to naštěstí přešlo, ale do bezvědomí naštěstí nikdy neupadla....

Janako

Janako, 16. 11. 2018, 15.23

To zní taky děsivě.Kolik ji tak bylo?

Zdeňka S., 16. 11. 2018, 16.56

Tohle období měla ve třech letech ...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů